Китайските топки за поддържане на здравето

Темата е относно запазване и поддържане на здравето посредством т.нар. "Здравословни топки", които са още познати като топки "Баодин", "Звънтящи/мелодични топки", топки "Цигун" и др. Предполагам, че много от вас сте виждали тези топки в китайските магазини или на други места, а някои от вас даже и притежават собствени комплекти. Тези топки са направени от желязо, като може да са сребристи или с нарисувани най-различни мотиви; те се продават винаги в комплект, поставени в кутийка. Понякога те се правят и от нефрит, мрамор или други камъни. В металните обикновено има звукова пластинка, която при въртенето им издава приятен звън.

 


Историята на здравословните топки започва в град Баодин, провинция Хъбей, преди около 800 г., като масовото им производство започва през династия Мин. Те още се наричат и "Желязни топки", тъй като в началото са представлявали прости солидни, направени от масивно желязо, топки. Впоследствие, масивното желязо е заместено от хромирана стомана, като отвътре се оставят кухи и се слага звукова пластинка. Те се покриват отгоре с рисунки. Кухите топки са по-леки и сътоветно по-лесни за използване, а мелодичният звън, който съпровожда въртенето им, спомага за процеса на почиване и отпускане.

Въздействието на тези топки върху човешкия организъм е тясно свързано с теорията на китайската медицина за меридианите, по които тече жизнената енергия ци. Десетте пръста на ръката са свързани чрез меридианите с мозъчния нерв и важните органи в човешкото тяло – сърце, черен дроб, далак, бели дробове, жлъчка, стомах и черва.

Както акупунктурата и акупресурата, така и с помощта на топките Баодин може да се стимулират важните точки по ръцете. Това активно въздействие на меридианите спомага за по-добра циркулация на жизнена енергия и кръв в организма. Чрез упражняване със здравословните топки може да се премахнат запушванията по меридианите и всичко вътре в тялото ни да се движи хармонично. Така, мускулите стават по-силни, костите – по-здрави, разумът – по-ясен. Поради засилването на циркулацията на кръвта, използването на тези топки е добро за предпазване и лечение на високо кръвно налягане и различни хронични заболявания, свързани с кръвоносната и сърдечната система.

Тези топки се предлагат в различни размери и обикновено се въртят по 2, но има и майстори, които въртят по 3-4 и даже по повече наведнъж, само в едната ръка. Основното упражнение е да се въртят топките в ръката, като принципът, от който трябва да започнете, е да подтиквате топките да се въртят в дланта чрез пръстите. Разбира се, дланта трябва да е заоблена за да може да има движение. По принцип, за дясната ръка е по-лесно това да е в посока на часовниковата черта, а в лявата – обратно на часовниковата стрелка. После може да започнете да ги въртите и в другата посока. Отначало е добре да се започне с по-малки топки и постепенно, с нарастването на уменията, да се премине към по-големи. Също така, отначало редувайте ръцете, а после преминете към едновременно въртене и с двете ръце. Топките трябва да се допират една до друга, а не да се блъскат. Следващата стъпка е постигане въртенето им без да се допират, за което се изисква доста майсторство. Някои пък успяват едновременно да вървят и да въртят топките. Отделно те са и добро масажно средство, като могат да се притискат към дланите или към стъпалата.

Още по-трудно е да ги въртите с длани, насочени надолу. Това упражнение ще засили силата и ловкостта на пръстите. Внимавайте и тук да не ги удряте една в друга.

Най-висшата степен на майсторство е когато топките се въртят сякаш от само себе си. Затова е нужна дълга тренировка и концентрация, тъй като въртенето става с почти плоска длан и с помощта на мускулите по нея. За начало може да се пробва само с една топка, а после да се премине на две, а накрая и с 3.

Ако се занимавате с това петнайсетина минути, ще усетите, че ръцете, раменете и дланите ви са доста загрети и мускулите работят активно.

Тази концентрация и спокойствие може да развие в човека необходимата нагласа за занимание с медитация, тайдзичюан, калиграфия, масаж, цигун или йога.

Що се отнася до поддържането на здравословните топки, то, на първо място, е важно те да се съхраняват сухи и чисти. Ако използвате хромирани стоманени топки, е добре от време на време да ги намазвате с подходящото за целта масло, за да предотвратите появата на ръжда. Ако използвате топки с рисунки е добре да не ги изпускате много често на земята или да ги удряте в нещо твърдо, иначе покритието им ще се напука.

Не малко хора ги пренебрегват, тъй като не изглеждат толкова силно терапевтично средство, но всъщност тези топки по съвсем лек начин осигуряват добра работа на пръстите и ръцете и стига да сме постоянни в използването им, можем да поддържаме в добро здраве тялото и мозъка ни, да засилим паметта и ума, да премахнем умората и лошото настроение, а това всичко води до удължаване на живота.

http://bulgarian.cri.cn

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

Последна промяна ( Събота, 15 Януари 2011 14:32 )