Вие сте тук:

Начало Други Статии Обикновена тиква — Cucurbita реро L

Обикновена тиква — Cucurbita реро L

ТЫКВА

Сем. Тиквови — Cucurbitaceae

Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.

Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина

Описание.
Едногодишно културно растение със стелещо се или катерливо стъбло и едри последователни листа с дълги дръжки. Цзетовете са разделнополови, жълторанжеви, 7—10см в диаметър, разположени в пазвите на листата. Плодът е кълбовиден до цилиндричен,15—40 см в диаметър, с многобройни бели семена.
Цъфти юни—юли, а плодовете узряват септември—октомври.

Употребяема част.
За лечебни цели се използуват семената (Semen Cucurbitae) и месестата част на плода (Pulpa Cucurbitae).

Химичен състав.
Семената съдържат до 50% тлъсто масло, фитостерол (ку-курбитол),смолисти вещества, съдържащи оксицеротинова киселина, органични киселини, витамини и др. В месестата част на плода се съдържат 4—11% захари, витамини — A, B1, Во, С, Е,пантотенова и фолиева киселина. По съдържанието на провитамин А тиквата е на едно от първите места между най-богатите на витамин А растителни продукти. Тиквата е много богата на пектин и пектиноподобни вещества.

Действие,приложение и начин на употреба.
Тиквеното семе се използува срещу панделковидни и кръгли чревни паразити.
Употребяват се както пресните, така и сухите семки. Токсичността им е значително по-слаба от тази на коренището от мъжката папрат, затова и досега, макар и в редки случаи, намират приложение в народната медицина. Семките се използуват и като слабително и диуретпчно средство.
Прилагат се 300 г счуканн обелени семки със 100 г мед на гладно. След 3 часа се дава очистително и се прави клизма. На децата се назначават по-малки количества семки (75—150 г).
Месестата част на плодовете се прилага при колит и други стомашно-чревни възпаления. Съдържащите се в нея пектини спомагат и за изхвърляне на холестерола от организма, което е много полезно при атеросклероза и при затлъстяване.
Пикочогонното действие определя употребата на тиквата в диетата на болни с отоци и някои болести на бъбреците. Народната медицина препоръчва при безсъние вечер по 1/2 чаша изцеден сок от тиква.

Външно се прилага каша от настъргана тиква при изгаряне, екземи и др.
Народната медицина препоръчва при отоци и тиквичките.

БИЛКИТЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ

Още...

Тиква на трапезата

Родината на тиквата е Африка , където според стари източници е съществувала още от 7000-та година преди Новата ера. Много индиански племена са боготворели цветовете на тиквата и са им преписвали чудотворни свойства.

Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя се изравнява с картофите. В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза) и до 91 на сто вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват.

От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.

Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите.

Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).

Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие.

Голямото количество пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.

Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.

Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест.

Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500 г варена или 300 г печена тиква.

Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква.

Добре е при безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство.

Кашичка от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.

? Запазване в прясно състояние.

Най-разпространените у нас тикви с нежна и вкусна месеста част и тънка кора, са белите едро плодни тикви, известни под наименованието кестенки.

Те се запазват по-трудно, защото кората им лесно се наранява, а от най-малкото нараняване или натъртване плодът започва да загнива.

Добре съхранени, те траят до края на януари. По-трайни са мускатните тикви, на които кората е по-плътна и покрита с восъчен налеп, предпазващ ги от изсушаване и проникване на зараза отвън. Те са дълги, прищипнати в средата, поради което са известни под наименованието цигулки. Месестата част на тези тикви е много вкусна и ароматна. Най-трайни са жълтите тикви с дебела твърда кора, наричани турски тикви. Те се запазват до пролетта, наредени накуп и покрити със слама в помещения, като се пазят само от измръзване. Тяхната месеста част обаче е груба и влакнеста и вкусовите им качества са по-ниски от тези на първите два вида.

За съхраняване се избират добре узрели тикви със запазени дръжки и без нито най-малки наранявания и драскотини по кората. Кората на едроплодните бели тикви при зрелост се покрива с мрежа от коркови образования, а дръжките са дълги и вдървесинени.

Плодовете със сиво-зелена лъскава кора и с къси, свити и изсъхнали дръжки са недозрели, зелени.

Прибирането на тиквите трябва да става след падането на първата слана, която попарва и изгаря листата им. Ако плодовете се оставят по-късно на нивата, по тях, особено при белите едроплодни тикви, се образуват тъмни петна, от които започва развалянето на плода.

Обраните тикви се поставят на купове върху суха слама в запазени от измръзване помещения — мазе, таван и др.

Белите тикви, които имат тънка кора, се нареждат най-много в три реда. Най-благоприятни за съхраняване на тиквите са температура 1 до 14'С и относителна влажност на въздуха 70%.

Тиквите не понасят ниските температури — бързо се развалят.

При застудяване на времето те се покриват с дебел пласт от слама и рогозки. Съхранените тикви трябва да се преглеждат от време на време и при най-малките признаци на разваляне, което започва обикновено от една точка, да се отстраняват.

http://bulgarian.cri.cn/

 

OЩЕ...

Тиквата е много вкусен и полезен зеленчук, който съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.

Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.

Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, които влияят положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза, Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.

Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиелонефрити.

Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и против "морска болест".

При лечение на бъбреците се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква (по половин чаша на 24 часа). Тиквеният сок има също успокояващ ефект и подобрява съня.

Меката част от плода може да се използва за компреси при екземи, изгаряния или обриви.

Ястията с тиква са препоръчителни за тези, които са прекарали хепатит А, защото биологически активните вещества в нея способстват за възобновяването на активната антиоксидантна функция на черния дроб.

Ако искате да изведете излишните течности от организма си, можете да използвате тиквата като своеобразна диета при сърдечни и бъбречни отоци. В такива случаи в продължение на 3-4 месеца в суров вид се приема по 0,5 кг тиква в суров вид и по 1,5 кг варена или печена тиква на денонощие.

Семената от тиква пък се използват в народната медицина като средство против глисти и при спазми, затрудняващи уринирането.

В Индия тиквата се използва и за лечение на туберкулоза. Доказано е, че водният екстракт в съотношение 1:10 000 възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

http://health.actualno.com/

Още...

Лечение с тиква

В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма - помага и срещу атеросклероза. Високо е съдържанието на витамини -С, групата В и бета каротин. Тиквите - кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин. Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин. Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката се лекуват с прясно изцеден сок от сурова тиква. Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън. А каша от прясно настъргана тиква лекува изгаряния и някои екземи. Опитайте лечението с тиква, сега е сезонът!

С КАША ОТ ТИКВА И МЕД СРЕЩУ НЕВРОЗА
Взема се половин килограм тиква, обелва се от кората и се смила с месомелачка. Получената каша се смесва със 100 грама мед и добре се разбърква. С тази смес се намазва долната част на шията под гръкляна и встрани от него. Покрива се с парче хасе и така се лежи половин час. После се измива с хладка вода. Този компрес се прави сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 3 дни и се повтаря.

СРЕЩУ СТРЕС С ТИКВА, ЛИМОНИ И МЕД
Нарязва се месо от сурова тиква и се пуска в сокоизстисквачка. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавят сокът от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Сместа се изпива на малки глътки. Тя доставя на организма калий, бета каротин, витамин С и захари, с които организмът преодолява нервното изтощение от стреса.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА С ТИКВА ВЪТРЕШНО И ВЪНШНО
Всеки ден се пие сок от сурова тиква не по-малко от 1 винена чаша 2 пъти дневно половин час преди хранене. А на болното място се слага ситно нарязана и смляна на каша вътрешност от тиква. Завива се с хартия, завързва се и се оставя да пренощува. Сутринта мястото се изчиства с топла влажна кърпа. Процедурата се повтаря докато под струпея се образува нормална кожа и той падне.

ПАК СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС СУРОВА ТИКВА
От месото на сурова тиква се вземат 200 - 300 грама, прекарват се на месомелачка и се оставят да престоят 2 часа в хладилник. С кашата се мажат засегнатите от екземата места, превързват се леко и така пренощуват. На сутринта местата се изтриват в влажна топла кърпа. Лечението продължава най-малко 10 дни.

С ТИКВЕНО МАСЛО СРЕЩУ ДОБРОКАЧЕСТВЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА
В домашни условия можете да си приготвите тиквено масло, но работата е доста трудоемка. Затова ви препоръчваме да си го вземете от пазара или магазин за хранителни стоки /не навсякъде го има/. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене. Подобрение при уринирането /намаляват ставанията нощем/ се констатира още в края на първата седмица, но лечението трябва да продължава непрестанно!

С ТИКВЕНО СЕМЕ СРЕЩУ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА
Вземат се семената от една тиква, опичат се и се обелват. Добавя им се 100 милилитра зехтин. Разбиват се с миксер. Сместа се държи на хладно в затворен съд. От нея се взема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава поне 1 месец докато изчезнат неприятните признаци на тежест и затруднения при уринирането. Добре е да се повтори.

СРЕЩУ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Правят се 2 пъти седмично разтоварващи дни като през целия ден се консумира само печена или варена тиква общо към половин килограм. Ниската калоричност на тиквата (около 17 калории в 100 грама) я прави отлично диетично средство при наднормено тегло и високо ниво на холестерола.

СУРОВА ТИКВА И СОДА БИКАРБОНАТ СРЕЩУ ИЗГАРЯНЕ
Разрязва се тиква, отстранява се кората, вземат се 200 -300 грама от месото и се прекарват през месомелачка. Добавят се 2 супени лъжици сода бикарбонат и се размесват. С получената каша се покрива изгореното място и се превързва леко с парче плат. Стои така 2 - 3 часа, след което се сменя с ново. Помага дори след като са се образували мехури.

С ТИКВА И МЕД СРЕЩУ КОЛИТ, БЪБРЕЧНИ И ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
При бъбречни колики от пясъци и камъни, както и срещу колит, трябва да се яде на ден поне по половин килограм варена тиква. Може да се подслажда с мед, ако болният не е диабетик. Диета с консумиране през целия ден само на варена тиква - общо около 1 килограм - се препоръчва при холецистит и цироза на черния дроб. Количеството варена тиква се разпределя на 5 порции по 200 грама, които се изяждат през 2 - 3 часа. Може да се подправя със счукани орехи.

СОК ОТ ТИКВА СРЕЩУ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ, КОЛИТ И ЦИРОЗА
Взема се половин килограм обелена и нарязана на дребно тиква и се прекарва през сокоизстиквачка. Понеже тиквата е сух плод, се добавя по малко вода. Трябва да се получи 1 винена чаша вок. Към него се добавя 1 чаена лъжичка мед. Изпива се на гладно, половин час преди закуска.

Лечението продължава поне няколко седмици.

СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ И НЕСПОКОЕН СЪН
Сварява се половин килограм тиква в повече вода - така, че след сваряването да остане поне 1 винена чаша отвара. Тази отвара се изпива вечер половин час преди лягане.

СРЕЩУ ОТСЛАБЕНО ЗРЕНИЕ С ЛИМОНОВ СОК
Половин килограм обелена и нарязана тиква се прекарва през сокоизстиквачка като се добавя по малко вода. Към сока се добавя сокът от 1 лимон. Сместа се пие сутрин на гладно. А останалата каша от тиквата се сварява и се изяжда през деня

http://www.lekar.bg/

Още...

ТЫКВА

В Азербайджане культивируется три вида тыквы - обыкновенная, большая и мускатная. Обыкновенная тыква издревле выращивается в нашей стране, а мускатная - родом из Америки и была завезена в Старый свет Колумбом. Возраст её семян, найденных в Мексике и Перу, насчитывает более 5 тысяч лет. По своим размерам тыква - чемпион среди овощей. Некоторые плоды достигают весом 280 и 302 кг. В азербайджанской кулинарии популярно блюдо из вареной тыквы с сухофруктами, сахаром и уксусом - галйа. Оно не только вкусно, но и полезно при заболеваниях печени, желчного пузыря и почек.

Мухаммед Му'мин пишет о тыкве следующее: "Тыква послабляет желудок, гонит желчь, мочу, пот, утоляет жажду. Тыква, сваренная с кассией стручковой (листом сенны), манной верблюжьей колючки и фиалкой, полезна при желчных и кровяных лихорадках. С семенами тамаринда и сахаром обладает успокаивающим и желчегонным действием. Она также полезна при офтальмии и головной боли, укрепляет почки и кишки" (45, с.417).

Ибн Сина пишет, что отвар тыквы полезен от кашля и болей в груди, воспалительных заболеваний дыхательных путей. Капли из выжатого сока тыквы, особенно в смеси с розовым маслом, успокаивают боль в ухе. Тыква помогает при опухолях мозга и полезна от болей в горле. Тыква и вино, которое наливают в неё, а затем употребляют, действуют как слабительное. Выжатый сок тыквы капают в нос при зубной боли. Отвар тыквы с медом обладает слабительным и желчегонным действием (2, с.562-563).

В народной медицине современного Азербайджана мякоть плодов тыквы в вареном или печеном виде употребляется при язве желудка и 12-перстной кишки, как желчегонное средство. Его используют также при желтухе, воспалениях почек, как сильное мочегонное средство. Мочегонными свойствами обладает и сок плодов. Настой в вине - нежное слабительное, семена - глистогонное средство (28, с.300).

Тибетский трактат "Чжуд-ши" рекомендует тыквенные семечки как средство против глистов. В традиционной медицине Индии и Цейлона припарки из мякоти плодов используются при чирьях, карбункулах и прыщах. Сушеную мякоть тыквы едят и заваривают при кровохарканье и кровотечении из легких. Семечки используются как глистогонное средство. В смеси с сахаром их дают пить при ленточных червях. Кроме того, их используют в качестве диуретика при гонорее и заболеваниях мочеполовой системы. Масло из семян применяется как тонизирующее, улучшающее настроение средство. В Тропической Африке тыквенные семечки используются как средство против аскаридоза. В Гвинее мякоть плодов применяется наружно при воспалениях, абсцессах и нарывах.

Современные исследования установили, что тыква - ценный диетический продукт богатый белком, углеводами, витаминами В1,В2, РР, С, провитамином А, пантотеновой кислотой. Её мякоть служит прекрасным источником минеральных веществ - фосфора, железа, калия, цинка и меди.

Благодаря высокому содержанию пектинов, тыква является продуктом, применяемым при лечении анемии, болезней почек, печени, сахарном диабете, ожирении, желудочно-кишечных заболеваний. Вареная мякоть тыквы рекомендуется при водянках как мочегонное средство. Семена тыквы вкусны, питательны и обладают противовоспалительными свойствами. Они являются эффективным средством в борьбе как с круглыми, так и ленточными глистами. В случае, если пациенту противопоказан прием химических препаратов, его могут выручить тыквенные семечки.

Тысяча и один секрет Востока

Още...

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

КАР — ТЫКВА

Естество.

Холодное, влажное во второй [степени].

Свойства.

Вареная тыква имеет небольшую питательность и быстро спускается. Если она не испортилась почему-нибудь до переваривания, то из нее не рождается дурной сок. Она портится в желудке, если смешивается с дурными соками, или от слишком долгого пребывания в желудке, как это бывает со всеми плодами. Сок, порождаемый тыквой, безвкусен, если его не одолело что-нибудь примешавшееся к нему. Если смешать тыкву с айвой или с соком незрелого винограда или соком граната, то сок ее достохвален для [людей] с желтожелчной [натурой], но вредность ее для колона становится [от этого] вдвое сильнее. Одним из свойств тыквы является то, что она порождает питательное вещество, сродное с тем, что ее сопровождает; если поесть тыквы с горчицей, от нее рождается (425) едкий сок, а если поесть iee с солью, от нее рождается соленый сок, а с чем-нибудь вяжущим—вяжущий сок. Вообще говоря, тыква вредна для [люден] с черножелчной и слизистой [натурой] и превосходна для желтожелчных. Варенье из тыквы не входит в число лекарств п не вызывает ни согревания, ни охлаждения, но его иногда употребляют для удовольствия.

Органы дыхания.

Отвар тыквы полезен от. кашля и болей в груди,возникающих от жара.

Органы 'головы.

Выжатый сок тыквы, особенно в [смеси] с розовым маслом, успокаивает горячую боль Е ухе. Он помогает при опухолях в мозгу, и полезен от болей в горле.

Органы питания.

Тыква полезна при горячих излишках в желудке и *выгоняет их так же, как и вино, которое наливают в тыкву и потом употребляют. Выжатым соком тыквы капают в нос от зубной боли. Тыква — одно из [лекарств], порождающих большую влажность в желудке; она прекращает жажду. Неспелая тыква очень вредна для желудка, даже для желудка подростков и юношей, и от этой беды нет иного средства, кроме рвоты. Вредность, тыквы для колона [очень] велика.

Органы извержения.

Если отварить сок тыквы с медом и положить туда соды, то это смягчает желудок. То же самое будет, если зарыть тыкву в горячие угли, испечь ее как она есть, а затем пить ее сок с сахаром. Она чрезвычайно вредна для кишок и особенно для колона.

Лихорадки.

Она полезна при желчных лихорадках.

http://bibliotekar.ru
Още...
ТЫКВА ОТ ЛИШНЕГО ВЕСА! КЛАДЕЗЬ ВИТАМИНОВ
Тыква – одно из самых важных для здоровья растений. Чем она нам полезна? Какие проблемы поможет решить?

Рассказывает частнопрактикующий фитотерапевт из Липецка Маргарита Викторовна Антонова.

УВАЖАЕМАЯ «ВЫКВА»

Говорят, что один очень вежливый человек стал называть этот овощ «выквой», чтобы не обращаться на «ты» к столь уважаемому и ценному растению. И действительно: находить полезное применение тыквенным плодам люди начали давным-давно.

Самый древний след тыквы зафиксирован в Перу. Вездесущие археологи раскопали там стоянку древнего человека, датируемую третьим тысячелетием до нашей эры. И в одной из первобытных землянок они нашли окаменевшую тыкву, служившую сосудом для хранения воды.

Поразительно, что и в Древнем Риме тыкву-горлянку точно так же использовали в качестве сосуда. Легионеры в военных походах носили воду в небольших, прикрепленных к поясам тыквах.

Были ли съедобны самые древние тыквы, история умалчивает. Но то, что это неприхотливое растение спасало от голода и авитаминоза многих крестьян Средневековья – доказанный факт.

СЕКРЕТЫ ПОКУПКИ

Зрелая тыква должна быть очень плотной, мясистой, тяжелой и упругой, без трещин и мягких участков. Ее окраска – яркая и равномерная. Недозрелая тыква будет безвкусной, а перезрелая может оказаться волокнистой.

При покупке обратите внимание на сорт. Традиционные ярко-оранжевые тыквы менее сладкие, но в них больше полезного бета-каротина. Они подходят для любых блюд. Опытные кулинары часто комбинируют их с другими овощами и крупами.

Розоватые плоды медовой, дынной или цукатной тыквы сладкие и очень вкусны в запеченном виде.

НЮАНСЫ ХРАНЕНИЯ

Целые тыквы прекрасно хранятся в течение нескольких месяцев при постоянной температуре в сухом помещении. Если позволяет площадь, их можно разместить даже на кухне. Но оптимальная температура хранения – около 15 °С.

Разрезанные тыквы «проживут» в холодильнике около трех дней. Это не очень удобно, особенно если плод большой, а семья маленькая. В этом случае самый оптимальный способ хранения – в морозильной камере. Разрезав тыкву, очистите ее, нарежьте кусками и заморозьте.

КЛАДЕЗЬ ВИТАМИНОВ

По содержанию питательных и целебных веществ тыква превосходит многие другие огородные культуры.

В ее мякоти много важнейших микроэлементов – калия, кальция, магния, фосфора. Есть в тыкве и витамины В1, В2, В12, РР. Но особенно богата она провитамином А – бета-каротином. Это соединение является естественным щитом организма от вредного воздействия окружающей среды, защищает клетки от ракового перерождения.

Кроме того, в мякоти тыквы много пектинов – пищевых волокон, мягко очищающих кишечник и способствующих выведению из организма радионуклидов.

Не только мякоть, но и семена тыквы обладают лечебными свойствами. В семечках много полезных жиров и витамина Е, предотвращающего преждевременное старение и стимулирующего функции половых желез. Богаты семена тыквы также цинком и магнием.

ОТ ЛИШНЕГО ВЕСА

Тыква – прекрасный продукт для худеющих, так как она низкокалорийна. Но в отличие от капусты, фасоли, редиса и многих других «грубых» овощей тыква очень деликатно действует на желудочно-кишечный тракт. Ее можно съесть в большом количестве, не рискуя получить обострение гастрита или вздутие живота.

ПРИ СЕРДЕЧНЫХ НЕДУГАХ

Тыква очень полезна для сердца. Она обладает легким мочегонным действием и обогащает организм калием. При гипертонии и отеках, вызванных сердечной недостаточностью, рекомендуется съедать не менее 200 г тыквы в день в любом виде.

ЛЕЧИТ ПОЧКИ

Тыквенный сок полезен при заболеваниях почек и мочевого пузыря: цистите, пиелонефрите и камнях в почках. Для профилактики мочекаменной болезни рекомендуется один раз в 2–3 месяца проводить трехнедельный курс лечения тыквенным соком. Его нужно выпивать ежедневно утром по одному стакану.

ПРИ САХАРНОМ ДИАБЕТЕ

Прекрасно укрепляет сосуды при сахарном диабете смесь тыквенного и свежевыжатого апельсинового сока. Рекомендуемая пропорция 1:1, но ее можно менять по вкусу. Пить нужно по полстакана смеси 3 раза в день за 15 минут до еды.

Полезно для диабетиков и так называемое молоко из тыквенных семечек. Готовят его так: 2 стакана тыквенных семечек растереть в керамическом сосуде, залить 3 стаканами кипятка, затем процедить и отжать осадок. Полученное «молоко» выпить в течение дня.

ОТ БЕССОННИЦЫ

Успокаивает нервную систему и способствует спокойному сну тыквенный сок с медом, выпитый на ночь. Объем сока нужно подбирать индивидуально – от рюмки до 2/3 стакана.

ПРИ ГЕПАТИТЕ И ХОЛЕЦИСТИТЕ

При заболеваниях печени и желчного пузыря рекомендуется ежедневно есть тыквенные каши с рисом, манной или овсяной крупой.

СЕМЕЧКИ ОТ ПАРАЗИТОВ

Тыквенные семечки – известное противоглистное средство. Рецепт их применения несложен. Утром поставить очистительную клизму. 300 г сырых семян тыквы очистить, растереть в ступке, добавить 50 г варенья или меда. Съесть натощак небольшими порциями в течение часа. Через 3 часа после процедуры выпить солевое слабительное – например, 40 г сульфата магния, а через полчаса после приема слабительного сделать еще одну клизму.

ПРИ ТОКСИКОЗЕ

Семена тыквы – отличное средство для уменьшения утренней тошноты у беременных женщин.

ДЛЯ УСТАВШИХ НОГ

Людям, вынужденным в течение дня долгое время находиться на ногах, вечером полезно прикладывать тыквенную кашицу к ступням для снятия боли.


Автор: Ольга МУБАРАКШИНА


Источник: журнал “Женское здоровье“
Последна промяна ( Неделя, 24 Март 2013 16:49 )