Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции ФЛУОРОХИНОЛОНИ РИСК ОТ ПЕРИФЕРНА НЕВРОПАТИЯ

ФЛУОРОХИНОЛОНИ РИСК ОТ ПЕРИФЕРНА НЕВРОПАТИЯ

LEVOFLOXACIN ,CIPROFLOXACIN ,AVELOX ,VIGAMOX ,NOLICIN ,NORFLOHEXAL ,CHIBROXIN ,MEDOFLOXINE ,OFLOXIN ,OXACID , UNIFLOX ,FLOXAL

FDA препоръчва обновяване на инструкциите за всички лекарства от групата на  флуорохинолоните

и по конкретно  включване на информация за сериозна нежелана лекарствена реакция- периферна невропатия .

Периферната невропатия  може да бъде причинена от употребата на флуорохинолони или чрез инжектиране или перорален прием .

Не е известно дали се свързва този страничен ефект с локалното приложение на флуорохинолони (както очни или ушни капки) .

Ако пациентът развие симптоми на периферна невропатия, приемът на флуорохинолони трябва да се прекрати и да се предпишат други антибактериални лекарства ( не-флуорохинолони ) .

Симптомите на периферната невропатия включват болка , парене, мравучкане, изтръпване , слабост в ръцете или краката или промяна в усещането при леко докосване , болка .
Периферната невропатия може да се появи по всяко време при  лечението с флуорохинолони и да продължи няколко месеца или дори  няколко години след спиране на лекарството. Ако имат някакви симптоми на периферна невропатия по време на лечение с флуорохинолони , пациентите трябва незабавно да се консултират с лекар.

В одобреният списък на FDA  флуорохинолони , инструкциите ,на които трябва да се променят ,са включени- левофлоксацин , ципрофлоксацин, моксифлоксацин , норфлоксацин , офлоксацин , и гемифлоксацин .

FDA ще продължи да прави оценка на безопасността на лекарствата от групата на флуорохинолоните  и ще докладва при получаване на допълнителна информация.

В Р.България се предлагат следните лекарства от групата на флуорохинолоните:
• левофлоксацин - Levofloxacin

• ципрофлоксацин - Ciprofloxacin

• Лекарствени продукти, съдържащи само Moxifloxacin- Avelox, Vigamox

• Лекарствени продукти, съдържащи само Norfloxacin - Nolicin, NorfloHEXAL, Chibroxin

• Лекарствени продукти, съдържащи само Ofloxacin- Medofloxine, Ofloxin , Oxacid , Uniflox , Floxal

Източник :fda.gov
10.01.2014
http://www.rlsnet.ru/

Последна промяна ( Четвъртък, 30 Януари 2014 22:18 )