Учение за Ци

В "Големият тълковен речник на китайските йероглифи" има около тридесет различни значения на понятието Ци.

 

Първична Ци
Дихателна Ци
Питателна Ци
Защитна Ци

Най-общо Ци е фундаментална субстанция,която изгражда Вселената,където всичко съществува благодарение на нейното видоизменяне и движение.Когато Ци се компресира се образуват предметите,а когато се разсейва се образува пустотата.Във Вселената Ци се разглежда само в своята "правилна" и "истинска" форма.Противоположната форма на Ци е вредоносната Ци/Се Ци/.Видовете Се Ци са: топлина, студ, влага, вятър и сухост.

Болестите възникват при поразяването на организма с една от петте вредоносни Се Ци.

В човешкият организъм,традиционната китайска китайска медицина различава следните видове Ци:

Първична Ци (Юан Ци)-благодарение на Юан Ци се обеспечава нормално функциониране на всички вътрешни органи."Колкото е по силна Юан Ци толкова по-малко ще боледува човек и ще извършва повече физическа и умствена дейност".

Дихателна Ци (Цзун Ци)-съсдава се от белите дробове. Цзун Ци обезпечава дихателните движения, работата на сърцето и функциониране на кръвообращението.

Питателна Ци (Ин Ци)-образува се от усвоените от организма хранителни вещества при храносмилането."Най-финните хранителни вещества извлечени от храната се издигат от стомаха и далака към белите дробове.Преминавайки от белите дробове в кръвта способства за обновяването на кръвта. Постъпвайки заедно с кръвта в организма Ин Ци храни всички негови части.

Защитна Ци (Вей Ци)-разпространява се извън кръвоносните съдове и меридианите,контролира се от белите дробове. Циркулирайки между кожата и мускулите,образува бариера, препятстваща проникноването в организма на външни болестотворни фактори.

 

Последна промяна ( Неделя, 13 Септември 2009 13:21 )