Синтетичните витамини - по-скоро вредни

Милиони хора използват антиоксидантите витамин А и Е и бета-каротини. Изследване на десетки научни проучвания в университета Копенхаген, обаче, показва, че тези синтезирани витамини повишават, а не намаляват риска от смърт.

Екипът от Копенхаген е разгледал 815 клинични проучвания, изследващи ползата от витамин А, Е, С, бета-каротина и селена - най-употребяваните витамини и минерали, предаде BBC. От тях са избрани 68, чийто методи най-точно показвали ползите от витамините. Техният преглед доказал, че антиоксидантите не увеличават и не намаляват риска от смърт. Когато изследователите елиминирали други 21 проучвания, които имали възможност да дадат леко изкривен резултат, картината значително се променила. Рискът за смърт останал непроменен сред приемащите витамин С и селен. За другите 3 добавки, обаче, рискът бил значително повишен. Бета-каротин повишава със 7% риска от смърт, витамин Е - с 4%, а витамин А - с 16%. Въпреки че витаминните добавки са популярни от десетилетия, точната полза от тях остава неясна.

Още...

Митът за антиоксидантите: медицинска детска приказка

Сигурно ще ви е интересно да знаете, че борбата между витамините, добивани от естествените хранителни източници и изкуствените витамини се засили в последната година и половина. Вече съществуват неоспорими научни доказателства и заключителни разработки на изследователи, че изкуствените витамини са много неефективни и дори вредни и хората трябва да си набавят необходимите витамини чрез храната. Всички тези изследвания показват и че нивото на витамини (антиоксиданти) в биологичните храни е значително по- високо. Информацията беше публикувана в много интересна рецензия на „New Scientist” през лятото на 2006 г.

Ключови моменти

* Учените са достигнали до извода, че естествените витамини са крайно необходими за здравето (предпазват организма от много болести като сърдечна недостатъчност, рак, диабет и др.), а добавъчните витамини са неефективни и дори вредни.
* В преглед на научната литература относно витамините, която обхваща 47 опита, включващи над 180’000 човека открихме, че бета-каротинът и добавъчните витамин А и Е независимо дали се вземат отделно или в комбинация се свързват с повишена смъртност (около 5%).
* „Изводът е ясен: здравословното хранене с плодове и зеленчуци не може да се замени с приемане на екстракти или добавъчни витамини”, (New Scientist, 05/08/2005 г.).

Резюме
Когато се нарушава балансът между антиоксидантите и свободните радикали възниква окислителен стрес.

Окислителният стрес е свързан с много човешки болести, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт, ракови образувания, диабет, катаракта, артрит и неврологична недостатъчност като Паркинсонова болест и Алцхаймер.

Доказано е, че естествените източници на витамини намаляват рисковете от сърдечни болести, диабет и някои видове ракови образувания. Както и да е, „не е сигурно дали антиоксидантните дoбавки са лечебни или вредни”. Анализи направени от изследователи в Университетската болница в Копенхаген доказват, че добавките от бета-каротин, витамин А и Е могат да повишат смъртността.

Друго изследване от 19 опита, публикувано през 2004 г. открива, че висока доза (над 150 IU/ден) на добавъчен витамин Е също повишава смъртността. Тези изследвания бяха публикувани в „New Scientist” на 05/08/2006 г.

Изследванията на Университетската болница в Копенхаген обхванаха 47 опита за предпазване от болести, предизвиквани от висока концентрация на антиоксиданти в организма, включващи 180’000 човека и бяха публикувани на 25 октомври 2005 г. Те разкриват, че независимо дали бета -каротинът и добавъчните витамин А и Е се взимат поотделно или в комбинация се свързват с повишаване на смъртността (отчетени са около 5% общо покачване, но подробните резултати са: бета-каротин – 7%, витамин А – 16%, витамин Е – 4%) и оказват значителни последствия за рак на стомаха. Витамин С не покачва смъртността – това беше публикувано в The Journal of American Medicine на 27 февруари 2007 г.

Авторите заключиха, че „лечението с бета-каротин, витамин А и витамин Е може да повиши смъртността”.

Изследвания от 19 клинични опита откриха, че високата доза (над 150 IU/ден) на добавъчен Витамин Е повишава смъртността  (9 опита са направени само с витамин Е и 10 опита с комбинация от витамини). Данните от изследванията са били публикувани в Annals of Internal Medicine, брой 142. Там се споменава, че тези опити са били извършени с малък брой хора, които са хронично болни, но откритието за висока смъртност е оспорено от други изследователи.

Ролята на антиоксидантите
Ние сме постоянно подложени на действието на свободните радикали. Кислородът, който вдишваме произвежда вид радикал, който е реактивно-кислороден вид, ROS.

Подобен процес се извършва и в храносмилателната система, особено в стомаха, който има високо киселинна среда и постоянно извлича ROS от храната.

Излагането на рентгенови лъчи, озон, цигарен дим, въздушни замърсители, микробни инфекции, промишлени химикали и напрегнатите упражнения също въздействат на произвеждането на радикали.

„През 50-те години учените откриха, че много болести – включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт, ракови образувания, диабет, катаракта, артрит и неврологична недостатъчност като Паркинсоновата болест и Алцхаймер са свързани с вредите, причинени от силно унищожителни вещества, наречени „свободни радикали”, (New Scientist, 05/08/2006 г.).

Дълго време учените са знаели, че при хора които приемат голямо количество плодове и зеленчуци има по-малко случаи на сърдечни болести, диабет, малоумие, инсулт и някои ракови образувания – това са болестите, които се влияят от свободните радикали.

Зелените растения са пълни с антиоксиданти и произвеждат чист кислород чрез фотосинтезата. За да се предпазят от окислителните процеси те произвеждат голям набор от силни антиоксиданти.

През 80-те години учените откриха, че антиоксидантите са това, което намалява вредата от окислителните процеси в организма и предпазват хората и те предположиха, че ако витамините се приемат като надбавка в организма то болестите ще намалеят.

СЕГА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ НА АМЕРИКА ПРИЕМА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛНИ НАДБАВКИ. ПОВЕЧЕТО НАДБАВКИ СЪДЪРЖАТ ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО ОТ ВИТАМИНИТЕ С, Е ИЛИ БЕТА-КАРОТИН.

От 90-те години насам учените са изследвали ефективността на добавъчните витамини чрез двойно контролирани опити. Разкритията са потвърдили техните предположения.

Въпреки, че тези витамини унищожават свободните радикали в опитната епруветка учените също откриват, че те са много бедни, за да предотвратяват окислителния процес в човешкото тяло и в действителност са вредни.


Едно от обясненията за това може да бъде, че добавките нямат естествената форма на витамините. Витамин Е съществува под 8 различни форми в природата и всички те функционират като антиоксиданти в опитната епруветка. Но човешкият организъм използва само една от тези форми. Друго обяснение може да е, че чистите форми на витамините в надбавките са по-малко ефективни.

Витамините в плодовете и зеленчуците са свързани в здрави нишковидни образувания. Така те устояват по-дълго време в стомаха, където могат да неутрализират свободните радикали, произведени при храносмилането.
Добавките не могат да заместят този ефект, защото те се приемат в организма прекалено бързо.

Заключение за добавъчните витамини и хранителните източници.
През май 2005 г. експертна комисия заключи, че няма точни доказателства, за да препоръча добавката бета-каротин за масова употреба от населението, но има силни доказателства да препоръча на пушачите да го избягват.

„ИЗВОДЪТ Е ЯСЕН: ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕНИ С ПРИЕМАНЕ НА ЕКСТРАКТИ ИЛИ ДОБАВЪЧНИ ВИТАМИНИ”, (NEW SCIENTIST, 05/08/2005 Г.).


В своя доклад „Храна, хранене, физическа активност и предпазване от ракови образувания – глобалната перспектива” от 31/10/2007 г. Световният фонд за борба с рака препоръчва следното за добавките и диетите: „8. Не използвайте добавки, за да се предпазите от рак...... Изследванията показват, че високата доза на хранителните добавки може да предизвика рак, така че най-добрата възможност за балансирана диета е без добавки.”

Коментар: Информацията относно неефективността и възможни вреди от надбавките не е широко разпространена и все още има голяма вероятност от победата на хранителните добавки. Например общото мнение е, че дори високата доза да е токсична, то малката доза може да подобри здравето и това е логична „предпазна” практика. Не сме сигурни, че има достатъчно доказателства за това, но може би „предпазната практика” за широката общественост сега ще е да избягва хранителните добавки и да се концентрира върху диетата.

http://www.bioselena.com/
Gundula Azeez, Великобритания

Още...

ОСТОРОЖНО: ВИТАМИНЫ!

Все больше ученых приходят к выводу, что синтетические витамины скорее вредны, нежели полезны для здоровья.

Весной большинство покупателей традиционно отправляются в аптеки за… витаминами. Фарминдустрия приучила людей к тому, что без искусственных аналогов полезных веществ им просто не выжить. Между тем, все больше ученых приходят к выводу, что витамины скорее вредны, нежели полезны для здоровья.

Фарминдустрия за последние годы создала настоящую моду на витамины. По данным СМИ, ежегодно на разнообразные эликсиры молодости, антиоксиданты и прочие витамины граждане средней европейской страны тратят до $100 млн, причем эта сумма увеличивается год от года.

ВИТАМИНЫ ВРЕДНЫ

В США продается около 3500 различных пищевых добавок с поливитаминами и минералами, семь американцев из десяти по крайней мере иногда прибегают к помощи поливитаминов, а четверо из десяти делают это регулярно. По России статистики нет, однако каждый россиянин с относительной регулярностью принимает витаминные комплексы либо под воздействием рекламы, либо по совету врачей, либо доверяя рекомендациям фармацевтов.

«РАЗУМНАЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ ЧЕЛОВЕЧЕСТВА ПРИВЕЛА К НЕРАЗУМНЫМ ПОСЛЕДСТВИЯМ, — СЧИТАЕТ ДОКТОР МЕДИЦИНСКИХ НАУК, ГЛАВНЫЙ ГАСТРОЭНТЕРОЛОГ КОМИТЕТА ПО ЗДРАВООХРАНЕНИЮ САНКТ-ПЕТЕРБУРГА ЕВГЕНИЙ ТКАЧЕНКО. – МЫ ТЕРЯЕМ ПОНЯТИЕ «БИОЛОГИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ», КУДА НЕОТЪЕМЛЕМО ВХОДИТ И ТАКАЯ СОСТАВЛЯЮЩАЯ, КАК ПРАВИЛЬНОЕ ПИТАНИЕ».

Ученых и врачей беспокоит, что люди не умеют, не хотят или не имеют возможности правильно питаться, и этот недостаток компенсируют «химической едой» — то есть неумеренно потребляя витамины, покупая новомодные «очистки от шлаков» и прочие антиоксиданты.

Сотрудники британской исследовательской компании Mintel выяснили, что трата денег на эти средства совершенно бессмысленна, так как они не приносят никакой пользы.

БОЛЕЕ ТОГО: ПРИЕМ АНТИОКСИДАНТОВ И ВИТАМИНОВ (ОСОБЕННО В БОЛЬШИХ ДОЗАХ) СПОСОБСТВУЕТ ОСЛАБЛЕНИЮ ОРГАНИЗМА ЧЕЛОВЕКА И ПРИВОДИТ К РАЗРУШЕНИЮ КЛЕТОК.

Например, шведские ученые заявляют, что обнаружили связь между приемом поливитаминных комплексов и риском развития онкологических заболеваний.

В одном из номеров специализированного издания “American Journal of Clinical Nutrition” были приведены результаты 20-летних исследований над группой испытуемых женщин.

ТАМ СООБЩАЕТСЯ, ЧТО ВЕРОЯТНОСТЬ ЗАБОЛЕТЬ РАКОМ МОЛОЧНОЙ ЖЕЛЕЗЫ НА 20 % ВЫШЕ У ЖЕНЩИН, КОТОРЫЕ РЕГУЛЯРНО ПРИНИМАЮТ ПОЛИВИТАМИННЫЕ КОМПЛЕКСЫ.

Ученые обследовали состояние здоровья 35 тыс. женщин в возрасте от 49 до 83 лет. Были учтены другие факторы, приводящие к раковым заболеваниям: образ жизни, лишний вес, курение и наследственность. Обследование проводилось двумя этапами в течение 20 лет.

В 2007 году в результате маммографического исследования выяснилось, что за 10 лет раком молочной железы заболели 974 женщины. Сопоставив данные из опросных листов, которые заполняли участницы эксперимента, ученые с удивлением обнаружили, что около трети всех заболевших раком молочной железы регулярно принимали мультивитамины в надежде защитить свой организм от преждевременного старения и болезней. Всего же витаминными комплексами дополняли свой рацион 9 тыс. участниц эксперимента.

Датские, американские и сербские врачи исследовали влияние витаминных комплексов на заболевания органов пищеварения.

ОКАЗАЛОСЬ, ЧТО ПРИЕМ ЭТИХ ВИТАМИНОВ НЕМНОГО, НО ОДНОЗНАЧНО ПОВЫШАЕТ РИСК ОПУХОЛЕЙ ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНОГО ТРАКТА, А ОСОБЕННО ОПАСНА КОМБИНАЦИЯ ВИТАМИНА А И БЕТА-КАРОТИНА.

Она повышает риск развития рака кишечника на 30%. По расчетам исследователей, из миллиона человек, глотающих в больших количествах такие витаминные добавки, ежегодно гибнут от рака органов пищеварения примерно 9000. Кстати, еще в 1998 году ВОЗ вышла с предупреждением:  «Пока нет дополнительной информации о том, как бета-каротин и другие каротиноиды влияют на процессы, ведущие к раку, ни одно из этих веществ не должно распространяться среди населения как средство, предупреждающее развитие опухолей».

И тут же было другое предупреждение:
«ПРЕДОТВРАЩЕНИЕ РАКА СВЕЖИМИ ПЛОДАМИ И ОВОЩАМИ ОСТАЕТСЯ БОЛЕЕ ЭФФЕКТИВНЫМ, ЧЕМ ПРИЕМ ОДНОГО ИЛИ НЕСКОЛЬКИХ ПОДОБНЫХ ВЕЩЕСТВ В ВИДЕ ПИЩЕВЫХ ДОБАВОК».

Немецкий фонд борьбы с заболеваниями сердца выпустил предупреждение о бесполезности витаминных драже для нормально питающегося человека.

«ВИТАМИНЫ НЕ ПРЕДУПРЕЖДАЮТ НИ РАК, НИ ИНФАРКТ, НЕ ГОВОРЯ УЖ О ЛЕЧЕНИИ ЭТИХ БОЛЕЗНЕЙ», — ПИШЕТ ПРЕДСЕДАТЕЛЬ ФОНДА ПРОФЕССОР БЕККЕР.

В 2003 году в журнале «Ланцет» были опубликованы исследования кардиолога Марка Пенна, который подвел итоги экспериментов с витамином Е и бета-каротином продолжительностью от полутора до 12 лет. У 82% участников опытов дополнительные дозы витамина Е не уменьшили вероятность атеросклероза, инфаркта или инсульта и не увеличили продолжительность жизни.

Бета-каротин, из которого в организме получается витамин А, применявшийся на 140 тыс. здоровых людей, даже слегка увеличил их смертность.

Не остаются в стороне и российские специалисты. Так, еще 10 лет назад в научных изданиях (в частности, «Наука и жизнь» №№2, 8 за 2000 год) широко освещалась «война» свободных радикалов (соединений кислорода с высокой окислительной способностью, которые окисляют и разрушают составные части клеток, вызывая тем самым различные заболевания) с антиоксидантами, то есть веществами, «защищающими» организм от свободных радикалов.

В качестве основных антиоксидантов назывались витамины С, Е и тот же бета-каротин (провитамин А). Ученые доказывали, что если эти витамины принимать в 5-10-кратных дозах, то можно значительно снизить заболеваемость и смертность от сердечно-сосудистых и онкологических заболеваний и буквально омолодиться.

Исследования доказали неправомерность этого утверждения.
Ни одного фактического подтверждения тому, что они поворачивают время вспять и останавливают процесс старения, не существует.

«У НАС ДОСТАТОЧНО ХОРОШО РАБОТАЕТ СВОЯ АНТИОКСИДАНТНАЯ СИСТЕМА, И ПРИЕМ ВЫСОКИХ ДОЗ АНТИОКСИДАНТОВ НАНЕСЕТ ТОЛЬКО ВРЕД.
Поэтому здоровому человеку нужно ограничиться стандартными поливитаминами, — считает биофизик, эксперт Института биологии старения Игорь Артюхов. — Дополнительный прием антиокислителей рекомендуется, если своя защитная система не справляется, — при больших нагрузках или при редких генетических заболеваниях, обуславливающих ускоренное старение”.

УЧЕНЫЕ ИЗ УНИВЕРСИТЕТА КОПЕНГАГЕНА ЗАЯВИЛИ, ЧТО УВЛЕЧЕНИЕ СИНТЕТИЧЕСКИМИ ВИТАМИНАМИ МОЖЕТ УВЕЛИЧИТЬ РИСК ПРЕЖДЕВРЕМЕННОЙ СМЕРТИ.

По данным исследований, люди, принимающие комплексы антиоксидантов, на самом деле мешают организму включать свои естественные функции защиты. Риск ранней смерти у них увеличивается на 16%.

Ученые подчеркивают, что побочное действие можно отнести только к синтетическим комплексам, а не к витаминам, которые потребляются в естественном виде вместе с овощами и фруктами.

Начало теории «лошадиных доз» витаминов было положено американским ученым, лауреатом двух Нобелевских премий Лайнусом Полингом. В своей книге «Рак и витамин С» он утверждал, что очень большие дозы аскорбиновой кислоты улучшают состояние больных некоторыми видами рака и значительно продлевают жизнь.

Теорию Полинга решили проверить на практике.
В ТЕЧЕНИЕ НЕСКОЛЬКИХ ЛЕТ УЧЕНЫЕ ПРОВОДИЛИ КЛИНИЧЕСКИЕ ИСПЫТАНИЯ, ОДНАКО ВСЕ ОНИ УБЕДИТЕЛЬНО ДОКАЗЫВАЛИ, ЧТО БОЛЬШИЕ ДОЗЫ ВИТАМИНА С НИ РАК, НИ ПРОСТУДУ НЕ ПРЕДУПРЕЖДАЮТ И ТЕМ БОЛЕЕ НЕ ЛЕЧАТ.

Британская The Times опубликовала результаты исследовании медиков из университета Лейсестера. В них говорится, что стандартная дозировка широко рекламируемого в качестве противоинфарктного средства витамина С усугубляет ряд заболеваний.

Еще в 2000 году на ежегодной конференции американской кардиологической ассоциации группой ученых было сделано заявление, что большие дозы витамина С вызывают более быстрое развитие атеросклероза. В исследовании участвовали 570 человек. Всестороннее обследование добровольцев, средний возраст которых был около 54 лет, показало, что их сосуды в норме. Через полтора года обследование повторили, и выяснилось, что атеросклероз сонных артерий, снабжающих кровью мозг, в 2,5 раза чаще отмечен у тех, кто чрезмерно увлекался аскорбинкой. Примечательно, что люди принимали в день по 500 мг витамина С как раз для профилактики атеросклероза.

ПЕДИАТРЫ ОТМЕЧАЮТ РОСТ АЛЛЕРГИЙ У ДЕТЕЙ, КОТОРЫМ АКТИВНО СКАРМЛИВАЛИ «В ПРОФИЛАКТИЧЕСКИХ ЦЕЛЯХ» ПОВЫШЕННЫЕ ДОЗЫ ВИТАМИНА С.

Детский врач Анна Тимофеева вспоминает: «Витамин С – это же не лекарство, а витамин! У некоторых детей может быть нарушено расщепление витамина С до его конечных продуктов из-за недостатка ферментов, регулирующих обмен. При обычных дозах витамина эти нарушения были бы компенсированы, но при больших наступала декомпенсация. Недорасщепленные продукты обмена — оксалаты — вызывают аллергию, могут травмировать почечные канальцы и стать источником их заболеваний (нефрит), а в последующем положить начало почечно-каменной болезни».

Основной аргумент противников чрезмерного увлечения синтетическими витаминами — нарушение ими природного механизма защиты организма, в который, в частности, заложено природой саморазрушение злокачественных или иных «бракованных» клеток. Большинство ученых склоняются к мысли, что основной массе населения вполне достаточно естественного источника витаминов в продуктах питания, в свежих фруктах и овощах. В растительной пище, помимо всех необходимых витаминов, содержится также примерно десять тысяч других веществ, сбалансированных самой природой.

Тем более не следует слепо доверять рекламе.

Как сказал “Росбалту” начальник отдела ФГУП «Государственный НИИ особо чистых биопрепаратов Федерального медико-биологического агентства», академик РАМТ Леонид Петров, реклама очень многих продуктов и биопрепаратов не соответствует действительности.

Поэтому, выбирая продукт, в первую очередь следует интересоваться производителем и ориентироваться на российские государственные научные центры как имеющие соответствующие кадры и базу для научных испытаний.

А вот к небольшим компаниям нужно относиться с осторожностью в первую очередь потому, что у них нет возможности для соответствующих испытаний.

ПРИ ЭТОМ НЕ СЛЕДУЕТ ЗАБЫВАТЬ, ЧТО ЛЮБОЙ СИНТЕТИЧЕСКИЙ ПРОДУКТ КАК ЧУЖДЫЙ ОРГАНИЗМУ В РЯДЕ СЛУЧАЕВ МОЖЕТ ПРИНЕСТИ ВРЕД, А НЕ ПОЛЬЗУ.


Источник: http://www.rosbalt.ru/2010/04/08/726975.html

http://dobroweb.ru/

Последна промяна ( Вторник, 20 Януари 2015 15:53 )