Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции ДВЕГОДИШНИЯ ФИЛИП ИЗПАДА В БУДНА КОМА, СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ МОРБИЛИ, ПАРОТИТ И РУБЕОЛА

ДВЕГОДИШНИЯ ФИЛИП ИЗПАДА В БУДНА КОМА, СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ МОРБИЛИ, ПАРОТИТ И РУБЕОЛА

Детето изпада в будна кома, след ваксинация против морбили, паротит и рубеола направена
от личният му лекар .

Филип се ражда принудително в седмия месец заради усложнения в бременността на майка му. Малкото човече тежи едва 900 грама. Два месеца лекарите се борят за здравето му и накрая го изписват здраво.

Детето е подложено на контролни наблюдения и за радост расте здраво и жизнено, до момента, в който на 13-месечна възраст личната лекарка му поставя комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

На нас ни беше казано, че може да му излязат пъпчици по тялото, да наблюдаваме, това да не се случи, но пък за жалост се случиха по-лоши неща,” казва майката Светла Пенкова.

РЕАКЦИЯТА ИДВА 15 ДНИ СЛЕД ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНАТА. „ЗАПОЧНА ОБИЛНО ПОВРЪЩАНЕ, НЕКОЛКОКРАТНО ПРЕЗ ДЕСЕТ МИНУТИ”.

Детето е прието в болница, но въпреки интензивното лечение след няколко дни изпада в кома. „Той сякаш започна да бълнува и се стряскаше от светлината, като се доближим до него, усещаше се, че състоянието му не е в това бистро съзнание,” разказва Светла.

Това състояние в епикризата е описано като вегетативно, но хората го познават като кома. Това е състоянието, в което неговите жизнени функции работят, но мозъкът е изключен и няма съзнание. Майката на Филип е постоянно до леглото му - по няколко пъти на ден му прави манипулации, за да може детето да диша нормално. Храни го чрез сонда, а само преди година Филип правил първите си стъпки, опитвал се да каже и първата си дума – „мама”.

„Има периоди, в които отваря очите, той не спи постоянно, не е в съзнание, но е буден, има цикъл на будност. Тогава движи очите, опитва се да ги отваря, движи си крайниците, има такива спонтанни движения.”

РОДИТЕЛИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ ИМЕННО ВАКСИНАТА Е ПРИЧИНА ДЕТЕТО ИМ ДА ИЗПАДНЕ В КОМА. СПОРЕД ТЯХ ЛИЧНАТА ЛЕКАРКА Е ТРЯБВАЛО ДА ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ФИЛИП Е РОДЕН В СЕДМИЯ МЕСЕЦ И РЕАЛНО ОРГАНИЗМЪТ МУ НЕ Е ПРИГОДЕН ДА ПОЕМЕ ВАКСИНАТА. ОТКАЗВАТ ДА ВОДЯТ БОРБА СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА И НЕ ИСКАТ ДА ОБВИНЯВАТ ЛЕКАРКАТА НА ДЕТЕТО, КОЯТО Е СЛЕДВАЛА СТРИКТНО ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР.

„ВАКСИНАТА ЛИ Е ВИНОВНА - ТЕ НЯМА НИКОГА ДА ГО ПРИЗНАЯТ ДИРЕКТНО, ВЯРВАЙТЕ МИ. ВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКЪВ СМУТ ЩЕ НАСТАНЕ СРЕД МЛАДИТЕ МАЙКИ АКО ТОВА ИЗЛЕЗЕ КАТО СЪЩИНСКА ПРИЧИНА, НО НАЙ-ЛОШОТО Е ЧЕ НЯМА УТОЧНЕНА ДИАГНОЗА, АКО НЕ Е ОТ ВАКСИНАТА, ОТ КАКВО ДРУГО Е?” ПИТА СЕ МАЙКАТА НА ФИЛИП.


Семейството споделя, че е обиколило десетки лекари в цялата страна, плащало е хонорари по 1 000 лева за преглед при най-големите светила в медицината.

„Тук за съжаление нищо повече от "Чакайте!" не могат да ни кажат. За тях даже те ни го описваха така - на мозъка му трябва време, за да се възстанови, а ние трябва да успеем да съхраним тялото, за да може, когато мозъкът се събуди, да завари тяло, което да работи,” обяснява бащата на детето Игнат.

Днес жизнените функции на Филип се поддържат чрез интензивна рехабилитация и понеже здравната каса няма пътека за лечение на деца в кома, разходите се поемат изцяло от семейството. Между 1 000 и 1 500 лева на месец излизат витамините, специалната храна и рехабилитацията.

Семейството не губи надежда. То вече е изпратило изследванията на Филип в московска клиника, където детето ще бъде лекувано с най-модерни методи. Цената на подобно лечение обаче е между 20 и 50 000 евро.

Родителите на малкия Филип вярват, че чудото ще стане. Преди година, точно на Коледа, детето започнало да диша самостоятелно, като преди това било на апаратно обдишване. Днес мечтата на Светла е отново да чуе думичката „мамо”.

11.12.2012
http://btvnews.bg/

Още...

ДЕТЕ В БУДНА КОМА СЛЕД ГРЕШНА ВАКСИНА

2-годишният Филип от Пловдив вече цяла година е в състояние на будна кома. Причина за тежкото състояние на детето най-вероятно е неправилно поставена ваксина, разказва репортаж на Нова ТВ.

Детето се е родило недоносено, в 7-мия месец, но е било здраво, не е боледувало, обясни майката Светла. Преди година постъпват в пловдивска болница с остра вирусна инфекция. Въпреки опитите на лекарите да се справят с проблема -  не успяват и детето изпада в кома.

По думите на бащата Игнат на Филип и лекарските анализи мозъкът на малкия най-вероятно е поразен от вирусна инфекция, причинена от поставена неправилно ваксина. Тя му е била поставена когато Филип е бил на 10 месеца.
СПОРЕД ИНСТРУКЦИИТЕ ОБАЧЕ ПОДОБНА ВАКСИНА Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ СЛОЖЕНА СЛЕД 13 МЕСЕЦ НА ДЕТЕТО, ТВЪРДИ БАЩАТА.
Според него това не е била съобразена в възрастта му и в организма са му били вкарани живи вируси, които са причина за тежкото състояние на детето, категоричен е Игнат.

СПОРЕД МАЙКАТА СТАВА ВЪПРОС ЗА ЛЕКАРСКА ГРЕШКА.
По-големият проблем за семейството  обаче е, че Националната здравно-осигурителна каса не предвижда никакви клинични пътеки за подобни случаи и цялата грижа е оставена в ръцете на родителите на малкия Филип.

10 Декември 2012
http://faktor.bg/

Още...

ЛЕКАРСКА НЕМАРЛИВОСТ ПРАТИ МЛАДА ЖЕНА В БУДНА КОМА

Животът на Лина Петкова от Лакатник се обръща на 180 градуса заради лекарска грешка

След като е приета за операция от апендицит в болницата в Своге, Лина изпада в клинична смърт. Тя е транспортирана и  реанимирана в болница "Света Анна" в София. Младата жена оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома.

От месец май майка й Росица живее между Лакатник и София, за да може да вижда дъщеря си. Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя изпада в шок. След случая анестезиологът  д-р Аламуров и  хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият  болничен. Телефоните и на двамата не отговарят.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че  в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на  Лина, а документът не е подписан от екипа. Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апендицит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге не става ясно и от проверката на здравното министерство. В документа обаче личат нарушения, като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията. И комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни. А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

09.08.2011

http://btvnews.bg/

Последна промяна ( Вторник, 18 Декември 2012 15:23 )