Вие сте тук:

Начало Статии ЦЕЛИНА ЗА ТОНУС И ИЗЧИСТВАНЕ НА ТОКСИНИТЕ/ СЕЛЬДЕРЕЙ, СТЕБЛИ И ЗЕЛЕНЬ

ЦЕЛИНА ЗА ТОНУС И ИЗЧИСТВАНЕ НА ТОКСИНИТЕ/ СЕЛЬДЕРЕЙ, СТЕБЛИ И ЗЕЛЕНЬ

Целината е растение, което обича заблатени и влажни места. В диво състояние вирее в блатистите местности на Европа и Азия.
За древните гърци този зеленчук е бил вълшебно средство за подмладяване.

И това не е случайно, защото целината е с богато съдържание на минерални вещества като калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо. Тя е и отличен източник на витамините А, К, С, В6. Това, което я прави уникална, е и фактът, че всяка част на растението е полезна с по нещо за здравето. Годни за консумация са не само коренът, но и листата, стъблото и дори семената.

Изследванията на учените доказват, че целината регулира обмяната на веществата, изчиства токсините и излишните течности от организма.

Освен това сокът от корените и листата зарежда с енергия, без да се трупат излишни калории.

Традиционната китайска медицина поставя целината в групата на храните със сладък и горчив вкус, които имат свойството да охлаждат организма.

Тя влияе директно на меридианите на белите дробове, стомаха и черния дроб.

В древните текстове е записано, че този зеленчук успокоява ума, пречиства кръвта, червата и стомаха и регулира работата на черния дроб.

В китайската кухня най-често използвани са листата и стъблото на целината, които се консумират сготвени или сурови.

ЗА КОГО Е ПОЛЕЗНА ЦЕЛИНАТА?
В традиционната китайска медицина винаги се обръща внимание на храненето, което помага в лечебния процес и възстановяването на организма, както и за поддържането на добро здравословно състояние като цяло.

1. ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И ВИСОКИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛА
За хората, които имат високо кръвно налягане обикновено са характерни следните симптоми – зачервяване на лицето и очите, главоболие, замайване, запек, повишена емоционалност, лесно се ядосват, не спят добре. Китайската медицина им препоръчва да пият сок от целина и моркови или да добавят целина в салатата.

2. ПРОБЛЕМИ С ЧЕРНИЯ ДРОБ
Тези, които страдат от стрес, напрежение и депресия причинени от проблеми с черния дроб, вероятно се оплакват от следните симптоми: безсъние, много сънища, болка или дискомфорт в долната част на гръдния кош, мигрена. Целината е един от продуктите, които се препоръчва по-често да присъства на трапезата им. А вечер, за да успокоят нервите и подобрят качеството на съня, могат да изпиват по чаша сок от целина с прясно мляко.

3. ИЗЛИШЪК ОТ „ТОПЛИНА" В БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО.
Зачервеното лице, усещането за сухота в устата, тъмно-жълтата урина и запекът обикновено са знак, че в белите дробове и дебелото черво се е натрупал излишък от топлина. Хората с този проблем също трябва да ядат повече целина, защото тя изчиства червата и болестотворната горещина. Едно от препоръчваните за тях ястия е пържената целина с яйца.

4. ПОВЕЧЕ ЖЕЛЯЗО ЗА ЖЕНИТЕ
Целината е богата на желязо и може да помогне на жените за по-бързото възстановяване след менструалния цикъл. Освен това подобрява състоянието на кожата, връща блясъка в очите и поддържа косата здрава.

РЕЦЕПТИ
Целината е зеленчук, който може да се консумира както суров, така и сготвен.

1. СОК ОТ ЦЕЛИНА И МОРКОВИ
Продукти:
1-2 стръка целина, 1 морков.
Начин на приготвяне:
Изстискайте сока на целината и морковите в сокоизстисквачка.
Действие:
Изчиства излишната топлина от тялото, понижава кръвното налягане.

2. ЦЕЛИНА С ПРЯСНО МЛЯКО
Смесете половин чаша прясно мляко и половин чаша сок от целина. Напитката трябва да е със стайна температура.
Действие:
успокоява ума и изчиства топлината от черния дроб, подобрява съня.

3. ЦЕЛИНА С ЯЙЦА
Продукти: 1 яйце, 1 с.л. зехтин, 2 стръка целина, сол и соев сос на вкус.
Начин на приготвяне:
Запържете яйцето в зехтина и добавете целината. Пържете още 3 минути. Накрая добавете солта и соевия сос.
Действие:
помага за понижаването на холестерола, охлажда тялото.

ВНИМАНИЕ:
При диария и е препоръчително да се ограничи или избягва консумацията на целина.

http://bulgarian.cri.cn

Ещё.....

СЕЛЬДЕРЕЙ, СТЕБЛИ И ЗЕЛЕНЬ

Минеральные вещества, микро и макроэлементы

Ca
Кальций
Мг
Fe
Жлезо
Мг
Si
Кремний
Мг
K
Калий
Мг
Na
Натрий
Мг
Cu
Медь
Мг
Mg
Марганец
Мг
Zn
Цинк
Мг
Sn
Селен
Мкг
152 8,5 18
163
516,9 0,09 18 0,1 0,57

Витамины

A
Мкг
B1
Мг
B2
Мг
B6
Мг
В12
Мкг
C
Мг
D
Мкг
E
Мг
Биотин
Мкг

Мкг
P
Мкг
b -каротин
Мг
Фолиевая кислота
Мкг
Пантотеновая кислота
Мг
Никотиновая кислота
Мг
8 0,03 0,04 0,08
6
0,2 10
0,05
29
0,26 0,3

Сельдерей обладает легким слабительным, мочегонным, антисептическим, противовоспалительным действием; поднимает общий тонус организма, показан при импотенции, издавна слывёт натуральным афродизиаком (средством, возбуждающим половую активность). Он улучшает водно-солевой обмен и показан при ожирении, неврозах, расстройстве нервной системы, полезен при малокровии и склерозе сосудов.

Сельдерей считается в Китае лекарством от гипертонии в начальной стадии. Научные исследования подтвердили наличие в сельдерее веществ, которые регулируют артериальное давление. Настой травы применяют при болезнях почек (нефрите), мочевого пузыря, подагре, ревматизме, при воспалении предстательной железы.

Также чрезвычайно полезен сок сельдерея, причём для отличного самочувствия и устранения многих недугов его достаточно совсем немного: по столовой ложке 3 раза в день.

Ароматические масла сельдерея стимулируют аппетит, сок снижает уровень сахара в крови, постоянное употребление стабилизирует уровень мочевой кислоты, что оказывает профилактическое действие при подагре.

Сельдерей полезно употреблять в пищу пожилом возрасте.

В Китае в пищу рекомендуется употреблять в пищу стебли (черешки) и листья. Черешковый сельдерей в Китае чаще употребляется после кулинарной обработки.

Ограничения традиционной китайской медицины:
не рекомендуется употреблять сельдерей при гипотонии.

http://pharm-forum.ru/


Последна промяна ( Четвъртък, 04 Февруари 2016 22:19 )