Проблемна бременност

Левият бъбрек отговаря за репродуктивните органи при човека,или по-точно за качеството и количеството на спермата при мъжете и респективно за качеството и количеството на маточната кръв при жените.Когато левият бъбрек не функционира нормално поради куп причини тогава се появяват проблемите с репродуктивните способности на индивида независимо от какъв пол е той.Така че не достатъчно да има месечен цикъл,важно е и качеството на Кръвта .

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

В ДРЕВНИЯ КИТАЙ СМЯТАЛИ ЗА ВАЖЕН ДЕНЯ НА ЗАЧАТИЕТО

В древните китайски хроники е записано: „Учителят, проникващ в тайнствената тъмнина, казвал: „Всеки желаещ да има дете чака да свърши месечния цикъл на жената. После, ако се съвкупят през първия или през третия ден, ще бъде заченат син, а на четвъртия или петия ден ще бъде заченато момиче. След петия ден ще бъде само абсолютна безнадеждна загуба на сили."

В „ЧЖУД-ШИ", ИЗТОЧНИК НА ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА, ПИШЕ:

„При зачеване през първия (подразбира се първия ден след тридневния месечен цикъл), третия, петия, седмия ден се ражда момче, през Втория, четвъртия, шестия и осмия - момиче. Ако спермата е повече, ще се роди момче, ако месечният цикъл е по-дълъг -момиче.

Още...

ЗА ЖЕНИТЕ

Според китайската традиционна медицина, здравето и доброто разположение на жената се дължи на плътността и качеството на Кръвта. По-надолу са дадени обяснения на основните елементи влияещи върху женския организъм.

Какво е кръвта и за какво служи?
Кръвта е орган, както всички останали органи в тялото. Съставена е от бели и червени кръвни телца. Червените кръвни телца пренасят кислород от дробовете към всички органи и отнемат от тях въглероден двуокис, за да го изхвърлят от тялото. Те са като малки неуморни работници, които се въртят отново и отново натоварени с огромен товар, раздавайки на гладните клетки от организма, каквото им е нужно. Белите кръвни телца имат способността да разпознават вредни за организма елементи – вируси, бактерии и токсини и да ги унищожават. Те са войните - винаги нащрек за врагове. Смело атакуват всеки чужд, нахален елемент и най- често биват унищожавани в битката, поваляйки врага със себе си.

Червените кръвни телца живеят около две седмици, като старите биват разрушавани и тяхното място се заема от нови червени работници.Ако организмът не е добре балансиран и му липсват хранителни вещества, подложен е на стрес или неблагоприятни условия, то производството на белите и червените кръвни клетки е нарушено. Създават се клетки, които не могат да вършат добре своята работа

Какво е слаба и силна кръв?
Силна е Кръвта, която съдържа здрави и в достатъчно количество червени и бели кръвни клетки, циркулира добре и поддържа функциите на всички останали органи.

Слаба е Кръвта с недостатъчно или прекалено количество кръвни клетки, или клетки с нарушени функции. Например, ако белите кръвни телца са малко, то няма да могат да победят в битка с една евентуална зараза. Ако са с нарушена функция, то те не могат да направят разлика между враг проникнал отвън и собствените си другари, и започват да разрушават тялото, атакувайки го като чужд елемент.

Как влияе стресът върху Кръвта?
Стресът е алармиране на организма за ситуация, която би могла да бъде вредна. Това в основата си е полезно, защото за да оцелее един организъм, трябва да реагира добре и бързо на външната среда. Но когато стресът е продължително състояние, тогава всички органи са принудени да работят в натоварен режим и като защитна реакция се превключват към действия, обратни на създалият ги стрес.

Например, ако се гладува продължително, организмът е алармиран за липсата на хранителни вещества и отказва дейности свързани с преразход на енергия – чувства се слабост, задух, виене на свят и когато му се подаде храна, колкото и малко да е, той веднага я обръща в резерви (мастни клетки), като продължава да работи с намален капацитет.

В стресово състояние организмът активира и използва запаси от вещества и енергия, които би трябвало да се попълнят бързо след това, но ако стресът е непрекъснат, тези вещества започват да липсват и органите започват да страдат.

Освен това дори да се храни добре, полезните вещества само минават през хранителната система, без да бъдат уловени и използвани. Производството на нови клетки се нарушава или спира, а разграждането на стари клетки е ускорено, тъй като в стресов режим клетките се изхабяват по-бързо.

Какво е хормон?

Хормоните са посланици, които предават специална информация само на определени клетки, които имат рецептори само за този определен хормон, което да ги кара да забавят или усилят действието си. Хормоните се произвеждат в жлезите на тялото по заповед на главният мозък и регулират всички основни процеси.

Стрес и хормон.
Както вече казахме, стресът е аларма за организма, че нещо много спешно изисква пълна мобилизация. Когато е алармиран, мозъка нарежда на всички системи да работят по-усилено, преценявайки какво точно е необходимо за оцеляването. Произвежда се голямо количество различни хормони, за да се активират съответните системи.

Например адреналинът се отделя в тялото, когато има тревога и тогава всички мускули работят по-интензивно, рефлексите стават по-бързи, вниманието се изостря, докато стомахът, които поглъща много енергия е спрян от работа за момента.

Така че, когато сме се нахранили, но не сме спокойни, храната престоява в стомаха прекалено много време, започва да се разлага по-бързо, а хранителните вещества не се поемат от нея.

За да се компенсира голямото количество адреналин, започва да се отделя хормона инсулин, който действа обратно - отпуска тялото, забавя мисълта, стомаха е активиран и тогава храната, която се поема бива превръщана в резерви, за да има организмът запаси в случай, че стресът е продължителен.

Неспокойните, стресирани хора обикновено губят тегло или наддават прекалено много точно заради нестабилността на хормоните.

Как влияят стресът и хормоните върху жената?

Освен пълният набор от хормони, в женският организъм се произвеждат и два допълнителни – естроген и прогестерон, свързани с потенциално създаване на потомство. Единят дава живот на яйцеклетката, кара я да узрее и да се подготви за евентуално използване, докато другият я разрушава и изчиства организма от ненужното.

И както всички хормони, така и тези влияят на поведението и настроението. Докато преобладава първият, са повече моментите на приповдигнато настроение, активност и енергичност, като интересът към мъжко внимание и женско сравнение е засилен.

Когато другият хормон е в силата си, настроението е по-улегнало, замислено и преценяващо.

Когато организмът е в състояние на постоянен стрес, количеството и на двата хормона е рязко увеличено, като обикновено тялото не успява да балансира и двата. Настроенията се менят постоянно и то в крайности – еуфория за хубави неща и депресия за неприятни. А всяка усилена емоция засилва и производството на другите хормони, органите получават много объркани съобщения за това, как да работят и съответно започват да функционират зле.

Специално уважение на жената към себе си

Няма две мнения по въпроса колко специална и деликатна е женската система. И за да остане балансирана, разбира се, изисква и специално отношение. Мислите и чувствата при нея са много по-стихийни, а както беше споменато, колкото по-силна е една емоция (независимо дали е положителна или не), толкова повече организма я приема като команда за мобилизация и тялото превключва към режим „Спешност”. Понеже е в режим „Спешност”, за да накара органите да работят по-натоварено, тялото произвежда повече хормони, които пък влияят и на настроенията и мислите. Така се получава един затворен кръг на загуба на енергия, в който страдат всички участници.
В периоди на естествено усилване на натоварването, каквито са месечният цикъл и бременността, свързани с екстра доза хормони плюс загуба на кръв, е особено важно една жена да умее да обръща повече внимание на себе си.

При загуба на кръв тялото естествено прегрупира Кръвта и енергията около жизненоважните органи – сърце и мозък, и тогава страдат най-много бъбреците и периферното оросяване на ръцете и краката.

Добре е да се знае това и през дните преди и по време на цикъла, да се отдаде особена грижа за затопляне на кръста и краката. Малко по-плътни дрехи добре покриващи кръста, чорапи на краката, дори и това да означава един-два дни носене на спортни, вместо модни обувки, топла напитка вместо студената газирана, и топла храна вместо студен сандвич. Енергията от затоплянето ще попълни намалелите запаси на страдащите органи и ще доведе до подобряване на тонуса.


Също така, хубаво е да се внимава с натоварвания, както физически, така и психически и да се пести сила. Понеже смяната на хормоните по време на цикъл е доста драстична, всички крайности в мислите и емоциите би трябвало да се успокоят и сведат до състояние на приятна лекота. Една жена усеща много добре кое и кога би я извадило от равновесие, така че с малко внимание в ключовите моменти може да се задържи спокойна и уравновесена.

http://widenbright.com

Още...

НАРУШЕНИЯ В ЖЕНСКАТА ПОЛОВА СФЕРА

МЕСЕЧЕН ЦИКЪЛ
Предменструален синдром с болки, загрубяване на млечните жлезине е норма. В Китай казват: цикълът е индикатор за качеството на жените.Цикълът символизира «изхвърлянето на Ин и раждането на нов Ян». Менструалната кръв извежда жарта, шлаките, отровите. Раждането на новия Ян е начало на овулацията.

Месечният цикъл трябва да бъде ритмичен, от 24 до 28 дни, равномерен и постоянен. Удължаване на цикъла с 1-2 дни може да се приеме за норма, ако това става в зимно-пролетния период. В друго време от годината – между сезоните, в разгара на пролетта, не би трябвало да има нарушения в цикъла изобщо.

Кръвта трябва да е червена, не алена и не тъмна, не трябва да се забелязва голямо количество съсиреци, не трябва да е болезнен. Единствено допустимо е леко загрубяване на млечните жлези (но без поява на болки!). Смята се за норма, ако веднага след месечния цикъл се засили либидото.

НАРУШЕНИЯ

1. Настъпване на менструация по-рано от нормалния срок -характерно при следните състояния:

а/ Жар на Кръвта.
Чувство на жажда (желание за пиене на студена вода), може да бъде придружено с обрив с червен цвят, без връзка с меридиани и канали. Кожата е суха, гореща. Възможни са тромбози (жар). Менструалната кръв е алена, може да се появи парене в областта на влагалището.

б/ Пустота на Ци.
Постоянно чувство на умора, нежелание за никаква дейност, потенев покой (или при минимално физическо натоварване), сърцебиене, бледо или сиво лице, мускулна слабост. Често възниква след преумора, раждане, продължително протичащи заболявания. Ако такова състояние не се лекува, възниква хипертония (повишено кръвно налягане при най-малко натоварване). Рано или късно - исхемична катастрофа (инсулт и т.н.). Често за начало на развитието на този синдром е показател именно нарушението в месечния цикъл.

2. Настъпване на месечния цикъл след нормалния срок – характено при:

а/ Пустота в Кръвта.
Анемия след невъзстановена кръвозагуба или по причина, че кръвотворните органи изработват малко кръв. Характерна с бледо лице и лигавици, умора (постоянно чувство на уморяемост), мускулна слабост, нарушение в зрението, кокоша слепота, поява на болки в Черния дроб при незначителни физически натоварвания, парестезии (усещане за внезапно мравучкане по тялото).

б/ Застоен хлад.
Често жената претърпява преохлаждане (излага се продължително време на студ и не се дозагрява след това). Следва да се загрява винаги, било с топли напитки, топла супа и др. Порите се отварят и хладът си отива. Целта е да се изгони студа от каналите, в противен случай се разболява. Китайците се загряват като пият вино с канела, завиват се в одеало и се изпотяват старателно, преобличат се в сухи дрехи и ...отиват на работа. С какво се характеризира застойният хлад? Появяват се болки, локализирани в конкретно място, засилващи се при охлаждане.

3. Настъпване на цикъла по-рано от срока, с продължителна оцветяваща следа (2-3 дни, и през целия цикъл понякога) –сочи пустота на Далака и Бъбреците.
Препоръчваме капсули «Белия феникс» чието основно предназначение е укрепване на Бъбреците и Далака. Загряваме меридиана Ду Май (заден-среден) и Жен Май (преден-среден).

Признаци за нарушението:

Съкращаване на цикъла, продължителна оцветяваща следа, повишена уморяемост, бледо лице (Далакът продуцира малко кръв), не винаги (но често)–леко пожълтяване, «изтощен вид» отсъствие на апетит, подуване на стомаха, кашеподобни изхождания, болки в кръста, гърба, ставите (пустота на Бъбреците), главоболие, нарушение на слуха. Отново препоръчваме «Белия феникс»като възстановително средство. Такава оцветяваща следа може да се появи и при застой на Ци (миомите са следствие от застоя на Ци и натрупване на влага). Застоят на Ци винаги дава чувство на подуване в хълбоците, в областта на малкия таз. Такива хора често въздишат. Препоръчителни при това състояние са капсулите “Сяо Яо Ван”.

4. Болки по време на месечния цикъл.

?? Усещане за подуване-следствие от застоя на Ци – прилагат се който и да е от видовете лечебни дамски превръзки, например “Цзи Мей Шу”, капсулите “Сяо Яо Ван”.

?? Стягащи болки (спазми), много характерни (обикновено ги премахват с нош па, но при такива болки обикновено заради нош па месечният цикъл се удължава) за хлад в каналите и меридианите, следователно е необходимо те да се загреят. Това става с дамските превръзки “Сяо Фей”, капсулите “Бу Шен”; ако има недостиг на Ин на Бъбреците – препоръчваме капсулите “Лю Вей” (но приемът им не бива да е много често). Ефективни са и масаж, загряване с мокси на следните точки:

?? Пъпа, Шен Цюе; може през пластинка от капсули «Белия феникс»;

?? Ци Хай – по-ниско от пъпа на 1,5 цун (1 цун е разстоянието между края на сгъвката на пределно сгънатия среден пръст на лявата ръка на мъжа, на дясната ръка на жената);

?? Мин Мен (на кръста, срещуположно на пъпа). Загряват и цялата долна половина на корема. Може да се загрява всеки ден в продължение на 5-7 дни, но не повече, в противен случай, ще се подгони Ян и ще възникне недостиг на Ин. Всичко това е излечимо напълно. И не трябва да се лекува само нарушението в цикъла, а целия организъм.

5. Продължителното (половин годишно, годишно и даже две годишно) прекъсване в месечния цикъл става при застой на Ци на Черния дроб.
Ако се занимаватe с бизнес или активен спорт - това е постоянен стрес.

Застой на Ци на Черния дроб имаме при продължителни нервно-психически преживявания (стресове), при хронични злоупотреби с алкохол. Трябва да се отстрани причината, предизвикваща застоя. «Щом потекат сълзите – тръгва и месечният цикъл». Жената трябва да се разтовари, наплаче. Базов продукт при тези състояния са капсулите “Сяо Яо Ван”. Продължителният застой предизвиква жар, възниква пустота на Ин на Черния дроб, започва влошаване на зрението, влошаване на съня, ноктите се чупят.

Да си представим Черния дроб със застой на Ци. Щом говорим за “застой”, значи всичко лежи и “гние” (по аналогия с влажна купа сено,която задължително се загрява отвътре).

Обезателно се образува жар, която тръгва нагоре. По пътя си, по хода на канала, жарта поразява млечната жлеза, щитовидната жлеза. Предизвиква мигрена, повишаване на артериалното налягане, обриви по слепоочията, челото. Освен това, жарта поврежда Ин на Черния дроб, а след това и Ин на Бъбреците.

Каква «помощ» може да получи при това човек от лекар в поликлиниката? Ще му бъдат предписани хипотензивни препарати. Постепенно препаратите ще го доведат до паралич на съдовете, възниква бъбречна недостатъчност, отоци в долната половина на тялото, при жените поражение в млечните жлези (ще ви насочат към мамолог), поражение на щитовидната жлеза. Така човек може да върви в кръг до инвалидизиране.

При възникването на пустота на Ин на Черния дроб ще се понижи зрението, ще помътнее стъкловидното тяло, ще се развие катаракта, а понякога и глаукома. Ноктите се разслояват, деформират. При възникване на пустота на Ин в Бъбреците се получават болки в гърба, коленете, ставите, климакс, нарушение в слуха, олисяване и др.

А всичко започва от застоя на Ци в Черния дроб. От невъзприемането на хората!Как бихме могли да се лекуваме? Препоръчваме капсулите “Сяо Яо Ван”. Застоят изчезва. Но би следвало да се изчисти жарта.

Следователно препоръчваме и “Драконова Жлъчка” или “Ху Ган”. (за предпочитане е «Драконова Жлъчка», тъй като тя чисти жарта не само в Черния дроб, но и в каналите, а “Ху Ган”нормализира отношението Стомах – Черен дроб, когато стомахът е повреден от Черия дроб).

Ако се появява главоболие, приливи към лицето, увеличаване на щитовидната жлеза – препоръчваме капсулите “Цзян Я Ван”. Удачно е включването и на хризантема.

БЯЛО ТЕЧЕНИЕ

- Бялото течение е типично за синдрома на пустия хлад. Прекрасно се лекува с “Бу Шен”, лечебни дамски превръзки “Сяо Фей”,и загряване на точките.

- Бяло течение с жълтеникав оттенък е характерно за синдрома на жар и влага.
Лекува се с препарата «Драконова жлъчка».

- Бяло течение премесено с кръв - вече описано в т. 3 описана по – горе.

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА МЛЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

Млечната жлеза не е основен орган, а допълнителен, помощен, на китайски “шу”-орган. Млечната жлеза принадлежи към стомаха. Каналът на стомаха осигурява нормалната работа на млечната жлеза. Всичко, което приемаме с храната, се преработва в стомаха и в резултат се образува кърмата, млякото.

Но самото зърно принадлежи към канала на Черия дроб. Всяко изменение на Стомаха, Далака, Черния дроб е в състояние да предизвика изменение в млечната жлеза. Например, изменението в стомаха води до хипогалактия при кърмещите жени и до дифузниизменения, т.е. болки в цялата гърда, като болките са тежки, продължителни, при недостатъчна работа на канала на стомаха.

Каналът на Черния дроб. Черният дроб отговаря за цикличните процеси (сън, бодърстване, менструален цикъл при жените).

Той обича реда, но често сам е причина за хаоса в организма. Една от главните функции на Черния дроб е да преработва цялата жар. Жарта е явление, водещо до образуване на възпаления, кисти, уплътнения, увеличения. Жарта се проявява нагоре. Гневът, алкохолът, мазнините, пикантната храна – всичко това предизвиква жар.

Черният дроб преработва жарта, изхвърля я, и ако не се справя, я изпраща нагоре по каналите(образуват се кисти, камъни – това са признаци на жар) и първи орган по пътя на жарта е млечната жлеза, по-нататък идва сърцето (откъдето и честото сърцебиене).

Тъканта на млечната жлеза страда, защото тя е “обвита” от канала на Черния дроб, откъдето идват болките от раздиращ характер в млечната жлеза, чувството за парене в гърдите – тези болки са свързани най-често с менструацията.

И ако не се обърне внимание, в бъдеще често се стига до образуване на кисти, и мастопатия. Отначало гърдите болят само по време на менструация, но в последствие болките стават постоянни. Всичко това се съпровожда с болки в слепоочията, оловна тежест, сухота в очите. Постоянните болки в млечните жлези са основен признак – не бива да го подценяваме. Болки в гърдите преди менструация изобщо не би трябвало да се наблюдават, допустимо е леко набъбване.

Затова, при първите симптоми би следвало да се обърне внимание и да се установи къде е причината (черен дроб, стомах, задстомашна жлеза, далак). Болките са първи сигнал за безпокойство. Ако не се обърне внимание, може да се стигне до раково заболяване, а раковите клетки се образуват и закрепват там, където има пустота.

В западната медицина лечението като правило е оперативно –отстраняване на млечната жлеза, но при това каналът остава, и причината за заболяването не е отстранена.

При девойките - редно е още при започване на цикъла майката да се поинтересува има ли болки и в гърдите, не са ли силно подути, и, ако има подобни сигнали, е достатъчно да се приемат капсулите “Сяо Яо Ван” известно време, да се намазва гърдата с крем “Ру Ян Пин” и всичко това преминава. Кремът “Ру Ян Пин”(“Ру” – “млечна жлеза” в перевод от китайски), е едно от основните средства, на първо място за профилактика, а в последствие и за лечение на млечните жлези в Китай.

Препоръчително е жените от 14 годишна възраст периодично да използват този крем. Нанася се задължително върху намокрена гърда, например след душ, без да се подсушава, движенията са от зърното към периферията на гърдата и тъканта извън нея: към гръдната кост, подребрието, задължително и подмишницата. За един сеанс са нужни само 2-3 капки. След което оставате така без да обличате бельо 7-8 минути, докато всичко попие. Този крем помага при невродермити, дерматити, екземи, продължително незарастващи рани, стоматити в устата, ангини. За профилактика е най-добре да се прилага два пъти годишно.

При болки с чувство на жар, повишаване на артериалното налягане – прилагаме капсули “Цзан Я Ван” – изчистват жарта нагоре.Ако признаците на мастопатия възникват при бременност, при родилка, при възрастна жена – това е признак за пустота на Ин на Бъбреците и Черния дроб, и в този случай препоръчваме капсулите “Лю Вей”.

Ако се касае за климакс с признаци на жар само“Лю Вей” няма да са достатъчни, трябва да се добавят към тях и капсулите “Цзан Я Ван” и чай от хризантема.

При мастопатии доста добре помагат и цветове от глухарче. Събират се по време на цъфтеж (около 2 седмици), жълтите цветчета без стъблата се събират в купичка, стриват се до получаване на сок и тази кашица се налага върху гърдите, притиска се (използвайте старо бельо), и така се носи в продължение на денонощие. След това превръзката може да се смени. Още след първия път се получава облекчение, тежестта и болките преминават.

КАПСУЛИТЕ “ЛЮ ВЕЙ ДИ ХУАН ВАН” (LIUWEIDIHUANGWAN).

Рецептата на препарата е на 2000 години. В превод от китайски - шестте (лю) начала(вей) на жълтата (хуан) земя (ди). Състав. Билки: ремания, частуха, лечебенкизил, ямс китайски, кокосовидна пория.

Микроелементи: цинк, мед, желязо, магнезий, манган, калций, хром. Биологично активни вещества: каталпол, корнин, урсолова, галова киселина, алантоин, пионол, др. Отнася се към попълващите препарати.

Действието му е насочено към попълване на главните Ин: на Черния дроб, Бъбреците (които са тясно свързани помежду си: ако в организма започва намаляване на Ин на бъбреците, след него започва намаление на Ин на Черния дроб).

Симптомите за недостиг са: тъпи болки в кръста, слабост в коленeте, виене на свят (усещане за нестабилност), поява на мушици пред очите (малко е или Кръвта на Чрения дроб, или Ин на Черния дроб), шум в ушите, а в последствие и отслабване на слуха до глухота, нощно потене, изтичане на сперма при мъжете, с времето може да се добави вълнообразна жар, изчервяване, сухота в очите, ако Ин е силно изтощена- повишена сълзливост, може да има необяснима глождеща болка в зъбите, разклащане на зъбите. Като правило, това е характерно за възрастните хора.

При децата показател за недостиг на Ин може да бъде продължително не зарастващ пъп, по-късно прорастване на зъбите, идиопатично (т.е.без видима причина) бързопрогресиращо късогледство, съчетано с астигматизъм. (Лекарите назначават обикновено склероукрепваща операция). “Лю Вей” може да помогне, особенов ранен стадий. За кърмачета: продукта се препоръчва на майката, а задецата от яслена възраст се дават минимални дозировки (с раздробяване на капсулките).

Този синдром може да се развие при някои състояния, обикновено при продължителни хронични заболявания на органите: на Бъбреците, със загуба на белтък (белтъкът в ТКМ е Ин) - гломерулонефрит, пиелонефрит; на Черния дроб; на Белите дробове-хронични неспецифични заболявания, затегнати бронхити, чести пневмонии, туберкулоза, които бързо довеждат до изтощение на Ин при хронично болните (такива хора са слаби, изтощени, с нездрава червенина на лицето, с приливи на жар, нощем - безсъние, силно изпотяване). “Лю Вей” в тези случаи действа блестящо.

ПРИ КАКВИ «ЗАПАДНИ» ДИАГНОЗИ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ТОЗИ ПРОДУКТ?

За биологично и фармакологично съпровождане на старостта. Практически за всичкивъзрастни хора за поддържане на здравето и попълване на субстанцията Цзин.

При шум в ушите - без явни заболявания на ушите, шумът е винаги (!) показател за заболяване на бъбреците, най-често – за недостиг на Ин.

Идиопатична (т.е. с неизяснен произход) глухота. Повишено артериално налягане, особено с бъбречен произход (характерни белези: повишено диастолично налягане, «разкъсващи» болки в тила). Хронични бронхити, често изостящи се през зимата и пролетта. Хронични заболявания на белите дробове. Атрофични стоматити на венците, от вътрешната страна на бузите (обратно обаче, често възникващите ранички по езика са признак за жар на сърцето). Захарен диабет, особено с жажда, сухота в устата, приливи на жар, сухота в очите.Тиреотоксикоза. Заболявания на щитовидната жлеза с тиреотоксикоза (жлезата еболезнена, гневливост, раздразнителност, жар в лицето, очите са изпъкнали).
Остеохондроза, особенно възрастова.
Простатит при мъжете над 50 години.
Аденом на простатата.
Климактеричен синдром с характерните приливи на жар, безсъние, сърцебиене, потене.
Непонятно опадане на косата (терапевтите го наричат: «Тератогенно»).
Туберкулоза на костите извън острия стадий (период на ремисия).
Хроничен атрофичен ларингит (кашлица+парене), т.к. задната стена на глътката е свързана с бъбреците. Това заболяване никак не е приятно за лекарите уши-нос-гърло –то се поддава трудно на лечение. В такива случаи са много ефективни капсулите ”Лю Вей” в съчетание с “Пчелно млечице с женшен” (овлажняват белите дробове) и “Цзян Я Ван” (Jiangya Wan) (чисти жарта нагоре). Повишено слъзоотделяне при възрастни хора.Отслабване на зрението на фона на преумора.
В спорта за високи достижения - за укрепване на сухожилията.
При мастопатии (не като базов продукт, а в комплексно лечение), особено развилите се след раждане и кърмене на детето. “Лю Вей” също така удачно понижават липидите в Кръвта (триглицеридите).

Стимулират изработването на белтъци на съединителната тъкан (чрез гиалуронова киселина) - т.е укрепват връзките, сухожилията, фасциите. Има мощно антиоксидантно действие (дължащо се на влизащата в състава лепкава ремания). Възпрепятства появата на свободни радикали в Кръвта.

http://greenhealth-bg.com/Още...

"Билки за жената", в която са описани рецепти от всякакъв род за поддържане здравето и красотата на жената.

Та имаше и за плодовитост.
Червената детелина, копривата, малината са основните билки против безплодие.

Подхранват тъканта на матката и я тонизират. Съдържат протеин, много витамини и вещества, благоприятстващи процеса на забременяване.

Детелината - най-полезната билка за зачеване - освен това балансира нивото на киселинност - алкалността на влагалището и матката е в полза на забременяването. Аз повече от седмица -две пиех всеки ден по 500мл. чай от детелина и листа малина. Може наистина да е помогнал, дано помогне и на повече от вас. УСПЕХ!

Не зная дали този чай действително ми е помогнал или само така предполагам. Ако не помогне на всеки, поне вреда няма да има от пиенето му, защото може да се пие месеци наред по 1-2 винени чаши на ден. Аз започнах приема му след края на последния ми цикъл/1-ви август/, когато лигавицата на матката започва отново да се образува. Предните 1-2 месеца бяхме правили неуспешни опити за забременяване, пих този чай не повече от месец и вече има резултат! Цитат от "Билки за жената":

"Листата на малината са най-ефективни, когато се смесят с цветовете на детелината"...

"Изобилното съдържание на калций и магнезий релаксира нервната система и допринася за забременяването. Високото съдържание на минерали, почти всички, необходими за нормалното функциониране на жлезите, подпомага възстановяването и балансирането на хормоналните функции"


Ето и рецептата: Слагаш 10 г /аз слагам 1-2 щипки/ цветове от детелина и 10 г листа от малина в 1л вряща вода и запарваш. Кисне така 4 часа. Прецежда се.

Цитат:
"Този извлек може да бъде консумиран без ограничения през целия ден, както и в продължение на няколко месеца."


Друга рецепта за чай от изсушена коприва/копривата е на второ място за увеличаване на плодовитостта/ аз не съм я пила, но някой може да я пробва, пак взета от същата книга:

"2 с. л. изсушени листа коприва в 1 л кипяща вода, оставете да престои 8-9 часа. Изпивайте по 1 или повече чаши на ден в продължение на няколко месеца."

http://www.zachatie.org/


Още...

 

Клевер луговой - Trifolium pratense L./червена детелина/

Клевер луговой - Trifolium pratense L./червена детелина/

Сем. бобовые - Fabaceae
Другие названия: клевер красный
Клевер луговой, клевер красный

Ботаническая характеристика.
Клевер луговой — двулетнее или многолетнее растение со стержневым, обильно разветвленным корнем. Стебли высотой 15—50 см, обычно в числе 2—5, восходящие, рассеянно-волосистые. Листья тройчатосложные, нижние на длинных, верхние на коротких черешках; листочки нижних листьев обратнояйцевидные, верхние овальные или яйцевидные, снизу обычно более опушенные. Соцветие — головка, округло-шаровидное или яйцевидное, снизу обычно окружено верхушечными листьями и их расширенными прилистниками. Цветки неправильные, длиной 11—14 мм, сидячие. Чашечка трубчато-колокольчатая, в зеве волосистая, светло-зеленая или буроватая, с 5 узкими прямыми зубцами, венчик от светлого до темно-мясо-красного, иногда лиловатый, в основании срастается с тычиночной трубкой; 9 тычинок сросшихся и 1 свободная. Плод — односеменной яйцевидный боб, семя яйцевидное, сплюснутое, желтоватое или буроватое. Цветет с мая по сентябрь.

Распространение.
Распространен по южной и средней полосе России, на Кавказе, в Средней Азии (отсутствует в полупустынях и пустынях), в Западной и Восточной Сибири.

Местообитание.
Растет на умеренно влажных и суходольных лугах, в светлых лесах, по лесным опушкам, часто по окраинам полей и полевым дорогам.

Заготовка.
Заготовляют цветочные головки, которые собирают во время цветения (с весны до осени).

Химический состав.
В цветках клевера лугового обнаружены гликозиды трифолин и изотрифолин, эфирное масло, алкалоиды, смолы, жирное масло, изофлавоноиды, кумарины (куместрол, кумариновая кислота), трифолизин (имеющий фунгицидную активность), соединения, обладающие эстрогенным свойством, витамины (аскорбиновая кислота, каротин, витамин Е, витамины группы В).

В листьях найдены аскорбиновая кислота, пигменты.

Трава содержит кумариновую и салициловую кислоты, фитостерины, витамины Е, С, каротин.

Хранение.
В сухом месте, в хорошо укупоренной таре.

Лекарственные средства.
Цветки, настой, настойка.

Применение.
В медицине настой и чай из цветочных головок — отхаркивающее, мочегонное, потогонное и антисептическое средство, применяются при простуде, а также при малокровии и малярии.

Измельченные, обваренные кипятком листья народная медицина рекомендуют прикладывать к гноящимся язвам, нарывам, ожогам и ранам.

В народной медицине отвар соцветий клевера используется также как ранозаживляющее, вяжущее средство для лечения легочных, почечных заболеваний, бронхиальной астмы, злокачественных опухолей, атеросклероза, наружно — при ожогах, в виде припарок — при нарывах.

Для лечения атеросклероза употребляют настойку, которую готовят следующим образом: 40 г сухих цветков клевера настаивают в 0,5 л 40° спирта (или на водке) в течение 10 суток, после чего процеживают и принимают по столовой ложке 2—3 раза в день в течение 3 месяцев. Через 6 месяцев курс лечения повторяют.

Настой цветков клевера применяют при гипертонии, головных болях. Для приготовления настоя столовую ложку цветков заваривают 200 мл кипятка, настаивают 30 минут, процеживают, пьют по 1/3—1/2 стакана 3 раза в день.

Для лечения ожогов из цветков клевера делают примочки. Для этого 2—3 столовые ложки сухих цветков обваривают кипятком, завертывают в марлю и прикладывают к больному месту.

http://www.fito.nnov.ru/
Още...

ОСОБЕННОСТИ ПРИМЕНЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫХ СРЕДСТВ ВО ВРЕМЯ БЕРЕМЕННОСТИ

Не вызывает сомнения тот факт, что различные лекарственные препараты могут оказывать негативное влияние на плод. Однако степень этого влияния весьма разнообразна и зависит от многих факторов, которые будут подробнее представлены далее. Даже широко используемые и разрешенные при беременности медикаментозные препараты могут вызвать различные осложнения у плода и новорожденного. При назначении какого-либо лечения во время беременности следует иметь в виду, что все лекарства назначаются только по показаниям. При этом необходимо выбирать лекарственные средства с доказанной переносимостью, отдавая предпочтение какому-то одному препарату, а не комбинированному лечению Ни один лекарственный препарат не является абсолютно безопасным и безвредным. Чувствительность к отдельным препаратам может быть генетически предопределена. Применение медикаментов может способствовать таким осложнениям беременности, как: самопроизвольный выкидыш; преждевременные роды; мертворождение; врожденные аномалии; церебральный паралич; задержка умственного развития или поведенческие нарушения и пр. Лекарственные средства, не вызывающие органических поражений плода, могут способствовать развитию у него аллергических реакций. Кроме того, отрицательное влияние лекарственных препаратов может проявляться только после рождения ребенка или в более поздние сроки. Нередко сопутствующие заболевания при беременности оказывают вредное воздействие на плод, что требует применения различных лекарственных препаратов. Различные лекарства беременной назначают также с целью специфического лечебного воздействия на плод. В этих случаях, прежде всего, оценивают соотношение пользы и вреда от приема тех или иных лекарственных препаратов и назначают их только в том случае, если вероятность лечебного эффекта для матери перевешивает риск развития нежелательного влияния на плод. Обычно прописываются только те лекарственные средства, в отношение которых уже имеется опыт широкого их применения при беременности. Точный перечень безопасных лекарственных препаратов составить невозможно. Можно лишь предположить, что существуют более или менее безопасные лекарственные средства, но полностью их безвредность никогда не будет исключена.

До 10-12 недель беременности у плода происходит закладка всех органов и систем. Именно в этот срок беременности плод наиболее уязвим для воздействия различных повреждающих факторов, каковыми могут быть и лекарственные вещества. Лекарственные препараты могут оказывать повреждающее воздействие на половые клетки будущих родителей еще и до оплодотворения. Эти изменения, соответственно, могут привести и к последующим повреждениям у потомства. Таким повреждающим эффектом обладают противоопухолевые препараты, иммунодепрессанты, некоторые антибиотики, психотропные средства, гормональные препараты стероидной структуры. Это обуславливает целесообразность воздержаться от планирования беременности в течение 5-6 месяцев после применения подобных лекарственных препаратов. Препараты могут оказывать эмбриотоксическое действие, особенно в первые три недели беременности, что чаще всего проявляется остановкой развития плодного яйца. Различают также и тератогенное действие лекарств, которое приводит к возникновению различных аномалий развития плода, причем характер порока определяется сроком беременности, так как важное значение имеет стадия развития плода в момент воздействия препарата. Тератогенное действие лекарственных средств зависит от его химической структуры, способности проникать через плаценту, дозы препарата, скорости его выведения из организма матери. Сочетание некоторых лекарственных средств вызывает усиление тератогенного действия. При одновременном использовании двух и более препаратов, обладающих тератогенным воздействием, риск развития врожденных пороков для плода, соответственно, значительно возрастает.

Фетотоксическое действие проявляется в структурных и функциональных отклонениях в развитии плода и обусловлено значительным негативным влиянием на плод.

При различных осложнениях беременности (гестоз, заболевания почек и т.д.) лекарственные препараты могут накапливаться в организме матери и создавать у нее в крови и в организме плода более высокие концентрации, что усиливает их фетотоксическое действие. Чтобы лекарственный препарат воздействовал на плод, он должен проникнуть в его систему кровообращения через плаценту, которая представляет собой своеобразный барьер, защищающий организм плода от действия повреждающих факторов. Следовательно, во многом возможность повреждающего действия лекарств зависит именно от степени выраженности функционального состояния плаценты и, в частности, проявления ее защитной функции. Нарушение этой функции чаще всего происходит при фетоплацентарной недостаточности, которая развивается вследствие различных заболеваний и акушерских осложнений. В связи с несовершенством у плода метаболических и выделительных процессов лекарственный препарат и его метаболиты могут задерживаются в его организме длительное время. Так, например, средства, угнетающие функцию центральной нервной системы, которые принимала беременная, определяются в организме ребенка через много дней после его рождения. Основные процессы биотрансформации лекарственных препаратов в организме плода происходят у него в печени. При этом надпочечники, поджелудочная железа и половые железы плода также вовлекаются в этот процесс. Выведение лекарственных средств из организма плода осуществляется при метаболизме в печени; через почки с мочой в амниотическую жидкость; обратным поступлением от плода к матери. Если плод выводит лекарственное средство через почки в амниотическую жидкость, то оттуда лекарственное вещество может вновь поступить к плоду путем заглатывания. Вследствие сниженной элиминации из организма плода более высокий уровень лекарственных веществ, вводимых матери перед родами, может наблюдаться и у новорожденного.
Все лекарственные препараты условно можно разделить на пять следующих групп

1 группа.
Лекарственные средства, которые при контролируемых испытаниях у беременных не показали возникновение риска для плода в первые 12 недель беременности и относительно которых отсутствуют данные о вредном влиянии на плод в поздние сроки беременности (большинство поливитаминных комплексов, хлорид калия, препараты железа, трийодтиронин).
2 группа.
Препараты, при экспериментальном исследовании которых не выявлено тератогенного действия, либо наблюдаемые у животных осложнения не обнаружены у детей, матери которых принимали лекарственные препараты, входящие в эту группу (антибиотики пенициллинового ряда, гепарин, инсулин, аспирин, метронидазол).
3 группа.
При испытаниях этих препаратов на животных выявлено их тератогенное или эмбриотоксическое действие. Контролируемых испытаний не проводилось либо действие препарата не изучено (изониазид, фторхинолоны, гентамицин, антидепрессанты, противопаркинсонические препараты). Эти препараты следует назначать лишь в том случае, когда потенциальная эффективность выше потенциального риска.
4 группа.
Применение препаратов этой группы связано с определенным риском для плода, однако польза от их применения превосходит возможное побочное действие (противосудорожные препараты, доксициклин, канамицин, диклофенак).
5 группа.
Доказано тератогенное действие препаратов этой группы, прием их противопоказан во время беременности, а также при планировании беременности (изотретионин, карбамазепин, стрептомицин).

Беременным женщинам целесообразно воздержаться от приема любых лекарственных средств в первом триместре беременности за исключением случаев, когда препараты специально назначает врач, и избегать любых лекарственных средств, кроме препаратов, соответствующих первой группе из вышеперечисленных.

В тех случаях, когда применяли какие-либо лекарственные препараты накануне зачатия или в самые ранние сроки беременности, то, прежде всего, следует идентифицировать препарат с точки зрения его возможного повреждающего действия. Если, например, это вероятный тератоген, следует попытаться определить отношение между временем его воздействия и вероятным временем зачатия. Если воздействие известным тератогеном происходило в первые 8 недель беременности, тогда необходимо дальнейшее исследование, чтобы уточнить риск возможных отклонений в развитии плода. Для этого с 8 до 13 недель целесообразно определять в крови уровень свободной β-субъединицы ХГЧ, с 8 до 11 недель выполнить PAPP-A тест, определить толщину воротникового пространства (NT) с помощью УЗИ в 11-13 недель беременности. В приведенной ниже таблице указаны препараты, которых следует избегать на ранних сроках беременности вследствие их повреждающего воздействия на плод.
ЛЕКАРСТВА, КОТОРЫЕ НЕЛЬЗЯ ПРИМЕНЯТЬ НА РАННИХ СРОКАХ БЕРЕМЕННОСТИ
Препарат Действие
1. Препараты с высоким риском развития нарушений (известные как тератогенные) или вызывающие аборт.
Варфарин. Многочисленные врожденные дефекты.
Диэтилстильбэстрол. Вагинальный аденоз и аденокарцинома у дочерей.
Андрогены. Вирилизация и многочисленные врожденные дефекты развития.
Противоопухолевые средства. Многочисленные врожденные дефекты.
Кортикостероиды (высокие дозы). Волчья пасть.
Фибринолитические препараты. Отслойка плаценты.
Тетрациклины. Желтая окраска зубов, замедление роста костей.
Вальпроат. Дефект нейрональной трубки.
Аналоги витамина А. Врожденные многочисленные дефекты развития.
Ципротерон ацетат. Феминизация мужского плода.
Дистигмин. Повышение тонуса матки.
Мизопростол. Повышение тонуса матки.
2. Препараты с высокой степенью вероятности развития отклонений ( умеренно возрастающий риск).
Амиодарон. Подагра.
Хлорохин. Глухота (не отменяют при острой малярии).
Литий. Подагра, дефекты сердечно-сосудистой системы.
Фенитоин. Многочисленные врожденные дефекты (не отменяют, если существуют абсолютные показания при необходимости контроля припадков эпилепсии).
3. Другие препараты, которых следует избегать.
Антагонисты кальция, гризеофульвин, омепразол, хинолоновые антибиотики, рифампицин, спиронолактон, живые вакцины и т.д. Теоретический риск, выявленный при исследованиях на животных и в других экспериментальных исследованиях.

Применение антикоагулянтов в первом триместре беременности ассоциируется с неблагоприятным исходом беременности в 35% случаев и опасно по развитию скелетных аномалий у плода (особенно на 6-9 неделе внутриутробного развития). Применение препаратов половых стероидных гормонов связано с повышением риска мертворождаемости, рождения плодов с патологией сердечно-сосудистой системы (тетрада Фалло, транспозиция сосудов), гипоспадией и развитием нейробластомы у детей в подростковом периоде. Применение оральных контрацептивов на ранних сроках беременности увеличивает риск хромосомных аномалий и риск рождения детей с синдромом Дауна в 2,8 раз. В 1,2 раза увеличивается риск развития нейробластомы у детей, особенно у лиц мужского пола. Может иметь место небольшое увеличение риска самопроизвольных абортов при беременностях, возникающих на фоне продолжающегося приема оральных контрацептивов.


Применение витамина А в критические периоды развития органов и систем может приводить к формированию множественных пороков развития у плода. Ни один из транквилизаторов или снотворных препаратов не является полностью безопасным. Поэтому от их применения, особенно в первом триместре, следует отказаться. Во второй половине беременности применяемые средства, как правило, уже не вызывают больших анатомических дефектов. Некоторые лекарственные средства, не являясь тератогенными, тем не менее, могут оказывать побочное действие на плод при приеме в третьем триместре беременности. В последние недели беременности или во время родов лекарственные средства влияют в основном на функции отдельных органов или ферментных систем новорожденного и в меньшей степени воздействуют на плод. При использовании в высоких дозах на последних неделях беременности ацетилсалициловая кислота может вызывать желтуху у плода. Кроме того, при приеме в последнюю неделю перед родоразрешением ацетилсалициловая кислота может вызывать нарушение свертывающей системы крови во время родов у матери и провоцировать кровотечения у новорожденного. Аминогликозидные антибиотики могут быть применены во время беременности только по абсолютным показаниям, так как оказывают повреждающее действие на слуховой аппарат и почки плода. Тетрациклины могут быть причиной гепатоцеллюлярного некроза у матери и нарушения развития костей и зубов у плода.
Левомицетин (хлорамфеникол) может вызвать периферический сосудистый коллапс у младенца, если его назначают в неадекватных дозах. Синдром седых волос, наблюдаемый у новорожденных вследствие лечения матери хлорамфениколом, обуславливает относительное противопоказание для применения этого препарата в поздние сроки беременности. Большинство сульфаниламидов следует полностью избегать во время III триместра беременности. Назначаемые внутрь антикоагулянты во второй половине беременности могут также вызывать микроцефалию и кровотечения. Гепарин не проникает через плаценту и относительно безопасен, хотя иногда вызывает обратимый остеопороз и часто деминерализацию костей. Тиазидные диуретики (мочегонные препараты) могут вызывать тромбоцитопению у новорожденных, вероятно, вследствие прямого токсического действия на костный мозг, и их следует избегать в поздние сроки беременности. В таблице представлены препараты, которые не следует применять во второй половине беременности или в некоторых случаях использовать с большой осторожностью.
ЛЕКАРСТВА, КОТОРЫЕ НЕ РЕКОМЕНДУЕТСЯ ПРИМЕНЯТЬ ВО ВТОРОЙ ПОЛОВИНЕ БЕРЕМЕННОСТИ
Препарат Риск для плода или новорожденного
Аспирин. Ядерная желтуха (также у матери).
Аминогликозиды. Повреждение VIII пары черепных нервов.
Аминогликозиды. Повреждение VIII пары черепных нервов.
Тетрациклины. Замедление роста костей, желтая окраска зубов.
Левомицетин. Периферический сосудистый коллапс.
Сульфаниламиды и новобиоцин. Ядерная желтуха.
Антикоагулянты. Геморрагия у плода или ретроплацентарная микроцефалия.
Тиазидные диуретики. Тромбоцитопения.
Бензодиазепины. «Синдром ленивого младенца».
Сульфонилмочевина. Гипогликемия.
Дизопирамид. Преждевременные роды.
Мизопростол. Преждевременные роды.
Фибринолитические препараты. Кровотечения у плода и матери.
Наркотические анальгетики. Угнетение дыхания, опиатный синдром отмены у новорожденного.
Нитрофурантоин. Гемолиз.
Нестероидные противовоспалительные средства. Закрытие артериального протока; поздние затяжные роды.
Антитиреоидные препараты. Подагра и гипотиреоз.
Резерпин. Брадикардия, гипотермия, заложенность носовых ходов с расстройством дыхания.

При назначении и выборе медикаментозного лечения во время беременности следует принимать во внимание не только ее положительные стороны, но и риск для матери и плода.

Определенные препараты могут быть использованы во время беременности. При назначении фолиевой кислоты в объеме 400 мкг в первом триместре отмечается снижение риска развития дефектов нервной трубки у плода. Обычная ежедневная доза фолиевой кислоты для предотвращения анемии у беременных составляет 500 мкг. Применение мультивитаминных препаратов в течение 3-х месяцев до беременности значительно снижает риск рождения детей с патологией сердца, сосудов и нервной системы (матерна, элевит, витрум-пренатал, гендевит). Однако тератогенный эффект может наблюдаться не только при недостатке, но и при избыточном содержании витаминов в организме. Так, избыток витамина С может приводить к возникновению хромосомных нарушений. Большие дозы витамина Д могут способствовать выведению кальция из костей скелета плода и снижению выработки гормона паращитовидных желез. Поэтому при отсутствии каких-либо заболеваний и осложнений при беременности четко сбалансированное питание матери является вполне достаточным для нормального ее течения, правильного развития и роста плода, и необходимость в назначении поливитаминных комплексов, особенно в I триместре гестации, отпадает. Более полезно употреблять в пищу продукты, богатые витаминами и микроэлементами, в соответствии с возросшими потребностями организма.

Для профилактики и лечения анемии у беременных обычно используют препараты, содержащие железо и фолиевую кислоту (фенюльс, сорбифер дурулес, феррум лек, мальтофер, ферро-фольгамма). Основным требованием к таким препаратам является обеспечение минимальной ежедневной дозы железа и фолиевой кислоты (500 мкг).
Современные гормональные гестагенные препараты (дюфастон, утрожестан) не обладают андрогенным и анаболическим эффектом, не оказывают вирилизирующего действия на плод.
Назначение глюкокортикоидной терапии (метипред, дексаметазон, преднизолон) без указаний на наличие у женщины аутоиммунных заболеваний соединительной ткани или гиперандрогении не оправдано из-за высокого риска подавления функции надпочечников плода, развития остеопороза и генерализации инфекции.
Спазмолитические средства (но-шпа, папаверин) применяются в I триместре беременности.
Препараты магния - Магне В6, магнерот могут применяться длительно до ликвидации угрозы прерывания и в течение всей беременности для восполнения дефицита магния. Их следует с осторожностью принимать при артериальной гипотензии. ? - миметики (партусистен, гинипрал, сальгим) проникают к плоду и способствуют увеличению уровня глюкозы, вызывают тахикардию. При длительном их применении новорожденные имеют проявления, сходные с диабетической фетопатией. Наиболее безопасными противорвотными препаратами являются церукал, реглан. Однако в связи с тем, что тошнота и рвота чаще возникают в ранние сроки беременности, важно ограничить применение этих противорвотных препаратов до минимума.

Применение антигистаминных препаратов (супрастин, пипольфен, циметидин, ранитидин, тавегил) в первом триместре беременности, как правило, не связано с увеличением риска развития врожденных пороков у плода. Антациды (альмагель, маалокс), применяемые во II и III триместрах беременности, также не оказывают отрицательного влияния на плод. Относительно безопасными для плода слабительными средствами являются бисакодил, листья сены. Однако частое и систематическое применение этих препаратов не рекомендуется.

Применение антибиотиков во время беременности должно быть регламентировано строгими медицинскими показаниями и осуществляться под наблюдением врача. Относительно безопасны и для матери и для плода являются: пенициллин, ампициллин, амоксициллин, цефалоспорины (цефазолин, цефотаксим, супракс), аугментин, вильпрофен, эритромицин. Начина со II триместра беременности могут быть использованы противомикробные средства для местного лечения: тержинан, Клион-Д, мирамистин, пливосепт, клотримазол. Препараты рекомбинантных интерферонов (КИПферон, виферон) рекомендуется применять не ранее чем со II триместра беременности. В ряде случаев возникает необходимость коррекции гипертиреоза у матери. При этом возможно назначение низких доз карбимазола, метимазола или пропилтиоурацила. Однако такое лечение может сопровождаться риском гипотиреоза и подагры у плода (10%). При гипотиреозе назначают левотироксин, калия йодид. При наличии инсулинозависимого сахарного диабета беременным назначают инсулин после консультации со специалистом и под контролем уровня сахара в крови. Гепарин и низкомолекулярные гепарины (фраксипарин) не проходят через плаценту и не оказывают неблагоприятного воздействия на плод. Длительное (более 6 месяцев) применение гепарина в терапевтических дозах при беременности предрасполагает к обратимому остеопорозу и переломам.
Фраксипарин, имеет ряд преимуществ: отсутствие геморрагических осложнений у матери и новорожденных и клинических признаков остеопороза. Мочегонные средства не относят к потенциально тератогенным для плода человека, однако не исключен фетотоксичекий эффект диуретиков различных химических групп. При длительном применении беременными больших доз тиазидов у новорожденных могут развиваться гипонатриемия и тромбоцитопатия. Под влиянием этакриновой кислоты отмечается ослабление и потеря слуха у новорожденного.
Фуросемид не оказывает отрицательного действия на плод. Препараты, снижающие артериальное давление (гипотензивные препараты) могут оказывать неблагоприятное воздействие на плод, повышая его восприимчивость к воздействию гипоксии. У новорожденных от матерей, принимавших антигипертензивные препараты, артериальное давление в течение определенного времени несколько ниже, чем у здоровых детей.

Лечение бронхиальной астмы с использованием β- адренергических препаратов (сальбутамол) при беременности не противопоказано. Побочные эффекты препаратов, используемых в настоящее время при острой астме (включая стероиды и кромолин натрия), не доказаны. В тех случаях, когда беременность наступила после стимуляции овуляции кломифеном, повышается риск возникновения хромосомных аномалий у плода. При использовании антиаллергических препаратов нередко отмечается развитие аномалий сердечно-сосудистой системы и опорно-двигательного аппарата у плода.

К числу лекарственных препаратов, наиболее часто применяемых во время родов, относят средства для обезболивания. Все они проходят через плацентарный барьер, различаясь по скорости проникновения и по количеству. Ни один из применяемых наркотических анальгетиков (промедол, петедин, меперидин, долантин, фентанил) не может обеспечить эффективного обезболивания, не вызывая побочных эффектов для плода. Наиболее серьезным из них является угнетение дыхания, которое бывает особенно выражено через 2-3 часа после внутримышечного введения или в течение 1-ого часа после внутривенного введения эквивалентных доз. В этой связи введение этих препаратов прекращают не позднее, чем за 2 часа до предполагаемого момента рождения ребенка. Седативные средства или транквилизаторы (фенотиазины, прометазин, промазин, пропиомазин, гидроксизин), применяемые в родах для снятия возбуждения, часто используются в комбинации с наркотическими анальгетиками. Несмотря на быстрое проникновение через плацентарный барьер и уменьшение частоты сердечных сокращений плода, эти препараты в рекомендуемых дозах не вызывают депрессии у новорожденных. Диазепам (валиум, седуксен, реланиум) вызывают тенденцию к снижению артериального давления у новорожденного и длительному нарушению терморегуляции. Кроме того, у новорожденного может наблюдаться и угнетение дыхания. Эпидуральная аналгезия (при отсутствии соответствующих противопоказаний) представляет собой безопасный метод обезболивания родов, оказывающий благоприятное воздействие на плод. Сульфат магния может вызвать у новорожденного гипотонию и заторможенность.

Макаров Игорь Олегович
Доктор медицинских наук, профессор, врач высшей квалификационной категории.


http://www.art-med.ru/


Последна промяна ( Понеделник, 25 Февруари 2013 20:57 )