Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ЗАЩО 30% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ СТРАДАТ ОТ СВРЪХТЕГЛО? -д-р Батманжелидж

ЗАЩО 30% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ СТРАДАТ ОТ СВРЪХТЕГЛО? -д-р Батманжелидж

Отговор:
Заради едно основно заблуждение:
Те не знаят, кога са жадни; не могат да направят разликата между „течност" и „вода".

ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНА СИСТЕМА В МОЗЪКА ВЕДНАГА РАЗБИРА КОГА ЕНЕРГИЙНОТО НИВО В ОРГАНИЗМА Е ТВЪРДЕ НИСКО.

Чувствата на жажда или глад също възникват, когато запасът от енергия, който трябва да бъде лесно достъпен, е твърде малък. За да бъде мобилизирана енергията от натрупаната мазнина е необходимо да се задействат хормоналните механизми.

Това трае доста дълго (необходима е и известна физическа активност, за да се освободи енергията), за спешните нужди на мозъка. Затова предният мозък получава енергията си или от хидроелектрическите процеси в клетъчната мембрана, или от захарта в кръвообращението. Функционалните му нужди от вода са особено спешни — защото не само доставянето на енергия, но и транспортната система в микротеченията се нуждаят от повече вода.

СЛЕДОВАТЕЛНО, ДА ОБЪРНЕМ ВНИМАНИЕ НА НУЖДИТЕ НА МОЗЪКА — ЕДНОВРЕМЕННО ВЪЗНИКВАТ ЧУВСТВАТА ЗА ЖАЖДА И ГЛАД.
Ние не разпознаваме чувството за жажда и считаме двата индикатора за желание за ядене.

ЯДЕМ, КОГАТО ОРГАНИЗМЪТ НИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ВОДА.
Хората, които са намалили теглото си, са успели да разделят двете чувства на жажда и глад, като преди ядене са пили вода. Затова те не са яли прекалено много, в стремежа си да задоволят жаждата за вода.

ПРОБЛЕМЪТ С ПРЕКАЛЕНОТО ЯДЕНЕ
Съотношението между човешкия мозък и телесното тегло е около 1/50. Мозъкът притежава около девет билиона нервни клетки („компютърни чипа"), които съдържат 85% вода.

ДВАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ОТ КРЪВТА В КРЪВООБРАЩЕНИЕТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА МОЗЪКА И СЕ ТРАНСПОРТИРА ДО НЕГО.
Това означава, че мозъкът трябва да извлече от циркулиращата кръв това, от което се нуждае, за да функционира нормално.
Мозъкът е частта от тялото, която е постоянно активна. Той преработва всички информации от различните части на тялото, а също и тези, които се стичат ежедневно към него от физическата, социалната и електромагнитната околна среда.

За да преработи всички впечатления и да активира всички части на тялото за координиран отговор, мозъкът се нуждае от огромни количества енергия. Същевременно той изразходва енергия за създаването на градивни вещества и за различните химически „доставчици" (невротрансмитери), които се произвеждат в мозъчните клетки и трябва да бъдат транспортирани до съответните нервни окончания. Транспортната система също се нуждае от енергия. Това голямо изразходване на енергия от мозъка е главната причина той да получава 20% от циркулиращата кръв.

Мозъчните клетки натрупват енергия в две основни форми: като АТФ и като ГТФ —депа — подобно на откритите складове за въглища и кокс в електроцентралите. Някои дейности получават енергия от АТФ-депата, намиращи се в различни части на клетките, главно в мембраните.

Информацията постъпва в клетъчните мембрани и се преобразува в реакция. Във всяка клетка съществува система за подобряване на енергията. Не всяко дразнение изисква отдаване на енергия от АТФ-депото, за да бъде регистрирана и да се даде отговор.

При някои дразнения не се достига прага на отдаването на енергия. Мозъкът определя кои дразнения заслужават изразходване на енергия и кои не. Ако АТФ-резервът е малък, много дразнения не предизвикват ответна реакция. Тези ограничени АТФ-резерви се тълкуват от някои свръхактивни мозъчни клетки като състояние на умора при функционирането, което се контролира от тези клетки. Абсолютно същото се отнася за ГТФ-депата. В някои случаи на крайна необходимост може част от енергията от ГТФ-депата да бъде отклонена, за да се задвижат АТФ-депата и да запазят изпълнението на някои от най-важните функции, които иначе биха страдали от недостиг на енергия.

НАТРУПВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯ В МОЗЪКА ИЗГЛЕЖДА СИЛНО ЗАВИСИ ОТ НАЛИЧИЕТО НА ЗАХАРТА.
Мозъкът постоянно изтегля глюкоза от кръвта, за да пълни с енергия АТФ- и ГТФ-депата. Наскоро беше направено откритието, че човешкият организъм сам произвежда „хидроелектрическа енергия", когато водата се просмуче в клетъчната мембрана и задвижи няколко твърде специални помпи за производство на енергия, подобно на произвеждането на хидроелектрическа енергия при язовира на някоя река. По този начин мозъкът използва два механизма за задоволяване на нуждата си от енергия: първо — енергията се придобива от хранителната обмяна на веществата и образуването на захари и второ — от снабдяването на организма с вода и преобразуването й в хидроелектрическа енергия. Новите знания потвърждават мнението, че мозъкът зависи преди всичко от енергията, придобивана по „хидроелектрически път", особено за нуждите на транспортната система, снабдяваща нервите в различните части на тялото.

За да задоволи изискванията на мозъка, човешкото тяло е развило много фина система за уравновесяване, за поддържане на относително постоянна концентрация на кръвната захар. Това става по два различни начина: от една страна се стимулира приемането на протеини и нишестени храни, които се преобразуват в захари освен захарите, съдържащи се в самата храна. От друга страна се преработват скорбялата и протеините от резервите на организма.

ПОСЛЕДНИЯТ МЕХАНИЗЪМ СЕ НАРИЧА ГЛЮКОНЕОГЕНЕЗА.
Става дума за ново образуване на захар от други вещества. Този процес на изхранване на мозъка се извършва в черния дроб.

Зависимостта на повечето мозъчни функции от енергията, добивана от захарта, стига дотам, че асоциациите за ситост или наслада се свързват с вкуса на Сладкото. Развила се е специална кодова система, която има за цел координирането на функциите на останалите органи, при която езикът като усети сладък вкус, веднага се възбужда черния дроб.

АКО В КРЪВООБРАЩЕНИЕТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ЗАХАР, ЧЕРНИЯТ ДРОБ ЗАПОЧВА НЕЙНОТО ПРОИЗВОДСТВО И ПОСТОЯННО ПОВИШАВА НИВОТО НА ЗАХАРТА В КРЪВТА.
Първо се превръща в захар скорбялата, след това протеините и накрая малки количества мазнини, като процесът на преобразуване на мазнините е много бавен.

Тялото трябва да бъде известно време без храна, преди да започне процесът на преобразуване на мазнините.

Протеините могат да се разграждат много по-лесно от мазнините. Натрупванията на мазнини се състоят от много отделни единици от свързани помежду си мастни киселини, които трябва да бъдат разградени заради високата си енергийна стойност.

Всеки грам мазнина дава девет килокалории енергия, всеки грам протеин или захар — само четири килокалории. Това е причината, поради която човек изпитва по-малък глад, когато бъдат преобразувани мазнините.

ПРИ ДЕЦАТА МАСТНИТЕ ДЕПА СА КАФЕВИ И В ТЯХ ИМА СИЛНА ЦИРКУЛАЦИЯ НА КРЪВ.
В кафевите мастни депа преобразуването на мазнината става директно и така се създава топлина. С възрастта циркулацията на кръвта в мастните депа става по-бавна и затова те не са така добре достъпни за разграждащите ензими.

Ако мускулите не са активни, разграждащите ензими много по-лесно попадат в тях и използват белтъчините им, за да ги превърнат в захари. Ако обаче мускулите са в действие, те започват да използват и да преработват част от натрупаните в тях мазнини като източник на енергия, за да могат да действат, да запазят обема си или дори да го увеличат. За тази цел мускулите активизират един разграждащ мазнините ензим — „зависимата от хормоните липаза". При опити в Швеция неколкократно повторени кръвни тестове са показали, че активността на този ензим настъпва след едночасова разходка и след това продължава още дванадесет часа. Когато мускулите използват мазнините, за мозъка остава повече захар.
При повтарящи се разходки активността на изгарящите мазнините ензими е no-силно изразена.

НАТОВАРВАНЕТО НА МУСКУЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ ВСЯКА ДИЕТИЧНА ПРОГРАМА, ЗАЩОТО ТО ИМА ДЪЛГОТРАЙНО И НЕПОСРЕДСТВЕНО ФИЗИОЛОГИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ РАЗГРАЖДАНЕТО НА МАЗНИНИТЕ.
И точно този ензим прочиства стените на кръвоносните съдове от натрупаните по тях мастни плаки.

Физиологията на организма още не се е променила достатъчно, за да може да се пригоди в достатъчна степен към това ненормално във функционално отношение използване на човешкото тяло.

Организмът все още се нуждае от работа на мускулите, за да функционира нормално. Когато тялото работи нормално, то знае кога и колко трябва да яде, без да се натрупват мазнини. Всяка част от тялото използва своя дял от енергията за достатъчно и добре координирано функциониране.
Поне така е замислено.

Но ако повече се натоварва мозъкът — както е в стресови ситуации — а тялото не се движи достатъчно, може да се случи някой по-малко дисциплиниран човек да яде по-често и по-големи количества захар, за да снабдява мозъка си със захар. Положението става още по-драматично, ако не се обърне внимание на сигналите на организма за жажда, в случаите когато то се нуждае от вода за запасите си от енергия, а също и ако вместо да се пие вода, се поема повече храна.

ПРИ СТРЕС ТЯЛОТО СЕ ОБЕЗВОДНЯВА.
Защо увеличаваме теглото си е съвсем просто: ядем, за да подсигуряваме мозъка за денонощната му дейност. Но като ядем, само 20% от храната достига до мозъка. Остатъкът непрекъснато се натрупва като запас, особено ако не бъде изразходвана j предназначената за мускулната активност част. Ако източник на енергията е водата, това не може да се случи. Излишната вода се изхвърля под формата на урина.

 

НАПЪЛНЯВАНЕ ЧРЕЗ ПИЕНЕ НА ДИЕТИЧНИ НАПИТКИ

Според моите наблюдения диетичните напитки (всички възможни лимонади и заместители на захарта промишлено производство) водят до увеличаване на теглото, макар че не съдържат значимо количество калории — при това те се предпочитат главно от хора, които искат да контролират теглото си. Един пример прави нещата още по-ясни: млад мъж, в средата на двадесетте години, висок 1,65 м. Както е обичайно при повечето студенти, които страдат от стрес преди изпитите, често пиел лимонада. Още след завършване на гимназията вече имал свръхтегло.

После, за да отслабне, започнал да пие още диетични напитки, по осем кутийки на ден. След около две години наддал още 15 кг. Не минало много време и той бил толкова дебел, колкото висок. Затруднявал се при бягане и изглеждало така, като че ли трябвало да се засили, за да направи следваща крачка. Пиел диетични напитки по време на ядене и ядял повече, отколкото било необходимо за организма му.

Човек използва някакъв подсладител, за да не внася в организма си излишни калории и въпреки това надебелява. Това противоречие изисква обяснение. В следващите редове Ви предлагам резултатите от моите изследвания като решение на тази загадка. Има много хора, които посягат към диетичните напитки и вместо да отслабнат, надебеляват.

ПРЕЗ 1850 Г. В АМЕРИКА ГОДИШНО СЕ ИЗПИВАЛИ САМО ПО 1,6 ЧЕТВЪРТЛИТРОВИ ШИШЕТА С ЛИМОНАДА НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО (ОБЩО 0,4 ЛИТРА).
В края на 80-те години на този век (XX век — б.пр.) вече се изпивали 500 кутийки по 0,330 литра на човек годишно (165 литра).

ГОДИШНАТА СТАТИСТИКА НА ПРОМИШЛЕНОСТТА ЗА БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ ЗА 1944 Г. ПОКАЗВА КОНСУМАЦИЯ ОТ 186 ЛИТРА ЛИМОНАДА НА ЧОВЕК. 28,2% ОТ ТЯХ СЕ ПАДАТ НА РАЗЛИЧНИТЕ ДИЕТИЧНИ ЛИМОНАДИ.
Тази консумация бавно започва да намалява. 84% от цялата консумация на безалкохолни напитки се пада на две марки — кока-кола с 48,2% и пепси-кола с 35,9%. От тези 84% само 5,5% се пада на безкофеинови диетични напитки.
Тези цифри показват, че много хора пият напитки, съдържащи кофеин, като само 22% избират диетичните безалкохолни напитки.

Една анкета в Пенсилванския държавен университет показа, че някои студенти пият до 14 кутийки безалкохолни напитки на ден.
Едно момиче стигнало до 37 кутийки кока-кола за два дни. Някои признават, че не могат да живеят без газирани напитки. Ако трябва да се откажат от тях, при тях се изразяват признаци, както при пристрастените към други дроги.

Boys Life Magazine (анг.: Списание „Юношески живот" — б.пр.) прави анкета сред читателите си и установява, че 8% от тях пият по 8 и повече кутийки лимонада на ден. Организаторите на една среща на бой-скаути събрали 200,000 празни кутийки за вторични суровини.

Съюзът за безалкохолни напитки извършил анкета в болниците за използването на безалкохолните напитки и се оказало, че 85% от болниците сервират такива напитки на пациентите си заедно с храната.

ИЗСЛЕДВАНИЯТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ КОФЕИНЪТ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПРИСТРАСТЯВАНЕ.
Медиите, които не искат да развалят отношенията си с индустрията за безалкохолни напитки като техен рекламодател, са намерили един по-малко опасен израз за това явление. Те говорят за зависимост от кофеина.

УПОТРЕБАТА НА БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ СЕ СТИМУЛИРА ОТ ОБЩЕСТВОТО, ЗАЩОТО СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ ТЕЗИ ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВЕЖДАНИ НАПИТКИ УДОВЛЕТВОРЯВАТ ПОТРЕБНОСТИТЕ НА ОРГАНИЗМА СЪЩО ТАКА, КАКТО ВОДАТА.

СЧИТА СЕ, ЧЕ ОРГАНИЗМЪТ СЕ ЗАДОВОЛЯВА ПОДОБАВАЩО, ТЪЙ КАТО НАПИТКИТЕ СЪДЪРЖАТ ВОДА.
Това е погрешно.

Тази нарастваща на широка основа консумация главно на съдържащи кофеин напитки става неподозирана причина за много от здравословните проблеми в нашето общество.

Погрешното предположение, че всички течности изпълняват еднаква функция за задоволяване нуждите на организма, става причина за възникването на редица болести, които често са свързани и с повишаване на теглото. За да осмислим казаното, трябва да разберем някои прости принципи на анатомията и физиологията на мозъка, чрез които се регулират както яденето, така и пиенето.

НЕДОРАЗУМЕНИЕТО, ЧЕ ВСИЧКИ ГОТОВИ НАПИТКИ СНАБДЯВАТ ОРГАНИЗМА С ЕЖЕДНЕВНАТА МУ НЕОБХОДИМА ДОЗА ВОДА, Е ВИНОВНО ЗА ПОЯВАТА НА НЯКОИ БОЛЕСТИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКА ДРУГА ПРИЧИНА.
Обезобразяването на тялото чрез натрупването на мазнини е първата крачка към упадъка на човешкия организъм и това, по мое мнение, се предизвиква от фалшивия избор на безалкохолните напитки. Някои от тези напитки са по-вредни от други.

КОФЕИНЪТ, ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ СЪСТАВКИ НА ПОВЕЧЕТО БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ, Е ДРОГА.
Той има свойството да води до пристрастряване, тъй като въздейства директно на мозъка. Освен това той възбужда бъбреците и води до повишено отделяне на урина, действа обезводняващо.

ПОГЛЕДНАТО ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ КОФЕИНЪТ Е ДЕХИДРАТИРАЩО ВЕЩЕСТВО.
Това е главната причина, поради която човек трябва да пие толкова много кутийки лимонада дневно и въпреки това да не насища жаждата си: водата не се задържа достатъчно дълго в организма. Едновременно с това много хора тълкуват погрешно жаждата си за вода. Тъй като предполагат, че с лимонадите поемат достатъчно вода, те мислят, че са гладни и ядат повече, отколкото е необходимо за тялото им.
Така съдържащите кофеин напитки, довели до обезводняване, след известно време водят и до напълняване; хората са яли твърде много, защото са объркали чувствата си на жажда и глад.
Кофеинът зове консуматора си: „Вземи ме!" Той стимулира мозъкът/тялото, дори когато те са изтощени! Кофеинът намалява контролния праг на АТФ-депото. Натрупаната АТФ се използва за функции, за които обикновено не се е използвала.

БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ СЪС ЗАХАР ЗАДОВОЛЯВАТ НУЖДИТЕ НА МОЗЪКА ОТ ЗАХАР.
Ако кофеинът освободи АТФ-енергия за определени дейности, освободената захар попълва част от загубената енергия в АТФ, но крайният ефект все пак е твърде голямото разграждане на АТФ-депото от мозъка.

В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ НА XX ВЕК БЕЗАЛКОХОЛНАТА ИНДУСТРИЯ ЗАПОЧВА ДА ИЗПОЛЗВА НОВ ПОДСЛАДИТЕЛ — ВМЕСТО ЗАХАРИН ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА АСПАРТАМ.
Последният е 180 пъти по-сладък от захарта, а няма никакви калории. Той се използва навсякъде, тъй като ФДА (Food and Drug Administration — администрацията за храни и лекарства — американските власти за наблюдение върху хранителните стоки) няма никакви опасения, поради които да не го препоръчва като заместител на захарта. За съвсем кратко време той намира място в повече от 5000 рецепти.

В СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ АСПАРТАМЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В ДВЕ АМИНОКИСЕЛИНИ — АСПАРТАТ (СОЛ НА АСПАРАГИНОВАТА КИСЕЛИНА) И ФЕНИЛАЛАНИН (ЖИЗНЕНОВАЖНА АМИНОКИСЕЛИНА В БЕЛТЪЧИНИТЕ), А ОСВЕН ТОВА И В МЕТАНОЛ — ДЪРВЕСЕН СПИРТ.

ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ ЧЕРНИЯТ ДРОБ ПРЕМАХВА ОТРОВИТЕ ОТ МЕТИЛОВИЯ АЛКОХОЛ.
Аз лично мисля, че това се твърди само за да се успокоят възразяващите срещу продаването на тази индустриално изготвена „храна", съдържаща токсични добавки.

ТЪЙ КАКТО КОФЕИНЪТ ПРОМЕНЯ АТФ В АМФ, ТАКА АСПАРТАТЪТ ПРОМЕНЯ ЕНЕРГИЙНОТО ГТФ-ДЕПО В ГМФ ТАКОВА.
Двете, АМФ и ГМФ са използвани горива, те предизвикват жажда респ. глад, за да се попълнят отново изразходваните енергийни запаси в мозъчните клетки. Така че е ясно: диетичните напитки водят до безразборното използване и пренатоварване на енергийните резерви на мозъчните клетки.

НАУЧНО Е ДОКАЗАНО, ЧЕ.ИЗГОРЕЛИТЕ АМФ ВЕЩЕСТВА ПРЕДИЗВИКВАТ ГЛАД.
Кофеинът създава зависимост и хората, които редовно го консумират, трябва да бъдат наричани „колахолици". Ясно е, че хора със заседнала работа надебеляват при консумация на съдържащи кофеин напитки; по-честото приемане на храна се предизвиква индиректно, тъй като мозъкът увеличава освобождаването на енергийните си резерви. Само една част от енергийните стойности на приетата храна се използва от мозъка. Остатъкът от енергията се натрупва под формата на мазнини, ако не бъде използвана от активната дейност на мускулите. Това увеличаване на теглото е един от многото аспекти, свързани с консумацията на диетични напитки.
Все пак важен е фактът, че в мозъка възниква рефлекс, който реагира на сладкия вкус. Обикновено това се нарича „Фазова реакция на мозъка".

ДЪЛГОГОДИШНИЯ ОПИТ, КОЙТО ИМА ОРГАНИЗМЪТ, ЧЕ ПРИ СЛАДЪК ВКУС СЕ ПОЛУЧАВА ЕНЕРГИЯ, СЕ ПРЕВРЪЩА В УСЛОВЕН РЕФЛЕКС.
Щом езикът бива стимулиран от сладък вкус, черният дроб получава послание от мозъка да се подготви за поемане на нова енергия отвън— захарта. Черният дроб прекратява произвеждането на захар от протеиновите и нишестените резерви на организма и вместо това започва да натрупва веществата, изгарящи при обмяната им, които циркулират в кръвта. Както посочват Майкъл Г. Тардоф, Марк И.Фридман и други учени, фазовите реакции не променят дейностите при обмяната на веществата в полза на натрупването на хранителни вещества; нужното за превръщането гориво намалява и това води до чувството за глад.

АКО ТАЗИ РЕАКЦИЯ ДЕЙСТВИТЕЛНО Е ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ЗАХАРТА, ТОГАВА ЧЕРНИЯТ ДРОБ ЩЕ ПРЕРАБОТИ ПРИЕТАТА ЗАХАР.
Ако със сладкия вкус, обаче, не е свързано поемане на захар, в тялото възниква желание за хранене. Черният  дроб подава тези сигнали и обуславя чувството за глад. Колкото по-силно се стимулират вкусовите луковици в устата, без да се приемат съответните калории, толкова по-силно е желанието за хранене — за преяждане.

ВЛИЯНИЕТО НА ТАЗИ ФАЗОВА РЕАКЦИЯ НА МОЗЪКА ВЪРХУ ВКУСЪТ ЗА СЛАДОСТ Е ДОКАЗАНО ЧРЕЗ ОПИТИ С ЖИВОТНИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЗАХАРИН.
Много изследователи са провели тези опити с използването на аспартам и се оказало, че при хората също възниква подобно желание да се яде повече. Блундел и Хил доказват, че нискокалоричният подсладител —разтвореният аспартам —увеличава апетита и води до приемане на храна през по кратки отрязъци от време. Те съобщават, че „доброволците след поемане на аспартам очевидно изпитват по-голям глад, отколкото след поемане на глюкоза." Това чувство за глад оказва своето влияние, то води до поемане на по-голямо количество храна.
Тардоф и Фридман доказаха, че този глад, предизвикан от подсладители, може да трае до 90 минути, дори и когато всички кръвни тестове показват нормални стойности.

УЧЕНИТЕ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ДОРИ СЛЕД ПОСТИГАНЕТО НА НОРМАЛНО НИВО НА ИНСУЛИН В КРЪВТА — ИНСУЛИНЪТ СЕ СЧИТА ЗА ПРИЧИНИТЕЛ НА ЧУВСТВОТО ЗА ГДАД — ОПИТНИТЕ ЖИВОТНИ ПОЕМАТ ПОВЕЧЕ ХРАНА, ОТКОЛКОТО ТЕЗИ ОТ КОНТРОЛНАТА ГРУПА.
Това означава, че мозъкът запазва желанието за ядене дълго време след като вкусовите рецептори са стимулирани от вещества със сладък вкус, без в действителност в организмът да е постъпила действително захар. Сладкият вкус подбужда мозъка да програмира черния дроб така, че той да натрупва нови резерви, вместо да отдава вече натрупаните такива.

ПО ПРИНЦИП ЧРЕЗ ТАЗИ ФИЗИОЛОГИЧЕСКА РЕАКЦИЯ НА СЛАДКИТЕ ВЕЩЕСТВА (ПРИ КОИТО ЛИПСВАТ ОБЯВЕНИТЕ ЧРЕЗ ВКУСА КАЛОРИИ), ЧОВЕК Е ПРИНУДЕН ДА ТЪРСИ ЗАМЯНА ЗА ОБЯВЕНАТА ЕНЕРГИЯ.
Тази физиологична реакция е причината хората, които пият диетични напитки, за да отслабнат, вместо това да напълняват.

КОГАТО КОФЕИНЪТ И АСПАРТАМЪТ ПОСТЪПЯТ В ОРГАНИЗМА, ТЕ ВЪЗДЕЙСТВАТ СТИМУЛИРАЩО ВЪРХУ КЛЕТЪЧНАТА ФИЗИОЛОГИЯ НА МОЗЪКА, ЧЕРНИЯ ДРОБ, БЪБРЕЦИТЕ, ПАНКРЕАСА, ЕНДОКРИННИТЕ ЖЛЕЗИ И Т.Н.
Аспартамът се превръща във фенилаланин и аспартат. Последните действат стимулиращо на мозъка. Обединеното въздействие на кофеина и аспартама води много бързо до активизиране на мозъка, защото те са в много по-големи количества, отколкото обикновено са веществата, които осигуряват хармоничната физиология.

ПОВЕЧЕТО НЕРВОТРАНСМИТЕРИ ВЪЗНИКВАТ ВТОРИЧНО ОТ ЕДНА ИЛИ ДРУГА АМИНОКИСЕЛИНА.
Аспартагьт е една от двете особени аминокиселини, за които не е необходимо първо да бъдат преобразувани, преди да могат да оказват влияние върху мозъка. Определени нервни клетки притежават рецептори за две стимулиращи аминокиселини (аспартат и гаутамат-сол на глутаминовата киселина), които оказват силно влияние върху телесната физиология.

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕЗИ ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ С ТЯХНАТА „ФАЛШИВА" СТИМУЛАЦИЯ ВЪРХУ НЕРВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ, ПРИ КОЯТО ПОГРЕШНО СЕ ПОКАЗВА ПОЕМАНЕ НА ЕНЕРГИЯ, ИМА МНОГО ПО-СЕРИОЗНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ ОСВЕН УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ТЕГЛОТО.
Физиологията на тялото се направлява предимно от нервите, които биват стимулирани от тези вещества.

УПОТРЕБАТА НА ПОДСЛАДИТЕЛИ, САМО ЗАЩОТО ТЕ ТАКА ПРИЯТНО ВЪЗБУЖДАТ ВКУСОВИТЕ РЕЦЕПТОРИ, БЕЗ ДА ЗНАЕМ КАКЪВ ДЪЛГОСРОЧЕН ЕФЕКТ ОКАЗВАТ ВЪРХУ ОРГАНИЗМА НИ, Е НАЙ-МАЛКОТО КЪСОГЛЕДСТВО.
Когато мисля за микрофизиологията на клетките, навикът за използване на тези аминокиселини буди у мен големи безпокойства. Загрижен съм, какви дълготрайни влияния ще окажат тези химически подсладители при директното стимулиране на нервната и жлезните системи в мозъка. Природата е предвидила те да бъдат използвани за други важни компенсационни функции в организма.

ИЗСЛЕДВАНИЯТА ПОКАЗАХА, ЧЕ НЯКОИ НЕРВНИ ЦЕНТРОВЕ, ЧИИТО ПРОДУКТИ СТИМУЛИРАТ ОРГАНИТЕ НА РАЗМНОЖАВАНЕТО И ГЪРДИТЕ, ПРИТЕЖАВАТ ТВЪРДЕ МНОГО РЕЦЕПТОРИ ЗА АСПАРТАТ.
Продължителното стимулиране на млечните жлези на гърдите, без жената да е бременна, може да доведе до нарастваща опасност от заболяване от рак на гърдата при жените. В тази връзка решаваща роля може би играе хормонът- пролактин.

СЛАБО Е ИЗСЛЕДВАНО ОЩЕ УЧАСТИЕТО НА АСПАРТАМЪТ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕТО НА ТУМОРИ В МОЗЪКА.
При опити с мишки той е довеждал до образуване на тумори.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ПО АНАЛОГИЯ МАЛКА ПЛАТНОХОДКА, С КОЯТО ЛОДКАРЯТ ИСКА ДА СТИГНЕ В ТЪМНИНАТА ДО СЛЕДВАЩОТО ПРИСТАНИЩЕ.
Във всеки случай посоката на вятъра не е идеална за него. Ако той се остави на чувството си на удоволствие и възбуда и бързо пътува по посока на вятъра, може да загуби целта пред очите си и в тъмнината да стигне да съвсем друга и непозната цел. Може би при това той поставя на карта лодката и живота си.

ПОДОБНО НА ПЛАТНОХОДКАТА ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ ПЪТУВА В ЖИВОТА.
Когато умът сочи своята цел, но забравя предназначението на тялото, когато позволява прекаленото стимулиране на небцето с изкуствени и неподходящи продукти (например подправки), тогава, погледнато в дългосрочен план, химията на тялото не е повече в състояние постоянно да се справя с фалшивите информации и човек получава увреждания.

ПРИМИТИВНА И ОПРОСТЕНА Е ПРЕДСТАВАТА, ЧЕ ВОДАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБОГАТЯВАНА СЪС ВСЯКАКВИ ПОДОБРЯВАЩИ ВКУСА ХИМИЧЕСКИ ВЕЩЕСТВА И ЧЕ ТЕЗИ ТЕЧНОСТИ МОГАТ ДА ЗАМЕСТЯТ ЕСТЕСТВЕНАТА И ЧИСТА ВОДА, ОТ КОЯТО СЕ НУЖДАЕ ОРГАНИЗМЪТ.
Някои от тези химически вещества, като кофеин, аспартам, захарин и алкохол, действат едностранчиво върху мозъка и програмират телесната химия в противна на естествените процеси посока. Така както лодкарят стига до непознат бряг, когато се отдава на удоволствието, а не мисли за своята сигурност, така и всеки човек ще почувства последствията, ако непрекъснато консумира изкуствени напитки.

КАКТО ВЕЧЕ ОБЯСНИХ, ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ПРИТЕЖАВА РАЗЛИЧНИ ИНДИКАТОРИ, ЗА ДА ПОКАЖЕ ЛИПСАТА НА ВОДА.
Но тогава тялото се нуждае от вода, само от вода. Положението се усложнява, когато вместо вода, тялото получава напитки с изкуствен вкус.

ТРЯБВА СЪЩО ДА ПОМНИМ, ЧЕ КОФЕИНЪТ ВОДИ ДО ПРИСТРАСТРЯВАНЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ УПОТРЕБАТА МУ Е ЛЕГАЛИЗИРАНА.
Децата са особено податливи към пристрастяване спрямо съдържащите кофеин напитки. При някои деца ранното стимулиране на организма чрез повишаващи настроението напитки може да доведе до програмиране на сетивата им още в училищна възраст към по-твърдите дроги.

ПО ТОЗИ НАЧИН ДЪЛГОГОДИШНОТО И СТАНАЛО НАВИК КОНСУМИРАНЕ НА БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ И ПО-СПЕЦИАЛНО НА ДИЕТИЧНИ НАПИТКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЧИТА ОТГОВОРНО ЗА НЯКОИ ОТ ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО.
Външното обезформяне на тялото чрез прекаленото затлъстявание е само първата крачка в тази посока.
Младите хора трябва да получават готови напитки само отвреме-навреме, ако искаме да се хранят здравословно.

Намаляването на теглото при този научно-обоснован метод е трайно, докато при ограничаването на храната наистина се постига отслабване, но след кратко време отново се достига старото тегло. И което е още по-лошо, постоянно ни преследва старата широко разпространена заблуда, че не трябва да се яде това или онова, че трябва особено да се внимава за стойностите на холестерола, една измислица, която и до днес „важи". Не се плашете, въпреки днешното очерняне на яйцата, аз ям толкова яйца, колкото ми се иска — без никакво ограничение; яйцата имат добро съдържание на протеини.

ЗНАМ СЪЩО, ЧЕ ПРЕКАЛЕНОТО ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ В ОРГАНИЗМА Е СВЪРЗАНО С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО МУ ОБЕЗВОДНЯВАНЕ.
Когато рецепторите за сол в езика се стимулират силно, те действат успокояващо на тялото, което не иска повече панически вода. Когато в организма има достатъчно сол, поне е сигурно, че системата за филтриране на вода за запас в крайни случаи може да функционира за най-важните клетки.

Последна промяна ( Четвъртък, 16 Юни 2016 06:48 )