Вие сте тук:

Начало Други Статии Шлемник байкалски

Шлемник байкалски

Билковият екстракт "Шлемник байкалски" е таблетиран сух извлек от корените на едноименното растение, което е уникален ендемит от семейство Устоцветни, принадлежащ към Даурската екосистема (Източен Сибир).

Той отстранява и излишния холестерол
няколко пъти по силен от този на валериана
Антиоксидантно и имуностимулиращо


Той е сравнително рядко срещана билка. Може да бъде открит и в някои области на Северен Китай, Монголия и Япония, където се правят опити и за неговото култивиране.

Лечебните свойства на байкалския шлемник са познати от дълбока древност. За успокоителното му действие и способността да нормализира високото кръвно налягане пише още в индотибетския трактат "Джуд-ши", преди повече от 25 века. За големия респект към него на източните лечители и лекари свидетелства факта, че в лекарствения елит на източните медицини от 233 основни лекарствени растения по показатели присъствие в рецептите, фармакологично, терапевтично и кумулативно действие се отделят само 6 растения. Едно от тях е Шлемник байкалски (Scutellaria baicalensis Georgi).

В България това растение е почти непознато. Билковият екстракт "Шлемник байкалски" е първият продукт от корените на билката, който се предлага у нас.

Освен неговите най-популярни и най-добре проучени свойства - седативно, антихипертензивно (понижаващо високото кръвно налягане), противотуморно и ноотропно, той е широко използван и при инфекциозни заболявания на храносмилателната система, ставен ревматизъм, диабет, бронхиална астма, грип, туберкулоза, миокардит, епилепсия, дизентерия, главоболие и алергии. При остри възпалителни и инфекциозни процеси има силно температуро-понижаващо действие.

Антиоксидантните, имуномодулиращи и хепатозащитните му свойства са предмет на непрекъснати изследвания от японски, руски и други световни институти.

Широкоспектърното действие на байкалския шлемник се дължи на уникалния му химичен състав - над 100 флавоноидни съединения, сред които - скутеларин, байкалин, байкалеин, вогонизид, вогонин, ороксилин, а също и гликозиди, монозахариди, етерични масла, микроелементи и др.

Действие върху сърдечно-съдовата система

"Шлемник байкалски" увеличава честотата на сърдечните съкращения, забавя, тонизира и нормализира сърдечния ритъм. Той отстранява и излишния холестерол, като го превръща в жлъчни киселини.

Високото съдържание на байкалин в състава му го превръща в мощно антихипертензивно средство, което с успех се прилага при лечението на артериална хипертония, съчетана с мозъчно-съдова болест. Той разширява капилярите и понижава високото кръвно налягане. Адаптира и стабилизира нормалното и ниско кръвно налягане. Ефективен е при лечение на детски хипертонии, където няма нежелани странични реакции за разлика от медикаментозното лечение. Доказано е, че при двумесечен прием на екстракта, антихипертензивното му действие продължава в следващите от три до осем месеца.

Действие върху централната нервна система

"Шлеймник байкалски" влияе върху мозъчната активност като намалява спазъма на кръвоносните съдове на мозъка, повишава усвояването на кислород и глюкоза от мозъчната клетка, което води до рязко подобряване на когнитивните функции на мозъка (по нооторопните си свойства той е съпоставим с този на парацетама). Екстрактът оптимизира адаптативните мозъчни реакции при хипоксия, стрес, шок, интоксикации. Способността му да подобрява краткосрочната памет го прави подходящ за прием от деца и възрастни при интензивни интелектуални занимания и усвояване на голям обем информация.

Съдържащите се в него флавоноидни съединения вогонин, байкалеин и байкалин имат седативен и антиконвулсивен ефект, няколко пъти по силен от този на валериана, но за разлика от него, не изтощават нервните клетки. Това го прави изключително подходящ при състояния на повишено нервно напрежение, тревожност, стрес, депресия, панически атаки, повишена раздразнителност и възбудимост, нарушена концентрация на вниманието, главоболие, безсъние или нарушен сън и различни прояви на вегетативна дистония (аритмия, колебания в артериалното налягане, ендокринни колебания, сутрешна отпадналост).

Ефективен е при деца с вегетативна дисфункция в периода на половото съзряване. Има подчертано стимулиращо действие върху половите функции при мъжете и жените, чрез намаляване на нервното и психично напрежение.

Антиканцерогенно действие

Поредица от проучвания и изследвания на различни медицински институти категорично потвърждават антиканцерогенното действие на байкалския шлемник. Изследвания при аденокарцином на Ерлих, карцином на белите дробове на Луис, както и при някои форми на лимфосарком и меланом доказват, че той забавя растежа на туморните клетки с 57% и темпа на метастазиране на 75%.

Прилагането на екстракта като коректор при химио и лъчетерапия, намалява дозата на цитостатиците при реципрочно увеличение на тяхната ефективност. По този начин намалява страничните ефекти от терапията. Ограничава развитието на левкопения 2,8 пъти, като възстановява и стимулира кръвотворните костномозъчни функции.

Антиоксидантно и имуностимулиращо действие

Някои от съставките на байкалския шлемник имат антиоксидантен, хепатозащитен и имуномодулиращ ефект. Те се явяват като коензими в чернодробния метаболизъм, което обяснява подобряването на липидния обмен и вискозитета на кръвта. Антиоксидантното му действие забавя стареенето на клетките, стимулира обмяната на веществата и допринася за хормоналния баланс.

Възможността за широко приложение на "Шлемник байкалски" се обуславя и от липсата на токсичност. Той няма странични ефекти дори и при предозиране и продължителна употреба, и не създава условия за зависимост.

 

Последна промяна ( Четвъртък, 05 Ноември 2009 12:22 )