Вие сте тук:

Начало Други Статии ПОЛЕЗНА ЛИ Е БИРАТА

ПОЛЕЗНА ЛИ Е БИРАТА

Лято е времето е горещо и чакаме с нетърпение да дойде време за отпуската, за да се излегнем на плажа и да изпием по една бира.Но всъщност лято без бира не може.Тя е най-популярната напитка за този сезон не само в България, но и в Китай.

Полезно ли е да се пие бира и за какво трябва да внимаваме, за да не навредим на здравето си.

Бирата е една от най-старите и най-консумирани алкохолни напитки в света.След водата и чая, в света се пие най-много бира.Тя се появява някъде в средата на 10-то хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури.Първите писмени свидетелства за производството й са от Древен Египет и Месопотамия и са от едно хилядолетие по-късно.Някои археолози дори търсят връзката между появата на бирата и възникването на цивилизацията.

Тъй като почти всеки материал, който съдържа въглехидрат, захар или нишесте, може да премине през естествен процес на ферментация, затова много култури по цял свят са приготвяли подобни на бирата напитки.В ранните шумерски текстове са открити препратки към бирата, а химнът, посветен на богинята Нинкаси, е едновременно молитва и метода за запомняне на рецептата за производство на бира, за да може по този начин да се предава от поколение на поколение.Най-ранната рецепта за напитка подобна на бира открита в Китай е от 7-то хилядолетие пр.н.е.В Европа тя става широко популярна през 3 хилядолетие пр.н.е..

Ранните видове бира, макар че са се произвеждали по сходен начин, са се различавали по своите качества и съставки от съвременната.Те съдържали различни добавки като плодове, мед, подправки, билки с наркотично действие и т.н..Хмелът, който е основен компонент в съвременното производство на бира, започва да се използва сравнително късно.За него се споменава за първи път в Европа през 822г. от един каролингски абат и след това през 1067 г. от Хилдегард от Бинген.През 1516г. в Бавария приемат закон, според който бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц.

В древни времена бирата е била част от религиозните церемонии, по-късно се приготвя предимно в домашни условия.През 7 в. някои от манастирите в Европа започват да произвеждат бира с цел продажба, а по-късно в градовете се появяват първите специализирани пивоварни. През 19 век Индустриалната революция променя изцяло производството на бира, като занаятчийските методи са изоставени, а домашното производство почти изчезва до края на века. Използването на хидрометрите и термометрите също променя пивоварната технология, давайки възможност за по-добър контрол върху процеса и за по-добри резултати. Изчезването на домашното пивоварство до голяма степен се дължи и на данъчното облагане и задължителните регулации в сектора.

Днес производството на бира е важен клон на промишлеността в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители, от бирарии, сервиращи собствена продукция, до предприятия с регионално значение.

БИРАТА В КИТАЙ

Как стоят нещата в Китай?

Въпреки че първите рецепти за напитка, подобна на бира, открити в Китай са от преди 9 хиляди години, китайците я преоткриват наскоро преди около един век.

Находките на археолозите показват, че китайските селяни са варели алкохол, който приличал на бира още през 7 в.пр.н.е.Те я правели от ориз, мед, грозде и глог, подобно на бирата от Египет и Месопотамия.Древната китайска бира била важна част от церемониите за преклонение пред предците, погребенията и др. ритуали от династиите Ся, Шан и Джоу и следващите две хилядолетия.

Преди няколко години директорът на пивоварната „Dogfish" в Роовот бряг(Делауеър,САЩ), получава древна китайска рецепта за бира от преди 9 хил.години.Съставките в нея били ориз, мед, грозде и глог.Археолозите възстановяват тази рецепта по останките от глинени съдове от края на каменната епоха, в които имало алкохол. Те са намерена в село Дзиаху, северен Китай.Всъщност това са и най-ранните веществени доказателства, които пряко доказват, че тази напитка се е произвеждала в древен Китай.

Макгавърн, експерт по произход и история на алкохолните напитки, прави химичен анализ на намерените останки.Според него в условията на умерен климат плодовите сокове и течният мед ферментират лесно, което позволява производството на алкохол.Според него тази напитка най-вероятно се е пиела по време на погребения и др. религиозни церемонии.

По рано Макгавърн открива подобна алкохолна напитка в древен гроб от преди 2700 години на територията на днешна Турция.Предполага се, че това е бил гробът на цар Мидас.

Макгавърн с помощта на „Dogfish" възпроизвежда формулата и получената бира печели медали на няколко бирени фестивала.След този успех той отново се обръща към „Dogfish", за да пресъздадат формулата от китайските останки в Дзяху.Той знае съставките, но не знае как точно да ги комбинира.За да започнат процеса те внасят от Пекин плесенясали кубчета, които по принцип се използват за направата на оризово вино, смесват ги с ориз и след като втасва сместа, добавят вода, мед, грозде, глог и цветове от хризантема.Освен това те варят бирата на по-висок градус от обикновено.За да спазят американския закон, те добавят и ечемичен малц.

Според директора на „Dogfish" получената напитка е нещо средно между бира, медовина, вино и сайдър.Той я описва като златна на цвят с плътна бяла пяна, подобна на мехурчета от шампанско.Според него вероятно тази напитка в древността е била по - сладка на вкус, тъй като китайците са любители на сладкия вкус.

Съвременната технология за производство на бира навлиза в Китай едва през 19в., когато през 1900г. един руски предприемач основава първата пивоварна в северния град Харбин, която била последвана от още три такива, които били построение от немците, чехите и др. руснаци.

Днес „Харбинско пиво" е огромна корпорация с 14 завода в различни градове на Китай.В наши дни най-големите три бирени компании са Tsingtao Brewery Company Limited, Beijing Yanjing Beer Group и China Research Snow Breweres.Бирата Циндао е наследство от времето, когато гр.Циндао е бил под немско влияние.По това време немците се нуждаели от бира за техните моряци, войници и търговци.След като загубват града по време на Първата световна война, производството продължава и днес това е една от най-продаваните китайски бири не само в Китай, но и в чужбина.

Освен бирата Циндао, почти всеки голям град в Китай си има своя бира, която се различава от другите.

Съставките на съвременната китайска бира са ориз, сорго(вид тропична зърнена култура), понякога ръж и в допълнение ечемик.Процентът на алкохол по принцип е нисък- между 3,8% и 4,8%.

ПОЛЕЗНА ЛИ Е БИРАТА?
На този въпрос не можем да отговорим еднозначно.Ако е в умерени количества и нямаме проблеми със здравето, да, можем да кажем, че е полезна в известна степен.Но най-добре е да не прекаляваме и да спазваме определени изисквания, за да не си навредим.

Бирата съдържа от 3 до 6 % алкохол, близо 0,5 на сто въглероден двуокис, 80-90% вода. Посредством алкохолните си съединения, горчивите вещества и органични киселини, бирата възбужда храносмилателната система, успокоява нервите и влияе благоприятно на кръвоносните съдове. Въглеродният диоксид, който се освобождава от бирата, активира функцията на ЧЕРВАТА и бъбреците.

 

Благодарение на хмела, който е основна съставка на бирата, тя има свойството да тонизира организма, да предизвиква обилно отделяне на урина. Хмелът съдържа горчиви вещества и етерично масло, които са полезни за храносмилането.

Ето няколко факта и съвета, които дават експертите относно това как, кога и колко бира е полезно да пием:

1.ПЪЛНЕЕ ЛИ СЕ ОТ БИРА?
Всичко зависи от дозата.Според диетолозите, наднорменото тегло при хората, които пият много бира, се дължи по-скоро на храните, които консумират едновременно с нея.Освен това бирата има свойството да възбужда апетита и естествено опасността от приемането на повече калории с бирата расте пропорционално с изпитото количество.Все още не е установено категорично дали системната употреба на повече от една бира на ден разширява стомаха, но в медицината има случаи, които описват т.нар. остри стомашни атонии.Това е състояние, при което коремните мускули се отпускат след изпиването на големи количества бира за кратко време.Така че не пийте бирата на екс !

2.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ СТИГНЕ ДО АЛКОХОЛНО ОТРАВЯНЕ С БИРА?
По принцип процентът алкохол в бирата е нисък и много хора пренебрегват алкохолното й съдържание.Но ако консумираме големи количества бира, не е изключено да получим алкохолно отравяне.

3.КАКВИ РИСКОВЕ НОСИ „БИРЕНИЯТ АЛКОХОЛИЗЪМ"?
Ако с времето увеличаваме количеството на изпитата бира, можем да навредим на функцията на стомаха, ЧЕРВАТА и задстомашната жлеза, да засегнем периферните нерви.
В следствие човек загубва работоспособността си и се пристрастява все по-силно към бирата.

Бирата се разгражда в черния дроб.Затова големи количества от нея е възможно да увредят чернодробната тъкан и да се появи заплаха от чернодробна цироза.При системна злоупотреба настъпва и опасност от увреждане на СЪРЦЕТО, увеличават се газовете в стомаха, което от своя страна повдига диафрагмата, която притиска СЪРЦЕТО.Ето защо сърдечно болните трябва да внимават за количеството бира, което изпиват.

Ако се прекали с употребата на бира, оловото в кръвта се увеличава, а ако се продължи в този дух, се натрупват мазнини и се възпрепятства образуването на рибонуклеинова киселина. Големите количества бира предизвикват синдрома „бирено сърце",т.е. поради честото и голямо количество на консумация на бира възниква варикозно разширяване на вените, което увеличава СЪРЦЕТО.Това води до учестяване на сърдечните съкращения, възниква аритмия и кръвното налягане се повишава. При бирения алкохолизъм нараства вероятността от развитие на исхемична болест на СЪРЦЕТО. А понижената съкратителна способност на сърдения мускул и увеличеният му обем водят до сърдечна недостатъчност.

4.ПОЛЕЗНА ЛИ Е БИРАТА ЗА БЪБРЕЦИТЕ?
По принцип бирата ускорява отделянето на урина и мнозина приемат този факт за нещо полезно.Но всъщност навярно именно това е причина бъбречните заболявания, за които видимо не е имало симптоми дълго време, да излязат наяве едва след злоупотребата с бира. При хронични бъбречни заболявания употребата на бира и всякакъв вид алкохол е абсолютно противопоказно.

5.ПОЛЕЗНО ЛИ Е ДА СЕ ПИЕ БИРА СЛЕД АКТИВНА ТРЕНИРОВКА?
През лятото след усилена тренировка се ожаднява и затова някои обичат да изпиват по чаша бира веднага след това. Всъщност този навик може да предизвика подагра.Учените са установили, че пиенето на бира след активна тренировка увеличава концентрацията на пикочна киселина в кръвта.Възникването на препятствие при изхвърлянето на пикочната киселина може да доведе до утаяването й в ставите и да предизвика възпаление на ставите и подагра.

6. НЕ ПИЙТЕ БИРА, АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА.
Въглеродният диоксид увеличава натиска върху стомаха и ЧЕРВАТА и това може да предизвика язви и опасност за живота

7. НЕ СМЕСВАЙТЕ БИРАТА С ТВЪРД АЛКОХОЛ.
Някои имат навика да пият бира и след това твърд алкохол.Това може да раздразни стомашно-тревния тракт и да предизвика хранителни разстройства.

8. НЕ ПИЙТЕ БИРА ПРИ ОБИЛНО ПОТЕНЕ.
При силно изпотяване порите по тялото се отварят и пиенето може да предизвика рязко охлаждане и да ги блокира.А това може да стане причина за настинки и др. заболявания.

9. НЕ ПИЙТЕ МНОГО СТУДЕНА БИРА.
Температурата за съхраняване на бирата е 9-10℃ през зимата и 5-10℃ през лятото.По-студената бира може да предизвика натрупване на протеините и таниновите киселини, което лесно ще предизвика дискомфорт на стомашно-чревния тракт и загуба на апетит.

10. НЕ ДРЪЖТЕ БИРАТА В ТЕРМОС.

Съдържащите се в натрупания котлен камък по термоса живак, олово, кадмий, арсен и др. елементи лесно могат да се разтворят в бирата и да предизвикат отравяне с метали.

И така колко вредна и полезна е бирата в крайна сметка изглежда зависи от дозата, която се определя индивидуално.Тя зависи от пола, възрастта, здравословното състояние, наследствеността, количеството в организма на ензимите, които разграждат алкохола.

Но по принцип има установена обща норма, която предполагам няма да се хареса на любителите на бира, а това е една бирена чаша на ден.Но все пак, ако се съобразим с нея, ще можем по-дълго да й се наслаждаваме.

http://bulgarian.cri.cn

Още...

ПОЛЕЗНА ЛИ Е БИРАТА?

Много хора смятат, че бирата е полезна - било то за кожата или за бъбреците. Някои дори твърдят, че бирата забавяла стареенето. Но дали наистина е така или става дума за поредното широко разпространено заблуждение?

Бирата, националната напитка на германците, е горещо обичана, но предпочитана ледено студена. А и бирата е здравословна, поне ако вярваме на рекламите. Но наистина ли е така? На този въпрос отговаря Ханс Халтмайер, главен редактор на списание "Аптекарски преглед":

"Като цяло може да се каже, че безалкохолната бира е много здравословна напитка. Тя се състои почти изцяло от растителни продукти, съдържа много витамин Б и фолиева киселина. Много е полезна, а и съдържа само малко захар."

ДЕБЕЛЕЕ ЛИ СЕ ОТ БИРАТА?
Здравословна е най-вече безалкохолната бира

Германия е страната не само на почитателите на бира, но и на бирените коремчета: "Това всъщност е една заблуда, защото в бирата има много по-малко калории, отколкото във виното или шампанското, дори в пълномасленото мляко. Но бирата има един страничен ефект - тя събужда апетита. Ето защо онези, които пият бира, често похапват към нея обилно - било то свински бут или пиле на грил. Оттам идва и биреният корем."

За онези, които обичат ледено студено светло пиво, това са добри новини. Бирата е не само вкусна, но и полезна - обаче само ако се спазва следното правило: "Най-важният съвет е - пийте безалкохолна бира. С нея просто не можете да сгрешите. За нея важи онова, което важи и за всички останали напитки - пийте в умерени количества, а не няколко литра наведнъж. Ако се придържате към това, бирата наистина е една доста здравословна напитка, която утолява жаждата."

БИРАТА - ИЗВОР НА МЛАДОСТ?
Благодарение на строгите разпоредби на германския закон за производството на бира, в германското пиво няма консерванти. Това не важи обаче за бира с примеси. Тук става дума за бира, смесена с кола, фанта, спрайт или плодов сок, както в Германия често се пие.

Някои производители, които прибавят към бирата растителни екстракти, дори споменават в рекламата, че по този начин питието се превръща в истински извор на младост. Дали това е така, все още не е доказано. А и все пак не е толкова важно как си пиете бирата - важно е да ви се услажда.
Наздраве!

http://www.dw.de/

Още...

ПИВО ПОЛЕЗНО: ДОКАЗАНО НАУКОЙ

(Автор: Спиридонов Евгений Геннадиевич,
к.м.н., ассистент кафедры факультетской хирургии ВолГМУ, 19 декабря 2006 г.)

Чтобы разобраться в вопросе о пользе и вреде пива, американскими учёными из научного центра при университете штата Мериленд была впервые организована международная научная конференция, на которой были представлены доклады о роли потребления самых разных алкогольных напитков в формировании здорового образа жизни. Оказывается, в мире было проведено немалое количество исследований, в которых убедительно доказана положительная роль ежедневного умеренного потребления пива.

Губит ли людей пиво? Или, напротив, пользы от него больше, чем вреда? Казалось бы, человечество давно должно было найти ответ на этот вопрос, ведь пиво — один из самых древних напитков.

ИЗ ИСТОРИИ ВОПРОСА
Ещё клинописные таблички шумеров, составленные около 5 тыс. лет назад, давали подробные рецепты изготовления этого напитка. Древние египтяне тоже отдали дань пиву — найденные археологами остатки пивоварни относятся к временам царицы Нефертити. География распространения пива обширнее, чем у вина — ведь ячмень, основное сырьё для его производства, растёт практически везде, в отличие от винограда.

По поводу практической пользы пива накоплен богатый эмпирический опыт. Употребление пива в средневековой Европе помогало справиться с опустошительными эпидемиями чумы и холеры, так что, возможно, участники «Пира во время чумы» и не пировали вовсе, а выполняли рекомендации тогдашних медиков.

А вот нынешние медики до последнего времени по поводу пива однозначного мнения не имели. Некоторые врачи даже считают, что пиво вредно, потому что там содержится жир. Есть и масса других заблуждений по поводу пользы пива, в частности, многие считают, что пиво содержит сахар и различные консерванты, и в то же время не знают, что пиво богато витаминами, минеральными веществами, антиоксидантами.

МЕЖДУНАРОДНАЯ НАУЧНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ «ПИВО: НА ЗДОРОВЬЕ!»
Чтобы разобраться в вопросе о пользе и вреде пива, американскими учёными из научного центра при университете штата Мериленд была впервые организована международная научная конференция, сообщает PhysOrg. На конференции были представлены доклады о роли потребления самых разных алкогольных напитков в формировании здорового образа жизни, но основное внимание всё же было уделено пиву, о чём говорит и само название «Пиво: на здоровье!» («Beer: To Your Health!»). Оказывается, в мире было проведено немалое количество исследований, в которых убедительно доказана положительная роль ежедневного умеренного потребления пива.

Общим мнением медиков и учёных, собравшихся на международной конференции, можно считать следующее. Умеренное ежедневное потребление пива и других алкогольных напитков может играть определённую роль в здоровом образе жизни и снизить риск некоторых серьёзных заболеваний, в том числе ишемической болезни сердца, диабета, ожирения, когнитивных расстройств и остеопороза.

РОЛЬ ПИВА В ПРОФИЛАКТИКЕ РАЗЛИЧНЫХ БОЛЕЗНЕЙ
Д-р Р. Кертис Эллисон (R. Curtis Ellison), руководитель отделения профилактической медицины и эпидемиологии и директор института здорового образа жизни в Бостонском университете, подчёркивает, что с каждым годом появляется всё больше исследований, показывающих положительное влияние умеренного потребления пива на снижение риска заболеваний ишемической болезнью сердца, а также ряда других заболеваний, возникающих у людей по мере старения организма.

Д-р Эллисон считает потребление пива одним из компонентов здорового образа жизни и утверждает, что в совокупности с другими факторами — физическими упражнениями, сбалансированной диетой, отсутствием лишнего веса и привычки к курению — пиво может на 80% снизить риск осложнений двух основных заболеваний современности — ишемической болезни сердца и диабета.

Д-р Эллисон подчёркивает, что частое (даже ежедневное) потребление пива — это лучше, чем употребление от случая к случаю. Главным моментом, естественно, является и доза потребляемого пива. Здесь нет точных рекомендаций, этот показатель индивидуальный, но многие медики рекомендуют ориентироваться на значение 25 г. чистого спирта в день (это количество содержится в 0,5-0,7 литрах пива).

По данным исследователей из Дании, на которые ссылается д-р Эллисон, полный отказ от употребления алкоголя в наблюдаемой группе может привести к большему количеству смертных случаев, чем в аналогичной группе умеренно пьющих людей. «Мы не говорим людям, что надо пить больше, мы только призываем тех, у кого нет явных противопоказаний, употреблять небольшие дозы, но регулярно».

ЕЩЁ О ПОЛЬЗЕ УМЕРЕННОГО УПОТРЕБЛЕНИЯ СПИРТНОГО
На конференции были и другие доклады. Среди наиболее интересных приведём следующие факты. У умеренно пьющих пиво и другие алкогольные напитки на 33-56% меньше риск заболеть диабетом, чем у непьющих. У сильно пьющих — наоборот, риск на 43% выше. Пиво является главным источником кремния в продуктах питания, а кремний играет уникальную роль в предотвращении потери и восстановлении костной массы. Умеренное потребление алкоголя не приводит к нарушению усвоения пищи, при этом как основных её компонентов, так и микроэлементов.

Учёные считают несправедливым, что о пользе красного вина известно многим, а по поводу пива существует огромное количество заблуждений. Участники конференции считают теперь своим долгом донести результаты научных исследователей до широкой публики.

Стоит заметить, что исследования в области влияния алкогольных напитков не только на здоровье, но и на социальную активность человека проводят экономисты и социологи. Недавно учёные из Калифорнийского университета опубликовали результаты исследования роли алкоголя в повышении доходов предприятий. Согласно полученным данным, склонные к выпивке сотрудники приносят компании в среднем на 10 — 14% больше прибыли, чем упорствующие в своих заблуждениях трезвенники. Представляя собой открытую для всех, но принципиально закрытую для трезвенников «касту», своеобразный «клуб по интересам», они получают возможность гораздо проще налаживать контакты, т.е. имеют более высокую степень социализации. Естественно, речь идёт об умеренном употреблении спиртных напитков.

http://www.volgograd.ru/


Последна промяна ( Петък, 21 Юни 2013 11:22 )