СЛИВА/Слива домашняя (Primus domestica L.)

СИНЯ СЛИВА

КЛАСИФИКАЦИЯ

царство:     Plantae     Растения
отдел:     Magnoliophyta     Покритосеменни
клас:     Magnoliopsida     Двусемеделни
разред:     Rosales    
семейство:     Rosaceae     Розоцветни
род:     Prunus     Слива
вид:     P. domestica     Слива

Сливата (Prunus domestica) е овощна култура. Със същото име се нарича и плодът на дървото. На височина сливата израства между 3 и 8 м. Цъфти рано напролет (март-април) с бели цветове, които се появяват още преди самите листа.

Плодовете узряват края на лятото,началото на есента(август-септември). Медоносно растение. Плодовете ѝ са тъмносини, продълговати или със сферична форма, покрити с тънка ципа и съдържат костилка, която обикновено е горчива. Консумират се както в прясно състояние, така и изсушени, а също преработени - мармалади, конфитюри, ликьори. Ценят се високо, тъй като са богати на органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини и наред с вкусовите си качества имат и лечебно действие - стимулират сърдечната дейност и храносмилането, спомагат за изхвърлянето от организма на отровните вещества и холестерина. От ферментиралите плодове се правят и ракии.

http://bg.wikipedia.org/
Още...

СУШЕНИТЕ СИНИ СЛИВИ СА ПОЛЕЗНИ КОЛКОТО ПРЕСНИТЕ


Сините сливи са невероятно полезен дар от природата. Те съдържат множество витамини (B1, B2, PP, C), провитамин A, както и минерали, микроелементи, като натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо.

Всеизвестно е, че сините сливи се консумират освен пресни, на сладко, конфитюр, компот, и сушени. Ако смятате, че сушените сини сливи са по-малко полезни от свежите, току-що набрани плодове – грешите.

ИЗСУШЕНИТЕ СЛИВИ ЗАПАЗВАТ АБСОЛЮТНО СЪСТАВА НА ПОЛЕЗНИ СИ ВЕЩЕСТВА, С МАЛКАТА РАЗЛИКА, ЧЕ СА ПО-БОГАТИ НА ЗАХАРИ И ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ.
В същото време сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните – 264 кал в 100 грама, но витамините и микроелементите в тях са в изобилие.

СУШЕНИТЕ СИНИ СЛИВИ (PRUNUS DOMESTICA) ИМАТ МНОГО ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ, ЗАЩОТО МОГАТ ДА СЕ ЗАПАЗЯТ ДОБРЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА.
В тях съдържанието на захар достига 50 процента.

От въглехидратите остават глюкоза и фруктоза, а захарозата практически изчезва. Попадайки в стомашно-чревния тракт, синята слива увеличава 6-8 пъти обема си и превишава 5-6 пъти по калоричност пресните плодове.

МНОЖЕСТВО СА ПОЛЗИТЕ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО ОТ ПРЕСНИТЕ СЛИВИ, СУШЕНИТЕ И СЛИВОВИЯ КОМПОТ.
Те се използват в диетотерапията за подобряване на апетита и храносмилането, повишаване калоричността на храната и доставяне на витамини през зимата. В качеството на лекарствена суровина се използват пресни и сушени плодове и листа.

СЛИВИТЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ПРИ ХРОНИЧЕН ЗАПЕК.

Слабителният ефект се проявява при изяждането на 10-20 сухи сини сливи преди сън, а също и при употребата на настойка или компот от тях.

Действието им е обусловено не само от химическото дразнене на лигавицата на червата от целулозата и захарните вещества, но и от механичната стимулация на перисталтиката от увеличаващия се обем на плодовете.

Добър лечител сините сливи са и при хипертонична болест и бъбречни патологии. Пикочогонен ефект настъпва благодарение на високото съдържание на калий в сливите, което спомага за извеждането на готварската сол и водата от организма.

СЛИВОВИЯТ КОМПОТ помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето.

СУШЕНИТЕ СЛИВИ са мощно средство против склерозата, защото те изкарват от организма холестерола.

http://gotvach.bg/

Още...

СИНИ СЛИВИ

Знаете ли, че сливата е плод, консумиран от хората в Източна Европа преди повече от 2 000 години? И както неведнъж досега се е случвало, природата сама е намерила начин да защити своите творения, снабдявайки сливите с тънка бяла пелена от фин прашец, която ги обвива с цел да ги предпази от високите температури и е своевременно доказателство за тяхната свежест.

Синята слива (Prunus domestica L.) принадлежи към подсемейство Prunoidae на семейство Розоцветни. Достига височина до седем метра и има елипсовидни, малко или много заострени листа, окосмени различно.

Август е месецът, през който сините сливи се появяват на пазара, с характерната си продълговата форма, със синя гладка кожа, която често прелива в лилави оттенъци. Синята слива значително се отличава от своите "посестрими"- Ренглота и Мирабела.

Месестата й част в началото на зреенето е жълто-зелена с кисел вкус, но постепенно еволюира към жълто-кехлибарен цвят с плътен и сладък вкус. Тя е сравнително сочен плод, като при директна консумация се усеща сладко-киселата жилка.

Всяка година реколтата се прибира между 25 август и 25 септември, когато нивото на захарта в сливите е най-високо.

Днес голяма част от световното производство на сини сливи е съсредоточено в сушенето на плодовете, като цифрата, която илюстрира най-добре това, е приблизително 257 000 тона годишно, с ясна тенденция към нарастване. Повече от половината от това количество идва от Калифорния.

За 1 кг. сушени сини сливи са необходими между 2.5 и 3.5 кг пресни плодове, докато средната консумация на човек в Европа е около 500 гр. годишно.

ИСТОРИЯ НА СИНИТЕ СЛИВИ

Синята слива се култивира в Китай, оттам е пренесена и в Европа, а по-късно в средна Азия, Египет и Средиземноморието. За да запазят вкуса й през цялата година, хората използвали методи за изсушаване на плодовете, наследени още от римляните.

Южните части на Европа са мястото, където синьо-виолетовият плод намира идеалните условия за виреене: щедро слънце, богата рохкава почва и достатъчно количество вода.
Най-често срещаните сортове сини сливи

Кюстендилска синя слива - много стар сорт, за родина на който се приема Източна Азия (Иран и Сирия), а днес може да бъде открит във всяка една европейска страна. Неговите плодове са със средна големина и тегло 22 г, формата му е удължено-овална, симетрична и узрява през първата половина на септември. Основният цвят на кожицата е тъмнопурпурен, а покривният - от тъмносин до черно-син. Вътрешността на плода е с плътен, сочен, сладък и определено специфичен вкус, със светлочервеникаво оцветяване. Плодовете от този сорт са подходящи за прясна консумация, приготвяне на компоти, конфитюр, сушене и висококачествени алкохолни питиета.

Калифорнийска синя слива - американски сорт с много едри плодове, с тегло 47 г и овална, сплесната странично форма. Кожицата на плода е със зеленикав основен цвят, а покривният цвят е тъмносин, с голям брой дребни точици. Вътрешността на плода е жълтеникаво-оранжева, със сочен, плътен вкус. Калифорнийската синя слива показва отлични вкусови качества, като тя е изключително подходяща за направата на компоти, както и за директна консумация.
Габровска синя слива - български сорт, получен при кръстосването на Кюстендилска синя слива и Монфорска, под опитното ръководство на български учени. Плодовете узряват в началото на август, те са едри, със средно тегло 32 г, овално-сплеснати отстрани и сравнително симетрични. Плодовата кожица е тъмносиня с нежна, сочна и сладка вътрешност, оцветена в светло-жълтеникаво. Този сорт синя слива е подходящ за директна консумация, сушене, замразяване, компоти и сладка.

Стринава - също български сорт, селектиран в не толкова далечната 1957 година, отново под ръководството на български учени. Плодовете узряват преди края на месец август. Те са едри, със средно тегло 30 г и обратнояйцевидна форма. Тяхната кожица е оцветена в тъмновиолетово синьо, със силен восъчен налеп. Отличава се с отлични вкусови качества и е подходяща за сушене, мариноване, замразяване, както и за направата на различни сладка и конфитюри.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

Класифицират сините сливи като добър източник на витамин А (бета-каротин), а само четвърт чаша сушени плодове е достатъчна, за да  осигури приблизително 16.9 % от необходимата дневна доза. Бета-каротинът успешно се бори със свободните радикали, което своевременно го превръща в добро превантивно и профилактично средство срещу различни патологични състояния (ревматоиден артрит, атеросклероза, астма, сърдечни заболявания, диабет, рак на дебелото черво).

Сините сливи са пълноценен източник и на калий, а само четвърт чаша от вкусния плод може да задоволи до 9% от дневната нужда. Калият, като основен минерал, поддържащ нормално кръвно налягане и сърдечна дейност, осигурява добра протекция за организма.

Наличието на фибри увеличава чувствителността към инсулин и по този начин играе полезна роля в лечението и профилактиката на диабет тип 2.

Сините сливи са надеждно слабително, а също така пикочогонно средство.

Препоръчват се срещу анемия и стомашни проблеми.
Сливите успешно намират приложение и в козметиката.
Имат гликемичен лоудинг 40 и гликемичен индекс 61.53 за пресните плодове и съответно 57 и 64.04 за сушените сливи.

ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ, СВЪРЗАНИ С КОНСУМАЦИЯТА НА СИНИ СЛИВИ

Синята слива е сред малкото на брой храни, които съдържат измерими количества оксалати. Когато се повиши нивото на оксалатите в телесните течности, те могат лесно да кристализират и да причинят сериозни здравословни проблеми, особено при хора, страдащи от бъбречни заболявания.

Образува се оксалова киселина, която подтиска усвояването на какций в организма, като по този начин натоварва метаболизма. Тя не е токсична за здрави хора, но при дълготрайна употреба приетата оксалова киселина може да намали общото ниво на усвоения калций за периода на консумацията й.

Не е препоръчителна системната й консумация при хора, страдащи от чернодробни и жлъчни заболявания.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ И СЪХРАНИМ СИНИТЕ СЛИВИ?

Синята слива е плод, който не се слави с дълъг срок на съхранение, особено пък когато са набрани вече добре узрели. Освен това сливите бързо омекват на стайна температура и губят ценните си хранителни качества. При избора на синя слива обърнете внимание на нейната зрялост, твърдост и лъскавина на плода.

Сините сливи лесно се подлагат на замразяване, след като са измити, подсушени и от тях е отстранена костилката.

Когато избирате сушени сини сливи, помнете, че хубавите плодове са черни, лъскави и меки. По тях не бива да има следи от захар или плесен. Не купувайте лепкави плодове, избирайте само такива, чиято месеста част е жълтеникава и еластична.

Сушените сини сливи трябва да се съхраняват далеч от влага, като по този начин могат да издържат от десет месеца до 1 година. Препоръчително е съхранението им в метална кутия на сухо място. Така запазват мекотата си повече от година.

Важно е да помните, че сушените сини сливи губят бързо влажността си, ето защо от време на време е необходимо да се рехидратират. За целта ги залейте с вода или ги оставете да киснат в купа около два часа.

http://www.bb-team.org/

Още...

СИНИ СЛИВИ

Сините сливи са много полезна храна, защото освен приятен вкус, притежават и лечебни свойства.

СЛИВИТЕ ИМАТ СЛЕДНИЯТ СЪСТАВ: вода (87 %); захар (9 %), пектинови вещества (0,8 %), белтъчини (0,8 %); влакна (0,5 %); от органичните киселини преобладава ябълчената (1,3 %); витамини В1, В2, РР, С (10 мг %), провитамин А. От минералите най-добре са представени: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо (2,1 мг %).

Сушените сини сливи имат малко по-различни показатели. Практически те съхраняват състава на полезни вещества независимо от това, че не са в прясно състояние, но са  по-богати на  захари (57,8 %), органичните киселини достигат 3,5 %, влакнините  1,6 %. Натрият в тях е  104 мг на 100 г продукт, калият - 864 мг , калцият - 80 мг, фосфорът - 83 мг, желязото  -15 мг.
Сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните -264 кал.

СИНИТЕ СЛИВИ СА ПОЛЕЗНИ ПРИ АВИТАМИНОЗИ И  АНЕМИИ, ОСОБЕНО ПРИ ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ .

При стомашно-чревни заболявания също са незаменим помощник. Изключително полезни са в диети за отслабване, тъй като са богати на много необходими за човека вещества, а от друга страна имат разслабително действие. Те подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма. Разбира се, не трябва да се изяждат килограми сливи, макар че с пресни сини сливи можете да направите разтоварващ плодов ден – 1,5 кг за 24 часа. Когато решите да консумирате сушени сини сливи, предварително ги накиснете във вода за няколко часа – 7-8 сливи.

СИНИТЕ СЛИВИ ИМАТ И ЯСНО ИЗРАЗЕНИ АНТИБАКТЕРИАЛНИ  СВОЙСТВА.

Оказват тонизиращо въздействие, подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически натоварвания или умствена умора. Повишават дейността на имунната система в борбата със свободните радикали, тъй като имат антиоксидантно действие.
Не на последно място имат положителни козметични въздействия върху кожата.

Малко хора знаят, че с помощта на сушени сини сливи могат да се отърват от досадните мазоли. Две - три  сушени сини сливи се сваряват добре в мляко, изважда се костилката и докато месестата част е още топла, се поставя върху мазола ( мястото трябва да е почистено с топла вода). След като изстине месестата част на синята слива, се заменя отново с топла. След няколко процедури мазолът омеква и се изчиства с пемза.

http://www.dieti-otslabvane.com

Още...

РЕЦЕПТИ СЪС СЛИВИ

МАСКА ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА МАЛКИ БРЪЧКИ И ПОДМЛАДЯВАНЕ
Вземете една жълта и една зелена слива, махнете костилките, и ги намачкайте добре. Смесете с една чаена лъжичка течен мед и се прилага паста върху лицето. След 15 минути изплакнете с преварена вода, след това натъркайте лицето с кубче лед. Не забравяйте да използвате овлажняващ крем след това.

МАСКА ЗА МАЗНА КОЖА
Намачкайте добре месестата част на две сливи. Разбъркайте я с половин супена лъжица настърган морков и същото количество настъргана ябълка. След това добавете една супена лъжица бяло вино и един разбит белтък. Разбъркайте отново и нанесете върху лицето. След 15 минути изплакнете с хладка вода. Тази рецепта ще придаде на лицето здрав вид, като видимо го освежи.

ОЩЕ ЕДНА МАСКА ЗА МАЗНА КОЖА
Обелете една зряла слива, като я намачкате добре и добавете към нея един разбит белтък. Намажете лицето и оставете в продължение на 15-20 минути, след това изплакнете с топла вода.

МАСКА ЗА СУХА КОЖА
Вземете три големи сливи, обелете ги и махнете костилките, намачкайте ги. Добавете към тях един яйчен жълтък, половин чаена лъжичка мед и една супена лъжица брашно от елда. Разбъркайте, поставете на лицето и след 15 минути, изплакнете с топла вода.

http://kozmetikata.com
Още...

Слива домашняя (Primus domestica L.)

Семейство розоцветные - Rosaceae Juss.

Слива домашняя - дерево высотой 6-12 м или кустарник с сероватой корой и красноватыми, иногда слабо колючими ветвями. Листья простые, очередные, округлые, обратнояйцевидные, эллиптические или ланцетные. Цветки белые, зеленоватые или розовые. Плод - костянка различных цветов: желтые, зеленые, красные, розовые, лиловые или черные с восковым налетом.

Цветёт в апреле-мае; плоды созревают в июле-августе.

Известно более 2000 сортов сливы, являющейся одной из важнейших плодовых культур стран с умеренным климатом. Однако лучшие ее сорта распространены в южных районах.

Для лечебных целей используются плоды и листья. Заготавливают листья в апрелемае, плоды в июле-августе.

В плодах сливы содержится (в %):
Сахаров - 6,2-11,2,
красящих веществ - 0,06-0,31,
гемицеллюлозы - 0,2,
клетчатки - 0,5,
крахмала - 0,1,
пектина - 0,9.

Органических кислот содержится (в %): яблочной - 0,9, лимонной - 0,1, щавелевой - 0,01.

Количество витаминов (в мг%):
бета-каротин - 0,10,
Е - 0,63,
С - 10,
B1 - 0,06,
В6 -0,04,
B9 - 0,08,
B15 - 0,15,
К, РР - 0,6.

Содержание микроэлементов (в мг%):
калия - 214,
кальция - 28,
кремния - 4,
магния - 17,
натрия - 18,
серы - 6,
фосфора - 27,
хлора - 1;

микроэлементов (в мкг%):
железа - 550,
йода - 2,
кобальта - 1,
фтора - 2,
хрома - 14.

Ядро косточек содержит до 42% жиров.

Плоды сливы возбуждают аппетит, дезинфицируют кишечник, усиливают перистальтику, улучшают пищеварение, обладают нежным слабительным и мочегонным свойствами. Слива полезна всем и особенно тем, кто страдает вялостью кишечника. Наибольшей популярностью пользуются сушеные черные сливы - так называемый чернослив, клетчатка и сахаристые вещества которого усиливают перистальтику кишечника. Лучшим сортом для приготовления чернослива у нас считается венгерка. Ее культивируют главным образом на Черноморском побережье Кавказа. Настои и компоты из чернослива зарекомендовали себя как прекрасное антибактериальное средство.

Так же послабляюще действуют 10-20 черносливин, съеденные перед сном. Имеются подтверждения того, что чернослив способствует выведению из организма холестерина и его можно рекомендовать при атеросклерозе и заболеваниях желчного пузыря. Полезен чернослив при гипертонической болезни и заболеваниях почек, поскольку находящиеся в нем соли калия способствуют выведению из организма воды и поваренной соли. Одним из его достоинств является высокая калорийность, в 4-6 раз превышающая калорийность свежей сливы. Но из-за этого при ожирении и сахарном диабете употреблять чернослив не рекомендуется.

В китайской народной медицине плоды сливы применяются в сушеном (по 4 г в виде отвара) или в свежем виде в качестве отхаркивающего и противорвотного средства.

Семена в виде отвара применяются внутрь как отхаркивающее и жаропонижающее средство. При лечении аскаридоза семена назначаются внутрь в разовой дозе 5-20 г.

В древней медицине применялись сливовый клей, или камедь, плоды и листья.

Плоды сливы рекомендовались в качестве мягкого слабительного, желчегонного и укрепляющего желудок средства (Абу Мансур, Х век; Абу Али ибн Сина, XI век и др.). Особенно полезным считался сливовый клей, который применялся для лечения язв, конъюнктивитов, укрепления зрения (местно), при лечении мочекаменной болезни. Отвар из листьев сливы применялся для лечения разных форм стоматита. По сведениям Мухаммада Хусейна Шерази, кислые сорта сливы действуют закрепляюще, а сладкие послабляют.

Он рекомендовал кислую и кисло-сладкую сливу при лихорадках, сердцебиении, в качестве жаждоутоляющего и противорвотного средства.

В современной медицине плоды сливы рекомендуют в качестве лечебно-диетического средства. Как легкое послабляющее средство при хронических запорах применяется кисель и компот из плодов сливы. Благодаря большому содержанию витамина В6, железа, калия, сливу можно назначать при лечении малокровия и сердечно-сосудистых заболеваний, гипертонической болезни. Сливы, благодаря содержанию в них пектина, используются для выведения из организма радионуклидов. Мягкие сливы употребляют при изготовлении комбинированного препарата кафиола (Cafiolum), используемого как послабляющее средство при запорах.

Широко применяют сливу в народной медицине для успокоения желудочно-кишечных болей, при длительных запорах, изжоге, ревматизме, подагре, болезнях почек, атеросклерозе. Отваром листьев сливы в уксусе смазывают застарелые нагноившиеся раны, добиваясь более быстрого их заживления.

Свежие плоды сливы используются в гомеопатии.

Диетическим продуктом является также сливовый сок, особенно с мякотью. В нем сохраняются все ценные пищевые вещества свежих плодов. Такой сок улучшает аппетит и пищеварение и служит поставщиком витаминов для организма в зимнее время (при пониженной кислотности желудочного сока рекомендуют употреблять только кислые сорта слив).

Из слив также делают компоты, варенье, повидло, наливки, кондитерские изделия.

Хорошо сохраняются вкусовые и питательные качества консервированных и замороженных плодов.

Меры предосторожности: прием слив у детей младшего возраста вызывает расстройство желудочно-кишечного тракта. В случае нарушения пищевого режима у грудных детей могут возникать понос, урчание, желудочные боли. В подобных случаях детям необходимо давать укропную воду.

http://www.natuerlich.ru

Още...

 

Плоды сливы домашней лечебные свойства

Слива домашняя – плодовое косточковое дерево из семейства розоцветных. Родина домашней сливы – Кавказ, Северный Иран и малая Азия. Слива отличается большим разнообразием сортов и видов, растёт как в садах, так и в дикой природе. Плоды сливы домашней лечебные свойства которой помогают при различных заболеваниях, употребляются как в качестве десертов, так и в консервированном или сушёном виде.


Плоды сливы домашней имеют различную форму: круглую, эллиптическую, яйцевидную, ланцетную.

Плоды сливы домашней различаются также по вкусовым качествам, по срокам созревания, по цвету, аромату и размеру косточки.

Слива зацветает в мае или даже апреле, плоды набираются спелости к июлю или августу.

Состав плодов сливы домашней.

В плодах сливы домашней содержится до 11% сахаров, а также красящие вещества, гемицеллюлоза, клетчатка, крахмал, пектин, яблочная, щавелевая, лимонная кислоты.

Слива богата витаминами А, Е, С, В1, В6, В9, В15, К, РР, а также микроэлементами: калием, магнием, кальцием, натрием, кремнием, фосфором, хлором, железом, йодом, фтором, кобальтом. В косточках сливы домашней содержатся жиры – до 42%.

Плоды сливы домашней - лечебные свойства.

Плоды сливы обладают дезинфицирующими кишечник свойствами, усиливают аппетит, благоприятно действуют на перистальтику кишечника и улучшают процесс пищеварения. Слива обладает мягким слабительным, а также мочегонным действием. Вялый кишечник будет работать активнее и лучше под действием веществ сливы домашней.

Из сливы делают популярное в народе лакомство – чернослив, который усиливает перистальтику кишечника.

Компот и настой из чернослива являются отличными антибактериальными средствами и, приготовленные без сахара, могут излечивать даже диспепсии.

Если чернослив есть перед сном (до двадцати штук), то утром он сработает послабляющее, чернослив излечивает даже хронические запоры, заставляя кишечник работать активнее.

Плоды сливы домашней выводят холестерин из организма, и поэтому являются отличной профилактикой атеросклероза, а также заболеваний желчного пузыря.

Слива домашняя содержит много калия в составе, и её плоды полезно употреблять больным гипертонической болезнью, с заболеваниями почек, отёками, нарушениями в сердечнососудистой системе.

При сухом кашле свежие плоды сливы домашней, или же отвар из свежих плодов сливы окажет отхаркивающее действие, а также противорвотное.

При аскаридозе применяются семена плодов сливы домашней: 20 граммов растолчённых семян съесть разовой дозой натощак, а через час принять солевое слабительное.

Сливовый клей ещё во времена Абу Али ибн Сина применялся в лечении конъюнктивитов, труднозаживающих язв и ран, мочекаменной болезни, укрепления зрения и против глазных воспалительных заболеваний.

Отваром листьев сливы домашней можно вылечить стоматит, если полоскать рот по 4-5 раза в день.

В современной медицинской диетологии широко используют плоды сливы домашней для приготовления различных диетически ценных блюд.

Кисель и компот из плодов сливы домашней пьют при хронических запорах и атонии кишечника.

Блюда из сливы в различных вариантах рекомендуется употреблять при заболеваниях сердечно – сосудистой системы, гипертонии, малокровии: в плодах много витамина В6 и железа, что благотворно действует на состояние органов и тканей организма.

В сливах очень много пектина, это свойство позволяет использовать вкусные плоды для выведения радионуклидов при лучевом облучении.

Сливу применяют при желудочных болях, изжоге, она успешно лечит подагру, ревматизм, атеросклероз и болезни почек.

Отвар сливового листа, смешанный с уксусом, применяется для лечения старых нагноившихся ран и ожогов.

Сок из плодов домашней сливы с мякотью усиливает перистальтику кишечника, возбуждает аппетит, служит прекрасным витаминным средством зимой и весной, потому что сок, при правильной консервации, сохраняет все ценные свойства плодов сливы.

Вкусные лекарства из сливы домашней.

Из сливы делают варенье, мармелады, джемы, повидло, компоты, наливки, вино, сливу используют для приготовления кондитерских изделий.

Слива домашняя хорошо сохраняет все свои ценные свойства при замораживании и консервировании.

Детям младше трёх лет не рекомендуется давать в пищу чрезмерное количество слив во избежание диареи и повышенного газообразования у малыша. Если после употребления сливы у ребёнка возникли проблемы с животом, нужно дать малышу укропную воду.

Регулярно употребляемые в пищу свежие плоды сливы домашней помогают в лечении геморрагического диатеза, отёков, гипертонии, вялости кишечника и дисбактериоза.

Сливы в любом виде полезны при воспалении лёгких, ревматизме, гипертонической болезни, туберкулёзе.

Слива домашняя – отличное антисклеротическое средство, которое, к тому же, полезно при сахарном диабете, отёках, дискинезии желчного пузыря.

Слива успокоит изжогу,  снимет желудочную боль, поможет кишечнику активнее работать.

Врачи рекомендуют употреблять свежие плоды сливы при подагре, ревматизме, заболеваниях почек, и даже при онкологических заболеваниях.


Варенье из сливы домашней. На 1 килограмм сливы – 1,5 килограмма сахара, 1 стакан воды. Плоды сливы помыть, наколоть зубочисткой. Сварить сироп из сахара и воды. Сливы положить в кипящий сироп, довести до кипения, затем отставить на 2 часа. Варку повторять 7-8 раз, пока плоды не пропитаются сиропом, а сироп не будет заметно гуще. Перед варкой косточки из плодов сливы лучше вынуть – при хранении в них накапливается токсичная синильная кислота.


Сливовая наливка. Помыть плоды сливы, удалить косточку. Положить 6 килограммов плодов сливы домашней в стеклянную бутыль, добавить 2,8 килограмма сахара и три стакана воды. Поставить бутыль на солнце на 3 дня, завязав горлышко марлей. Как только началось брожение, марлю нужно убрать и поставить водяной затвор. Через 30 дней, после полного прекращения процесса брожения, наливку процеживают и разливают в бутылки. Хранят в прохладном месте.

Плоды сливы домашней лечебные свойства которой помогают при различных заболеваниях, употребляются как в качестве десертов, так и в консервированном или сушёном виде.


Будьте здоровы!

Още...

Полезные свойства плодов сливы

Это садовое дерево семейства розовых на Руси культивируют исстари. Причем плоды различных сортов сливы домашней любят как за отменный вкус, так и за многие лечебно-профилактические свойства. Обсудим в этой статье полезные свойства плодов сливы.

По некоторым сведениям слива была известна славянам еще во времена Киевской Руси. Правда, документально подтверждено, что в Московском государстве первые сливы зацвели с легкой руки царя Алексея Михайловича Романова. При случае он посадил в Измайлово несколько редких в ту пору сливовых деревьев, наказав садовникам тщательно за ними ухаживать. Впоследствии вкусные плоды стали излюбленным кушаньем не только царской семьи, но и простого народа.

Ценный состав

В народной и научной медицине в лечебных целях эффективно используются плоды и листья сливы. Прежде всего, потому, что они очень богаты полезными веществами. В частности в мякоти много пектина, клетчатки, органических кислот, азотистых веществ. А еще витаминов С, Е, А группы В. В растении также немало калия, кальция, магния, меди, йода и прочих «полезностей». Все это при крайне низкой калорийности сливы позволяет медикам использовать ее как прекрасный диетический продукт для предупреждения или лечения различных заболеваний.


Многим помогает слива домашняя. К примеру, ее полезно регулярно употреблять во избежание хронических запоров, при некоторых заболеваниях печени, почечной недостаточности, повышенном артериальном давлении (гипертонии), ревматизме, подагре, хронических спастических колитах, подозрении на атеросклероз или в качестве мягкого мочегонного средства. С точки зрения медицины особенно полезен чернослив. Его сахаристые вещества, пектины, клетчатка и соли калия наиболее эффективно улучшают (усиливают) перистальтику кишечника, выводят из организма излишки воды, натрия и даже снижают уровень избыточного холестерина, предупреждая тем самым образование на стенках сосудов атеросклеротических бляшек.


Так иногда медики называют сливовый сок, который просто необходим и детям, и их родителям, поскольку он сохраняет все пищевые и лечебно-профилактические качества свежих плодов, а принятый натощак, хорошо очищает организм от токсинов и шлаков. В народной медицине сушеные сливы вместе с другими сухофруктами (яблоками, например) довольно часто и успешно используют в виде мочегонных отваров и компотов, которые позволяют людям, страдающим избыточным весом, не испытывать мучительного чувства голода в так называемые разгрузочные дни.При пониженной кислотности желудка полезно употреблять лишь тот сливовый сок, который выжат из кислых сортов растения. При этом следует иметь в виду, что если сладкие плоды обладают дезинфицирующими и послабляющими свойствами, то кислая слива может привести к запорам. Врачи не рекомендуют употреблять чернослив людям, страдающим сахарным диабетом или ожирением. В этих случаях лучше включать в рацион свежую сливу. Кислые сорта противопоказаны лицам с язвенной болезнью желудка и двенадцатиперстной кишки, при гастрите с повышенной кислотностью и гипотонии (низком артериальном давлении).
http://www.vashaibolit.ru/

Още...

Слива домашняя

Prunus domestica L.

Слива — небольшое дерево семейства сливовых (Prunoideae). Культивируется в садах и на приусадебных участках.

Лекарственным сырьем служат листья и плоды. Плоды содержат сахара (до 16%), органические кислоты, красящие вещества, витамины А, В, С. Семена ядовиты. Слива применялась еще в древней медицине. Плоды ее возбуждают аппетит, дезинфицируют кишечник, усиливают его перистальтику и улучшают пищеварение. Свежие и вареные сливы обладают легким слабительным и мочегонным действием.

Сливы употребляют при длительных запорах, изжоге, при желудочных болях, при атеросклерозе, болезнях почек, ревматизме, подагре.

Измельченные свежие и распаренные сухие листья, приложенные к гнойным ранам и язвам, способствуют их заживлению (Махлаюк, 1992).

Слива колючая, или терн, обладает вяжущим, противовоспалительным, антибактериальным, отхаркивающим, слабительным, диуретическим действием. Препараты из сливы расслабляют гладкую мускулатуру внутренних органов и понижают проницаемость сосудов.

Вяжущее свойство плодов используется при поносах Различного происхождения. Цветки обладают мягким слабительным действием, положительно влияют на обмен веществ, регулируют перистальтику кишечника и сокращения печеночных протоков. Их используют при запорах, болезни печени, фурункулезе, гнойничковых заболеваниях кожи, желудочных коликах, вздутии живота, тошноте, одыщке и невралгиях.

Настой листьев и цветков сливы применяют при воспалении почек и мочевого пузыря и при дерматозах.

Сок плодов обладает антибактериальной активностью по отношению к лямблиям и другим простейшим.

Отвар коры сливы используют при поносах, малярии, наружно — при рожистом воспалении кожи и для спринцевания при белях.

Чай из листьев рекомендуют для тех, кто ведет сидячий образ жизни. Для приготовления отвара коры (корней) чайную ложку сырья заливают стаканом кипятка, кипятят в закрытой посуде 30 минут, процеживают. Принимают по 1/3 стакана 3 раза в день до еды.

Настой листьев готовят из столовой ложки измельченных листьев на стакан кипятка, кипятят в течение 15 минут, процеживают. Принимают по 1/2 стакана 3 раза в день до еды (Пастушенков, 1990). Настой ветвей сливы применяют как мочегонное и слабительное.

Листья в народной медицине применяют при цистите, нефрите, кожных болезнях. Цветки в гомеопатии применяют при коликах, головной боли, метеоризме, дисменорее, белях («Растительные ресурсы», 1987).

http://www.u-lekar.ru/

Още...

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

ИДЖЖАС - СЛИВА


СУЩНОСТЬ.
Слива [хорошо] известна.

ВЫБОР.
Садовая слива сильнее, чем черная; желтая сильнее,   чем   красная; а белая крупная2 — тяжелая и мало послабляет. «Армянская слива»3 самая сладкая и послабляет сильнее прочих. Лучшая из них крупная и мясистая.

ЕСТЕСТВО.
Холодное в начале, влажное — у предела второй степени.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.
1 Камедь ее [действует] разрежающе, отрывает [соки] и склеивает. Дамасская [слива] закрепляет и связывает; питательность ее меньше, по мнению Диоскорида в отличие от Галена. Зеленая, незрелая слива вяжет, но питательность ее невелика. Ее следует есть до принятия пищи, а [людям] с влажной натурой следует ее запивать подслащенной медом водой или набизом.

РАНЫ   И  ЯЗВЫ.
Камедь ее заживляет   язвы, а [в смеси]   с   уксусом,   особенно если добазить к нему меда или сахара, сводит лишаи, главным образом у детей.

ОРГАНЫ   ГОЛОВЫ.
Листья сливы, если полоскать ими рот,   не   позволяют   катарам дойти до миндалин и язычка.

ОРГАНЫ  ГЛАЗА.
Камедь ее в виде мази укрепляет зрение.

ОРГАНЫ [ДЫХАНИЯ И] ГРУДИ.
Кисловатая слива успокаивает воспламенение сердца.

ОРГАНЫ  ПИТАНИЯ.
Кисловатая слива сильнее гонит желчь, а сладкая расслабляет и охлаждает желудок, увлажняет его и вообще не подходит для него.

ОРГАНЫ ИЗВЕРЖЕНИЯ.
Сладкая слива выводит желтую желчь сильнее всех прочих, а свежая слива послабляет сильнее, чем сухая. Послабляющее действие [сливы] объясняется ее вязкостью. По мнению некоторых [врачей], дамасская слива крепит желудок; по общему мнению, дикая слива, пока она не очень спелая, обладает вяжущим свойством. Гален утверждает, будто Диоскорид ошибается, говоря, что дамасская слива связывает, напротив того — она послабляет.

Камедь сливы дробит камни в мочевом пузыре, а сок сливы гонит месячные. Чем: мельче слива, тем она меньше послабляет1 Prunus domestica L.

2 Б: «матовая»

3 Т, е, абрикос (Prunus armeniaca L.).  

http://www.bibliotekar.ru/

Последна промяна ( Понеделник, 04 Март 2013 15:53 )