Малка книга за здравето - 2-РА ЧАСТ

хлъзгането, изправянето на ръката и оставянето й върху другата трябва да стават без прекъсване. Природата не обича прекъсванията. Като правите упражнението ту с дясната, ту с лявата ръка, вие се поляризирате.
Лявата ръка напред и малко наклонена, с дланта надолу. Дясната ръка се движи по лявата. Започвате от рамото и слизате, пеете упражнението с буквата „У". После ръката слиза до китката, като пеете упражнението с буквата ,Д". Най-после ръката се качва от китката до лакътя \л пеете буквата „И". Разстоянието на ръката от рамото до лакътя представлява материалния, физическия свят на стомаха. Мястото от лакътя до китката представлява духовния свят- сърцето, а китката -умствения свят - ума. После поставете дясната ръка напред, а лявата да се движи по нея. Правете това упражнение сутрин и вечер до десет пъти в продължение на една седмица. По този начин ще подобрите положението на стомаха, на гърдите и на мозъка, ще се лекувате. Който иска да бъде здрав, да пее, като е тъжен и като е неразположен. Пейте и възхвалявайте Господа в душата си.
- Десният крак напред, спокойно навеждане на тялото към земята, като си представяте мислено, че издигате един килограм тежест. Правете това упражнение, като постепенно увеличавате тежестта, докато стигнете до 50 кг. Като правите упражнението редовно, вие ще забележите, че мускулната ви сила се е увеличила.
Щом можете мислено да вдигнете 50 кг тежест, вие ще можете и в действителност да я вдигнете. Правете това упражнение, когато сте неразположени, да видите какви сили се крият във вас.
- За да не отслабват очите, трябва да се упражнявате. Има упражнения, които раздвижват всички очни мускули. Ако не се упражняват, очите постепенно отслабват и губят способността си да виждат. Като отивате на екскурзия, вие гледате час по-скоро да стигнете върха. Това не е правилно. Вървете бавно и гледайте нагоре, наляво, надясно. Щом изгрее Слънцето, спрете се за малко, да видите как изгрява, и продължете пътя си. Бързате ли, скоро ще остареете.
Една от причините за отслабване на очите е, че те не се движат. Вие движите врата си, когато искате да видите нещо, а не движите очите си. Ще ви препоръчам едно упражнение, което можете да правите сутрин и когато се сетите - през деня. Затваряйте си очите и ги движете, гледайте колкото се може по-нагоре, после колкото се може по-надолу, колкото се може по-надясно и колкото се може по-наляво. Повтаря се всичко това много бавно няколко пъти. После през целия ден, когато искате да видите нещо, не си извъртайте врата, да е неподвижен, а очите да се движат - това ще стане естествено гледане за вас. физическата страна беше дотук. Вътрешната страна е следната: направиш една погрешка, не я поправиш, направиш втора погрешка, не я поправиш, трета, четвърта, свикваш и започваш да не довиждаш. Друго: обичаш някого, извиняваш му погрешките или ти се виждат много малки. Не го обичаш, не му извиняваш погрешките и ти се виждат много големи. Трето: от тревоги, притеснения, вътрешни дисхармонични състояния, от полепване на прах по тях също отслабват очите.
Студените крака са първото условие за неврастенията. Добре е за неврастеници и тия, които губят често разположението си, от време на време да се събуват боси и да ходят по ситен пясък или по мека трева. Така краката влизат в пряк контакт с жизнените сили на земята и се тонират. При сутрешните упражнения, като вдигнете ръцете си нагоре, вие възприемате слънчевата енергия, а чрез краката - земната. Затова сутрин ще приемате слънчеви енергии, вечер ще правите упражнения, за да се освободите от събраната енергия през деня; сутрин ще възприемате от Слънцето, вечер ще давате излишната енергия на Земята.
3.13. Лечение с растения През май и юни, в хубави слънчеви дни сутрин рано събирайте билки, сушете ги и после ги поставете в стъклени буркани, запушени, да постоят още малко на слънце, една мъничка незначителна тревица или цветенце при нужда са най-добрите лекари.
Наберете си мащерка, зелени листа от ягоди, те са лечебни. Наберете си и дребна лайкучка. Не ги туряйте на влажни места.
Достатъчно е да вземеш подбел и ще се подмладиш. Но трябва да знаеш през кой ден на годината да го вземеш, дали когато цъфти и, изобщо, по кое време на годината. Според мен най-добре е да го вземете, когато в него се балансират положителните сили. Човек трябва да попадне в този момент, когато подбелът е в състояние на самоудоволствие и е готов да дава, да помага. Така е и с всички останали растения. Тогава човек трябва да излезе рано в зори или при изгрева на Слънцето, когато на небето няма нито един облак. Има ли най-малкия облак, лекарството се разваля. Ако съвпаднат тези състояния, тези моменти, тогава ти ще си откъснеш един цвят и ще го затвориш в едно шишенце. Ако знаете това изкуство, кога да откъснете този цвят, вие ще изпитате голям трепет, когато се приближите към подбела, защото той ще ви подмлади и радост ще бликне у вас. На ранина, точно при изгрева на Слънцето ще откъснете цвета и ще го турите в шишенце.
Ако ви боли стомах, сварете си малко равнец. Против кашлица си сварете малко синя тинтява.
Ако на моя приятел му тежи нещо, страда, ще му кажа да си вземе с три пръста малко цвят от пелин, да го сложи в джезве, да го държи пет минути да клокне и всеки ден в продължение на 10 дни да пие по една чашка пелин и положително 75% ще се подобри, без захар да го пие.
При зъбобол - да се сваряват орехови листа, да се жабурят венците с тази вода.
Когато сте неразположени, вземете на върха на един нож пепел от изгорели кленове, изсипете я в чаша гореща вода и като се утаи, изпийте водата.
Чрез цветята, растенията, плодовете, дърветата човек се лекува, свързва се с тяхната магическа сила. Чесън, лук, магданоз, във всяка градина да има по една леха, те са много лековити.
Цветята крият в себе си лечебна сила. Добре е малокръвният да отглежда червени цветя. Червеният цвят съдържа магнетична сила, която тонизира нервната система. Ако някой е обезверен, да отглежда сини цветя.
От вашето неразположение можете да се излекувате, ако имате една цветна градина с разнообразни цветя, ако имате една овощна градина и една зеленчукова и ги обработвате. Ако сте анемични, ще отглеждате череши. Ако вярата ви е слаба, ще обработвате зеле. Това са външни формули за укрепване, за енергия, за спокойствие.
Ароматичните вещества, които се намират в карамфила (цветето), могат да се използват като лечебно средство, но в определена доза. Розата и карамфила ще миришете отдалече.
Ако очите ти са отслабнали от тревоги и грижи, вглеждай се в жълто цвете.
3.14. Лечение чрез благородни метали и скъпоценни камъни
Скъпоценните камъни и благородните метали оказват добро влияние върху здравето на човека. Най-силно влияние оказва златото, понеже носи в себе си магнетична сила.
Вземете един грам чисто самородно злато, турете го в десет грама вода и я оставете да стои няколко дни на слънце. Щом сте неразположени, вземете десет капки от тази вода и неразположението ще мине. Болен сте, вземете десет капки от тази вода. Изобщо, каквото и да сте преживели, лекувайте се с тази вода.
Златото може да лекува неврастения - туря се една златна монета в чиста вода да стои няколко часа. Микроскопически частици от златото ще се разтворят във водата и тя става лековита, ще успокои нервния. Носенето на златни украшения не е без значение. Съветвам ви винаги да носите по една златна монета в себе си.
Среброто лекува. Ако имаш някаква болка, вземи чисто сребро, тури го във вода да стои 24 часа и от време на време после си пий от тази вода.
Скъпоценният камък разлага светлината по особен начин. На тази светлина всеки може да се лекува. Затова е добре човек да носи златни пръстени със скъпоценни камъни. Не всички камъни действат благотворно върху човешкия организъм и не всеки скъпоценен камък действа лечебно върху всички хора. Има такива камъни, на които трептенията не се съгласуват с трептенията на организма на даден човек, поради което се произвежда дисхармония.
Скъпоценният камък носи в себе си специфичен живот и оказва особено лечебно действие, стига да знаеш как да се свържеш с неговите енергии.
И скъпоценните камъни боледуват - тогава изгубват блясъка си. Оздравяват, като ги носи здрав, разположен, добър човек. Боледуват и обикновените камъни.
Скъпоценните камъни, амулетите, талисманите помагат срещу лошото влияние на звездите.
Добре е човек да има поне един златен пръстен със скъпоценен камък и всяка сутрин да го туря последователно на всичките си пръсти и да си казва: „Искам да дам ход на Божественото в себе си, да бъда благороден, да бъда справедлив, да бъда музикален със стремеж към красивото и да се отнасям добре с хората." Голяма сила се крие в скъпоценните камъни.
Пръстените можете да носите на първия пръст, на втория и на третия пръст едната ръка, после ще смените на другата ръка.
Понеделник е ден свързан с елемента сребро и със скъпоценните камъни смарагд и изумруд; вторник - с желязо и рубин; сряда - с живак, халкедон и хризолит; четвъртък - с калай и сапфир; петък - с мед и берилий; събота - с олово и аметист и неделя - със злато и сардоникс.
3.15. Други методи за лечение
При простуда разтрий гърба си, за да се подобри кръвообращението, да се разширят капилярните съдове, да се възстанови нормалното състояние на организма.
Нервните хора да правят екскурзия. Планината действа най-лечебно върху нервната система. Нервните хора да правят гимнастически упражнения и да се лекуват с музика. Студена вода да не пият и малко да ядат. Ако две пчели ужилят човека, те ще му помогнат против ревматизма, но ако сто пчели го ужилят, ще го умъртвят.
Щом се разгневите, поемете дълбоко въздух, издишайте и бройте от 1 до 100, ако не мине, пак поемете дъх дълбоко, издишайте и бройте от 1 до 200 и така до 300 - това е един от методите за регулиране на енергиите. Ако този метод не приложите, тогава изпийте (пак за гнева) една чаша гореща вода на глътки. Гневът развива топлина в човека - значи, подобното с подобно се лекува.
Ако духом сте отпаднали, сложете си ръката на челото, състоянието ви ще се измени в десетина минути. Можете да пишете числа, да чертаете прави линии, да рисувате. Начертайте един триъгълник, оцветете го червен, син и зелен и след 3-4 минути настроението ви ще се подобри. Кисели сте нещо, недоволни, гневливи - излезте в гората и викайте, кряскайте на дърветата, камъните, ще се озонирате и ще ви мине. Може после и да се посмеете на това, което сте направили в гората. От природата ще черпите енергии.
Ония, които имат кафяви очи, се нуждаят от топлина; те трябва всяка вечер да си мият краката с топла вода. Ония, които имат сини очи, се нуждаят от влага; щом ръцете и краката започнат да изстиват, те трябва да пият три-четири чаши гореща вода. Това са външни методи, чрез които човек трябва да си помага.
3. Рецепти за конкретни заболявания
Нервна слабост и неврастения
1 .Сутрин да се тури една кофа или котел с вода да се пече на слънце до един часа след обед, тогава човек да се облее с тази слънчева вода. Хубаво е такива обливания да практикува и здравият човек през лятото. А болният от нервна слабост може да прави по две обливания на ден.
2. Три пъти в седмицата, вечерта, измиване с топла вода на следните области: кръста, корема, слабините и горния край на бедрата. Ще се намокри кърпа с топла вода и ще се измива тази област. Разстоянието от коленете до 25 см над коленете ще се оставя сухо, за да има реакция. Това измиване усилва кръвообращението и раздвижва силите на организма.
3. Всяка вечер измиване на краката с топла вода.
4. Всеки ден упражнение за дълбоко дишане сутрин, обед и вечер по шест пъти, а после и девет пъти.
5. Вегетарианска храна, и то питателна.
6. Употребяване на ябълки в по-голямо количество. Ябълките съдържат енергии, които премахват нервната слабост и главоболието.
7. Сутрин, обед и вечер по две чаши гореща вода на глътки.
8.Употребяване на бамя и стъргана ряпа с малко лимон и зехтин на обяд.
9. Употребяване на царевична вода и то така: един килограм царевица ще ври в литър и три четвърти вода, докато остане един литър вода. Тая царевична вода ще се изпие на три части на един ден. На другия ден ще се свари нова царевица. Това да се прави известно време.
10. Употребяване на моркови и пипер.
11. Всяка сутрин да се правят основните шест гимнастически упражнения.
12. Всяка сутрин да се правят ранни разходки преди изгрев слънце и до един час след изгрев, защото тогава слънчевите енергии лекуват специално нервната система. Тогава човек ще се излага на слънчевите лъчи.
13.Екскурзии и пребиваване на планини, защото планините обновяват и лекуват нервната система.
14. Човек да има Божествена мисъл. А Божествената мисъл се състои в следното: да мислим, че всичко е за добро - каквото и да стане и да не губиш равновесие. Щом се възприеме Божествената мисъл, ще се възстанови хармонията между етерното и физическото тяло. А нарушението на тая хармония е причина за много болести.
15. По-лесносмилаема храна. Храната се дъвче дълго време. Болният от нервна слабост при дихателните упражнения да се стреми да задържа въздуха, колкото се може по-дълго време, като почне от 15 секунди и стигне до 60 и 90 секунди.
16. Ако някой път сте неразположени душевно, имате една меланхолия, бих ви препоръчал да направите един опит. Тръгнете по течението на един извор и ще видите, че няма да се мине половин час и неразположението ви ще изчезне. Няма да вървите срещу течението, но по течението. На връщане ще минете по друг някой път. Когато сте неразположени, минете покрай някой добър човек. Друг път може да вземете една хубава книга, научна или на някой философ, или на някой първокласен моралист. Прочетете книгата и ще видите, че неразположението ще изчезне. Кога трябва да четете книги? Не когато сте весели и радостни, но когато сте неразположени и скръбни. Тогава именно книгите ще ви помогнат.
17. На нервните препоръчвам да се подпрат на дъб, да стоят на дъбовия клон около час, да се из-лягат на някоя гладка, хубава канара, с южно изложение, на слънце. Много енергия съдържат канарите. Нагретите камъни са благословение.
18. Имате някакво неразположение на духа -занимавайте се с отглеждане на плодни дръвчета или грижете се за карамфили, като ги помирисва-те често. Може и здравец да отглеждате.
Дърветата и цветята са проводници на един висш свят, затова при мрачни състояния те могат да ви помогнат.
19. Ако у вас се е насъбрала много жизнена енергия, вие почвате да се дразните от най-малкото нещо. За да премахнете туй раздразнение, ще държите в ума си синия цвят - той ще ви успокои.
20. Ако човек е неразположен, нека изпие сока на два-три лимона със захар, а след това сока на няколко портокала. Сокът от лимоните и портокалите дава добро разположение на духа, подобрява състоянието на стомаха.
Главоболие
Причините за главоболието са много, но едни от най-главните са тревогите и безпокойството. Този, който има главоболие, може да отиде да прекара на висока планина известно време и там да пече гърба си на ранните утринни лъчи, когато слънцето изгрява и малко след това. Когато има главоболие, да пие само топла вода, всяка вечер да си измива краката с топла вода и през деня да си измива слабините с топла вода.
Да се вземат ягодови листа, да се турят да киснат във вряла вода пет минути и да се пие тая вода от болния.
В някои случаи може да се прибегне и до следното: някой магнетичен човек да си тури двете ръце на слепите очи на онзи, който има главоболие. Там се образува магнетично поле, чрез което се взема натрупаната енергия в главата.
Когато страдате от главоболие или очеболие, турете на слепите си очи квас, прясно приготвен. Мястото намажете с малко зехтин и отгоре турете кваса. Дръжте на слепите очи 10-14 часа. Това можете да правите от 3 до 5 пъти седмично, според степента на болката. Квасът действа магнетично, затова го препоръчвам не само при обикновено главоболие, но и при менингит. Когато някое дете заболее от менингит, обръснете добре главата му, пригответе пресен квас и го поставете на горната част на главата и на слепите очи. Като турите няколко пъти наред квас на главата, детето ще оздравее.
Безсъние
1. Болният да си ляга рано.
2. Всяка вечер да си измива краката с топла вода преди лягане.
3. Да се свърже със здрави хора, защото здравият човек със своето здраве въздейства добре.
4. Вегетарианство.
5. Да гледа със спокойствие на всичко.
6. Сутрин рано в 5 часа да прави гимнастика на открито.
7. Да пие гореща вода сутрин, обед и вечер.
8. Да пее.
9. С никого не трябва да си в конфликт - нито със себе си, нито с ближните си, нито с приятелите си.
10. За правилното спане-мисли правилно. Яж рано, и то в определено време, да има ритмичност. Не оставяй в ума си излишни мисли и странични мисли.
Вътрешно възпаление на носа
Да вземе болният малко от дребната лайка, да я свари, да смърка от отварата и да си измива носа отвътре. Това да прави десет дена наред, сутрин и вечер. След това десет дена почивка. После пак десет дена да се прави, пак почивка десет дена и т.н. Едновременно лайката може да се употребява и вътрешно. Да се пие всяка сутрин топла вода по една малка чашка без захар. Това ще се прави десет дена. После 10 дена почивка, пак ще се прави 10 дена и т.н.
Бучене на ушите
То е от кръвообращението. Дължи се на тревоги. Човек да остави тревогите. Който има пищене на ушите, да пие 6 чаши гореща вода на ден: по две чаши сутрин, на обяд и вечер. Десет дена да пие по една кафена чашка от дребната лайка сутринта. После 10 дена почивка, пак 10 дена да пие и т.н. Да пие три пъти по 10 дена.
При възпаление на ухото, изцежда се сок от печен праз и сокът още топъл да се капне в ухото. И върху ухото да се налага селски квас.
Възпалени очи
1. Сурови картофи се нарязват на ситни резени и се налагат на слепите очи и се превързват. Картофите вземат огъня от очите. Вместо картофи, на слепите очи може да се сложи селски квас.
2. Всяка вечер при лягане да се покриват очите с топъл компрес. Това лекува очите.
3. Да се измиват очите с отвара от лайка.
4. Да се варят сухи дренки като компот и да се пие водата, докато е гореща.
5. Когато се режат лозовите пръчки, лозата сълзи. Това се казва плач на лозата. Тази лозова вода се събира. Тя е полезна. С нея се мият очите.
Гърлобол
За гьрлобола трябва да се употреби млечен компрес. Той става така. Сварява се литър мляко и щом се свали от огъня, веднага се изцежда в него един лимон. Ако няма лимони може да се тури в млякото оцет, докато се пресече. След това веднага, докато е още горещо млякото, се прецежда през марля. Взема се гъстата, пресечена маса и се налага, както е обвита в марлята, на болното място.
Върху марлята се поставя пластир, върху него - вълнен плат, завит няколко пъти. И всичко това се бинтова. Най-важното е да се турят пластирът и вълненият плат така добре, че да не влиза въздух под тях, за да се запази пресеченото мляко горещо дълго време, даже до сутринта. Млечният компрес се поставя вечерта и стои 12 часа на болното място. Това се прави няколко пъти.
Сливици
1.При възпаление на сливиците, отвън се налага селски квас.
2. В 1/4 л вряла вода се турят 3 листа от тетра и като клокне, веднага се маха от огъня. От тая вода се пие по една кафена чашка сутрин, на обед и вечер.
З.При гнойни сливици на врата се поставя млечен компрес няколко пъти. След махане на компреса на същото място се поставя селски квас.
При гнойни сливици освен това се прави гаргара на гърлото с отвара от лайка.
Ечемик на окото
При ечемик на окото се препоръчва компрес от лайка. Сварява се лайката, туря се в торбичка и се слага на окото. Отгоре се туря мушамичка, после вълнен плат, както при съгреваещ компрес. Всичко това се бинтова.
Възпалени венци
Да се измиват с отвара от лайка.
Окапване на косата
Четири пъти на ден да се мокри косата с хлад-ка вода. Да се търка косата с отвара от корени на репей.
За засилване на косата да се пие цяла година отвара от копривени корени. Даже по този начин бялата коса може да стане черна. Засилва се косата, ако при хубаво време се ходи гологлав, за да действат благотворно слънцето и въздухът.
Заекване
Обикновено тези, които заекват, обичат да говорят бързо. Трябва да отвикнат от това. Трябва да правят следното:
1. Онзи, който заеква, да поеме дълбоко въздух и да направи дълбоко дишане, преди да започне да говори.
2. Когато говори, да говори много бавно.
3. Всяка вечер да си мие краката с топла вода, и то съвсем бавно. Съвсем бавно да си движи ръцете по краката, за да се научи на бавни движения.
4. Когато нарежда някои предмети, например предмети на масата, когато си прави леглото или нарежда една стая, или книги, съвсем бавно да нарежда, съвсем бавно да мести предметите, за да кали волята си на бавни движения. 1/1 като прави бавни движения, волята ще се кали на бавно говорене.
5. Майката да говори на детето неща, които да бъдат хубави, красиви и при това да ги казва бавно. Изобщо детето да живее в една среда на мекота.
6. Детето да направи дълбока вдишка и при вдишване да изговаря съвсем бавно една дума, например „благост" . Това да повтаря няколко пъти. Друг път да изговаря по същия начин думата „мир" , няколко пъти. По-нататък да изговаря при издишване две думи: „благост и мир" , или думата „радост, светлина" .
Парализа
1. Да се четат на глас псалмите на Давид на болния или той сам, ако може.
2. Разтриване на гръбначния стълб с дървено масло от горе надолу.
3. Дихателни упражнени. Дълбоко дишане сутрин, обед и вечер по 7 вдишки. Да задържа въздуха, колкото се може по-дълго време. Това може да поправи нервната система.
4. Пиене на гореща вода.
5. Всяка сутрин болният да прави слънчеви бани на гръбнака. Гръбнакът е акумулатор на слънчева енергия. Трябва да се използват само ранните слънчеви лъчи. Те действат лечебно при тази болест. При печене на гръбнака, главата да бъде на сянка. Да се почне от половин час и времето да се увеличава постепенно до час и половина. Да се почва от 7 часа сутринта.
6. Вегетарианство.
7. Болният да бъде тих и спокоен. Никакви тревоги и нервиране. Да се моли. Да му четат Евангелието, беседите, лекциите.
8. Жива вяра.
9. Всяка вечер да си мие краката с топла вода.
10. Три пъти в седмицата да измива слабините с топла вода.
Шарка
1 .Да се пази болният на топло. Да живее в топла стая.
2. Болният да взема очистително - рициново масло.
3. Болният да пие гореща вода 3 пъти на ден по З чаши.
4. Храна - главно варени картофи с малко сол, а понякога и картофена супа. Никакъв хляб, никакво мляко.
Скарлатина
1.Да пие гореща вода 4-5 чаши наведнъж. Това понижава температурата.
2. Болният няма да яде хляб, няма да пие мляко и пр., защото това повишава температурата. Ще яде само варени картофи.
Душевни болести
Да прекарва през есента на висока планина.
Високата планина укрепва, лекува, тонира нервната система. Да прави през лятото обливни бани със слънчева вода. Да употребява чеснов лук счу-кан и смесен с чисто сурово дървено масло. Това действа хубаво.
Гноен абцес
1. Взема се мед и брашно, смесват се с вода и полученото се туря на мястото, за да изсмуче гнойта.
2. Царевично брашно ври с мляко и полученото се слага на мястото, за да изсмуче гнойта. Всяка сутрин да се правят слънчеви бани на първите слънчеви лъчи. След това се нарязва един домат и се налага на мястото, превързва се мястото и се бинтова. Освен това да се прави баня с бъз. Взема се цъфнал бъз и се прави баня на ръката с отвара от бъза.
Екзема
Екзема по ръцете:
Тази екзема показва, че кръвта е нечиста. Тя трябва да се пречисти по следния начин:
1. Болният да се храни известно време със сурова вегетарианска храна: ябълки, круши, домати, чушки и др., сурови. Също така и варено жито. Няма да употребява хляб. Суровата храна пречиства кръвта.
2. Да се свари вода в по-голяма тенджера, да се турят листа от тетра в по-голямо количество и да се вари по-дълго време. Тази вода да се тури в леген и да си потопи ръката.
Ако екземата е по краката:
Ч.Сварява се вода в газова тенекия, турят се листа от тетра в по-голямо количество и също се вари по-дълго време. И краката се държат в тази вода - и екземата минава.
2. Възварява се 1/4 литър вода, турят се три листа от тетра и като клокне, се отстранява от огъня, захлупва се и се поставя да постои така. От тази вода се пие по една кафяна чашка сутрин, на обед и вечер.
Гуша
Варят се орехови листа и се пие отварата. Предпочитат се млади, пролетни орехови листа.
Жлъчен пясък и жлъчни камъни
1 .Да се употребят върбови листа както при пясък в бъбреците.
2. Горещи памучни компреси на мястото.
3. Коремът да се държи топъл. Болният да носи вълнен пояс.
4. Да се вземе стръкче трева, която расте по калдъръмите и дворовете. Ще се вземе една шепа от тази трева и ще се тури във вода, която ври. Да поври няколко минути. Тази отвара ще се пие като чай два пъти на ден - сутрин и вечер.
Против изпускане на урина у децата
1. Печене гръбначния стълб на слънце.
2. Да се тури топло на корема.
З.Да се правят разтривки на гърба и специално на гръбнака.
Ишиас
Ишиасът се дължи на противодействието между мислите и чувствата, мозъчните енергии и тези на симпатичната нервна система, когато са в стълкновение. Тогава се ражда ишиасът.
1. Горещи памучни компреси.
2. Слънчеви бани.
3. Екскурзии. Трябва да стане силно раздвижване на организма. -
Ревматизъм
1.Ако имате ревматизъм на коляно, всяка сутрин ще шибате коляното с китка коприва.
Това ще правите на ден 4 пъти или най-много 10 пъти и ревматизмът ще изчезне. Хубаво е да ходите сами да си берете коприва. Това действа лечебно. Когато ходиш между коприва, имаш особено чувстване, не е както когато ходиш между други растения. Чувстваш, като че те заобикаля пихтия.
2. Горещи памучни компреси.
3. В хубав горещ слънчев ден ще турите диня на слънце да се пече и след това ще я изядете. Дините действат здравословно.
4. Слънчеви бани.
Ако страдаш от ревматизъм, стопли вода, измий краката си, слабините и кажи: „В името на Божията Любов, ревматизмът да ме напусне."
За ревматизъм вземи седем глави червен лук, нарежи ги и ги счукай ситно. Тури в тях 25 грама сол и наложи на стъпалата на краката си, дръж го 10-12 часа. През това време ще усетиш малко сърбеж. Сутринта ще махнеш лука и ще усетиш микроскопическо подобрение на краката. Ще направиш още два такива компреса след това.
Албумин и възпаление на бъбреците
1. Пиене на повече гореща вода.
2. Много лека, лесно смилаема храна. Да избягва киселите, солените и лютите храни. После, да избягва храни, богати с белтъчини. Да се храни повече с плодове: ябълки, круши, варени сливи и др.
З.Да засили вярата си, да работи върху вярата. Всеки ден да прави връзка с Бога, да се моли, да чете Евангелието и беседите.
Пясък в бъбреците
Да се вземат 10 върбови листа и да се сварят в 1 л вода. Като заври водата, тогава ще се пуснат листата и ще врат 10-15 мин. От тази вода болният да употребява сутрин, на обед и вечер по една чаена чаша или само сутрин и вечер. Тази вода помага за изхвърляне на пясъка от жлъчката и бъбреците. Тази вода ще стигне за два дена. Всеки два дена да се вари нова вода. Болният, като пие 5 литра от тази вода, ще направи почивка 15-20 дена и после пак може да пие тази вода.
Болният да не яде спанак - зависи какъв е съставът на пясъка. Всеки ден да прави дихателни упражнения. Да употребява плодове и да пие топла вода.
Заушка
1. Очукани маслини се слагат на мястото да стоят цяла нощ.
2. Денем да се прави слънчева баня на мястото, като се държи главата на сянка.
Увеличение на черния дроб
При тази болест да се пие отвара от цикория. Взема се цялото растение: корен, стебло и листа. Черният дроб заболява, когато човек става в чувствата си ту топъл, ту студен и с това се изменят електромагнитните течения в тялото и това се отразява върху черния дроб. Болестите на черния дроб и жлъчката идат от пресилена дейност на нисши чувства, от свръхпроизводството на нис-ши, дисхармонични чувства.
При болести в жлъчката са полезни киселите храни, особено лимоните. Да се избягват тлъстите, мазните храни. И по възможност да се дава почивка на черния дроб. Болният да се храни с по-лека храна.
Жълтеница
1 .Да се ядат лимони с корите - по няколко лимона на ден без захар. 2. Избягване на мазнини.
Хемороиди
Преди да дойде месец май, болният да пие отвара от подъбиче три пъти на ден по ? чаена чаша, защото хемороидите се засилват най-много през май и тогава идват кръвоизливите. А когато дойдат хемороиди в каквото и да е време, пак ще пие отвара от подъбиче.
А когато има външни цицки, то мястото се налага с печен праз. Празът да се опече на фурна. Като се тури празът на мястото, да се превърже. Да се слага вечерно време. При всяко изхождане да се измива мястото.
Стесняване на пилора
Сутрин, обед и вечер, един час преди ядене се взема дървено масло по една кафяна чашка, за да може да омекне и да се разшири отворът на пилора.
Гноен колит
1.Да се ядат 10 дена само боровинки, без нищо друго.
2. Да се пече коремът на слънце.
З.Да се правят обливни бани със слънчева вода.
Запек
1 .Тричен хляб - жито с всичко, без да се отделят триците. Такъв хляб е вкусен.
2.Да пие половин час преди ядене сутрин, обед и вечер по една чаша гореща вода. Триченият хляб усилва перисталтиката на червата и запекът е невъзможен.
Язва на стомаха или на дванадесетопръстника
1. Първият ден сутринта да се взема гореща вода няколко чаши за промиване на стомаха и червата и след това една кафена чаша дървено масло преди ядене. Вечерта също да се взема гореща вода и след това кафена чаша дървено масло.
Един-два часа след дървеното масло се взема житена вода.
2. Втори ден. Същото по отношение на горещата вода и дървеното масло, а вместо житена вода - овесена вода.
3.Трети ден. Също като първия ден, само че , вместо житена вода, взема се картофена супа.
4. Четвърти ден. Като първия ден, само че вместо житена вода се взема смокинена чорба без твърдите части.
5. Петият ден е като първия. Шестият - като втория и т.н.
Всичко това се повтаря 10 дена. След десетия ден дървеното масло престава. А на болния се дава чай със сухари и краве масло.
Цветовете на жълтия кантарион се турят в дървено масло и стоят на слънце 40 дена. След това се взема от кантариона по една супена лъжица сутрин и вечер преди ядене. Отвара от жълтия кантарион се пие по 1 супена лъжица преди ядене.
При ядене да не се употребява кисело, люто и солено. Също така да не се употребява боб, леща и грах. Могат да се употребяват, ако са олющени от люспите.
Завира вода 1/4 л, турят се в нея три листа от смрадлика и веднага се отстраняват от огъня, захлупената тенджера се оставя, докато изстине. Тази вода се пие три пъти на ден, преди ядене половин час по 1 кафена чашка. На тетрата се употребяват листата. Най-хубаво е да се бере, когато цъфти. Тогава листата имат по-голяма сила.
За язва: 150 г чист зехтин се размесва хубаво със ситно счукан чесън така, че да се получи гъста кашица. Да се взема три пъти на ден: сутрин, обед и вечер по една чаена лъжичка.
Гастрит
1.Най-първо болният да вземе рициново масло.
2. След това да му се дава топла вода, но вряла. Да я взема с лъжичка.
З.Да употребява отвара от лайка. Да се пие три пъти на ден. Вечер преди лягане - по една кафена чашка.
4. Царевичната вода е хубава за стомаха, действа разхлабително.
5. За оправяне на стомаха да пие 40 дена всяка сутрин по една чаша студена вода на гладно сърце. Всяка глътка да се държи в устата, догдето се стопли, и тогава да се глътне, и то бавно.
Разстроен стомах
1. Да пие отвара от дребна лайка. Вместо лайка може да употребява отвара от пелин по 1 кафена чашка сутрин на глътки.
2. Сок от ряпа.
Силни стомашни болки
1. Рициново масло.
2. Млечен компрес.
3. Пиене на гореща вода.
4. Пиене отвара от равнец.
5. При слаб стомах да се употребява препечен хляб, който да се натопи във вода и да се яде.
Захарна болест
1. Молитва.
2. Пеене.
3. Вяра.
4. Да забрави, че е болен. Да има весело разположение, понеже една от причините на тази болест е притеснението. Да изхвърли от себе си мислите, които го тревожат.
5. Колкото пъти се изпотява през деня, да се преоблича, иначе се набират отрови в тялото.
6. Всяка вечер да измива краката си с топла вода.
7. Да не преяжда.
8. Да яде варено жито, след като е вряло 1 час. Да го дъвче добре.
9. Когато почне житото да зрее, да взема житни класове, да изважда и яде млечните зърна по 50 г на ден.
10. Да се свари царевица. Да яде зърната и да пие сока, но повече сока.
11. Всяка сутрин да ходи на изгрев слънце и да прави шестте гимнастически упражнения.
12. Слънчеви бани.
13. Никакви захарни храни и никакви тлъстини.
14. Да употребява малко хляб - всеки ден по 100-150 грама.
15. Да употребява повече зеленчуци: спанак, салата, пиперки, домати, моркови и пр. фасул да не употребява. Да употребява плодове, но повече кисели, не толкова сладки.
16. Да употребява тархана.
17. Да намали употреблението на киселините. По-малко киселини - като оцетна и пр. Но лимони може да употребява.
18. Мляко и млечни продукти да не употребява. Сирене и кашкавал да не употребява. Прясно мляко съвсем малко може да употребява.
19. Солени работи много да не употребява.
20. Повече чай без захар и повече лимони. Чай може да употребява с малко хляб и прясно масло.
21. Екскурзии.
Високо кръвно налягане
1. Всяка вечер да се измиват краката с топла вода, за да се подобри кръвообращението.
2. Болният да употребява малко храна и малко вода. На ден да употребява 300-400 г вода. Хубаво е водата да бъде дестилирана. Тя помага за спадане на кръвното налягане. Изобщо болният да приема по-малко течности и по-малко течни храни.
3. Вегетарианство.
4. да се избягват кисели, люти и солени храни. Храната да бъде слабо солена.
5. Да употребява следната храна: сурови стъргани моркови с малко лимон и дървено масло, варено цвекло с дървено масло и лимон, прясна коприва, само попарена с вода, пак с дървено масло и лимон. Варено жито вместо хляб. Хляб няма да яде, догдето трае този режим.
6. За известно време да си наложи суровоядство.
Ниско кръвно налягане
1.Засилване на храната. Да се употребява масло, яйца. Повече течни храни, гореща вода, супи, разбира се силни.
2. Коприва.
Средства за усилване
Смесва се 200 г прясно краве масло с 200 г мед. Всяка сутрин се взема по една супена лъжица от тази смес. За да бъде материалът винаги пресен, може да се вземе тази доза на четири пъти: какао, масло 50 грама и мед 50 грама.
И като се свърши, ще се повтори още три пъти.
Това ще се прави през май и септември.
Разширени вени
Разширение на вените се добива от много застоял живот.
1. Всяка сутрин гимнастически упражнения.
2. Всяка вечер измиване на краката с топла вода.
3. Всеки ден упражнения за дълбоко дишане.
4. През вечер измиване на слабините.
5. Болният да употребява лимони. По един лимон да изяжда на ден.
6. Приготвя се отвара от дъбови кори. Дъбовите кори врят, догдето водата стане кафяво-червена. Вземат се кори от онзи вид дъб, който се нарича „Бяло мише" . Вземат се плътни чорапи, намокрят се с отварата от дъбови кори, обуват се намокрените чорапи и се обинтоват плътно, за да се стегнат.
7. Масажи.
8. Слънчеви бани.
Циреи
1 .Ленено семе се сварява с мляко и захар и се налага на мястото.
2. Може да се употребява и следното средство: бамя сварена с мляко и захар, се налага на мястото.
Сухи лишеи по лицето и ръцете
Сухите лишеи се появяват и изчезват, после пак се появяват и т.н. Те имат червен цвят. Болният да се пече на слънце. Но тук не се разбира да се пекат само лишеите, но целият човек и главно гръбначния стълб.
Скрофули
Да се правят слънчеви бани преди обяд. Главата да бъде на сянка. Скрофулите се лекуват чрез слънце. Ще почне с 15 минути и постепенно ще увеличава времето на слънчевите бани.
Артериосклероза
- 1. Болният да употребява чесън. Няколко скилидки чесън ще се счукат, ще се смесят с дървено масло и ще се вземат вътрешно - може да се употреби и чеснова есенция.
2. Всяка вечер да се измиват краката с топла вода, за да се подобри кръвообращението.
З.Да не се употребяват спиртни напитки.
4. Спокойствие, никакви тревоги.
5. За известно време суровоядство.
Инфлуенца
1.Рициново масло.
2. Всеки ден, на обед и вечер болният да пие гореща вода. Най-малко 9 чаши.
3. За храна да се употребяват само варени или печени картофи с малко сол. Никакъв хляб, никакво мляко, никаква захар, защото те повишават температурата. А горещата вода и варените или печени картофи намаляват температурата.
Простуда
Лекарство за кашлица: вземете сухите люспи на десет глави лук и ги сварете във вода, прецедете водата и в нея сложете половин килограм мед, една-две лъжички счукан синап, една-две лъжички ленено семе. Вземайте от тази смес по една лъжичка три пъти на ден - сутрин, на обяд и вечер.
При силна простуда - най-първо, очистително с рициново масло, подир ефекта веднага пиене гореща вода, докато се изпоти, 1, 2, 3 пъти, тогава топла храна. Да се пази да не стане простудява-не, затова 4-5 часа да лежи завит, да се регулира и тонира тялото.
Индийски орехчета, мед и чер пипер. Медът се стопява, а индийските орехчета и черният пипер се счукват. Разбъркваме тези три неща и се получава един маджун, от който болният от кашлица приема в устата и гърлото си, но не го гълта. Този маджун напарва, топли и кашлицата минава.
Магарешка кашлица
Варят се листата на дивия кестен и се пият.
Гръдна жаба
1 .Дълбоко дишане по 6 пъти сутрин, на обед и вечер.
2. Разходки и екскурзии по магнетични планини, каквито са например Родопите.
3. Пиене отвара от външните червени люспи на лука, сутрин, на обед и вечер преди лягане по една кафена чашка.
Плеврит
Да се приложи млечен компрес и дълбоко дишане. При срастване се препоръчва селски квас с мед и насолен нишадър. Слага се на мястото на срастването.
Пневмония
1. Млечен компрес.
2. Вендузи
Схванат гръбнак
1 .Да се пече на слънце. 2. Да се правят разтривки на гърба с дървено масло. Разтривките да вървят отгоре надолу.
3. Болното място на гръбнака да се маже с дървено масло.
Туберкулоза
1 .Да се употребява по един два лимона на ден.
2. Вегетарианска храна.
З.През май да се съберат 100 връхчета от борови младоци, ще се турят в един съд с вода да врат 1 -2 часа, докато омекнат. След това ще се тури 1 кг захар и поври още малко, догдето се стопи захарта и смолата на боровите връхчета ще излезе във водата. Това ще се яде по 1 супена лъжица сутрин, обед и вечер, преди ядене, заедно с боровите връхчета.
4. Лежане при овце. Болният да прекара няколко месеца при овцете, защото ще почерпи жизнен магнетизъм. В кошарата, дето са овцете, ще се направи едно по-високо място - легло, и там да спи. Магнетизмът на овцете лекува.
5. Болният да яде суров чесън. Ако човек яде чесън и има туберкулоза, ще се излекува, а ако няма, няма да го хване. Но разбира се, да се спазва съчетанието на храните. Например не може да се съчетае прясно мляко с чесън.
6. Болният да има вяра. В каквото вярва човек, това става. Да се занимава с Евангелието, да се измени психологически, да се създаде една атмосфера на обнадеждаване.
7. Болният да пие житена вода. След като се свари житото, да пие от сока.
8. След като се свари царевицата един час, да пие от царевичната вода.
9. Всеки ден да прави бани, разходки сутрин и вечер, два часа на ден. Сутрин, като ходи, може вечер да не ходи. Всеки ден да увеличава разходките, тъй че в един месец може да извърви най-малко 10-15 км. Предпочита се разходката да бъде в гора, за да приема магнетичните еманации на дърветата. От застой често се влошава положението на болния. У него се явява едно инертно състояние и постоянно си внушава отрицателни неща.
10. Всяка сутрин и вечер преди лягане да взема по една лъжица чисто, дървено масло. Ако има кръвоизливи в дробовете, не се правят дихателни упражнения, за да не се пукат капилярните съдове.
Анемия
1. Мислено болният да се облива със седемте цвята на слънчевия спектър: червените лъчи, портокаловите, жълтите, зелените, сините, тъмносините, моравите.
Най-първо да си представи, че над него има душ от червени лъчи, които го обливат. Да си представи живо как тези лъчи проникват цялото му тяло. След като изреди седемте цвята на спектъра, накрая да се облее с бялата светеща, диамантена светлина. С това ще свърши упражнението. Това да прави всеки ден по веднъж.
2. Да носи шал яркочервен на врата си и често да го пипа и гледа.
3. Мислено да отива на Седемте Рилски езера. Като прави такива мислени пътувания, действително ще отива там с част от своя етерен двойник, ще получава оттам енергия, с нея ще се върне и тя ще го обнови.
Трябва да яде всички плодове, които са червени: череши, дини и пр. Да гледа червени цветя и да мисли върху тях. Известни цветя са създадени от червени лъчи. Червеният цвят е емблема на живота.
После да прави специални дихателни упражнения за възприемане на праната.
Да пие гореща вода на глътки.
Всяка вечер да си измива краката с топла вода до над коленете. Краката си да държи във водата 4-5 минути.
Да диша дълбоко и да задържа въздуха, колкото се може повече.
Всеки ден да прави разходки всред планината.
Летния сезон да прекара на палатка на билото
на Стара планина.
Болести на сърцето
1.Упражнения за дълбоко дишане. В някои случаи причината за сърцебиенето е в диафрагмата, която се е издигнала много нагоре и натиска сърцето. Чрез дълбоко дишане белият дроб се разширява повече и бута диафрагмата надолу. По този начин диафрагмата се поставя на мястото и не натиска сърцето.
Да се старае да задържа въздуха, колкото се може по-дълго време. Ако причината на сърцебиенето е в диафрагмата, то човек като направи само 5-6 дълбоки вдишки и сърцебиенето минава.
2. Да пие топла вода.
З.Да излиза на разходка.
4. Да си измива краката до коленете с топла вода.
Често сърцебиенето произтича от притеснения, смущения, безпокойство.
За натъртено
1. Налагане натъртеното със счукан лук и сол.
2. Може да се наложи на мястото селски квас.
За зарастваме на рана
Брашно се забърква със зехтин и жълтък от яйце, смесва се на питка и се налага на мястото.
Заболи те нещо пръстът, започва да бере, природата казва: „Сдъвчи една смокиня, обвий хубаво с нея пръста си и ще ти мине." Или свари няколко смокини във вода, направи лапа от тях и я тури на пръста си. Добро лечебно средство е смокинята.
Ако има инфекция, кракът е с оток, ще вземеш мляко, ще го свариш и после пресечеш с лимон. С пресеченото мляко ще направиш компрес (няколко пъти), докато всичката нечиста материя излезе и спадне температурата.
Тумор
Някой път ще се яви тумор или в корема или другаде някъде. Не се плашете. Това показва, че се е набрало на едно място излишна енергия, която трябва да се отпрати някъде.
Ще стимулираш някои от здравите клетки наоколо бучката да изгонят излишните клетки и ще се дойде след време до естествените състояния. Ако няма друг изход може и с операция да се премахне болестта. Но със силна концентрирана мисъл един тумор ще изчезне сам по себе си. Чрез внушение може да поболите и най-здравия човек. Чрез внушение може да изкарате какъвто и да е тумор от тялото, и то в 24 часа. За три дни можете да изкарате тумор, ако поставите болния в магнетичен сън.
Чрез внушение можете да премахнете всякакъв тумор, зависи от мисълта.
Рак
Тази болест се явява при дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система. Тогава някои клетки на тялото се индивидуализират и почват да се размножават по свой почин, а не според нуждите и целите на организма.
Така се появяват тъй наречените ракови образувания. За болестта трябва да се употребяват следните средства:
1. Слънчеви бани.
2. Виолетовият цвят действа лечебно при рака. Ето защо, човек да има виолетови предмети в стаята си. Може да носи виолетов шал, виолетови кърпи и други виолетови предмети. Може да има виолетови украшения, виолетови завеси в стаята си.
3. Всеки ден мислено да облива тялото си с душ от виолетова светлина.
4. Всеки ден да употребява суров кромид лук.
5. Възстановяване хармонията между главния мозък и симпатичната нервна система.Да тръгнем към Бога. Това може да лекува.
Или:
1. Вземат се корени от кукуряк, набождат се в една малко издълбана ябълка и така заедно с ябълката се изпичат във фурната. След това коренчетата се изваждат от ябълката, варят се и тази отвара се пие.
2. Да се пие слънчева вода (топлена на слънце).
З.Да се яде червен лук. Да не се яде месо.
4. Да се пости един ден в седмицата. Да се яде много проста храна без смесване и да се пие зехтин.
5. Закон на Кармата. Методи за чистене
Кармичният закон води началото си още от излизането на човека от Бога. А действието или проявата на този закон започва с поляризирането на човека, т.е. с явяването на двата пола, на двата полюса на Света. Поляризирането подразбира раздвояване на човешкото съзнание на положително и отрицателно, на възходящо и низходящо, или в най-висока степен казано – съзнание на Любов и съзнание на Мъдрост. Това са двата полюса в човека. Казвате: коя е причината за раздвояване на човешкото съзнание? Във всеки индивид, във всяко его е вложено желание да обсебва, да владее нещата, вследствие на което е станало раздвояване на човешкото съзнание. Тия два полюса оставени самостоятелно да се развиват, са се заблудили и забравили, че са страни на едно цяло. Следователно, веднъж раздвоили се в тях се явява желание да се завладеят по механичен начин. Обаче, дето съществува механично владеене на нещата, там се ражда насилието. Като контраст на това положение, се явява Природата, която изисква от човека доброволна жертва. Тя казва: човек за човека е брат и трябва да се жертва за него доброволно, от Любов.
Сега, от окултно гледище, ще определя значението на думата жертва. Жертвата подразбира Закон за правилно растене и развитие. Защо? -Защото само това, което расте, което се развива, цъфти и дава плод, може да се жертва.
Следователно, Законът на Кармата може да се регулира само когато човек е готов да се саможертва за другите, да стане техен слуга, да отдаде правото на всяко живо същество. Правото, което искате за себе си, трябва да отдадете и на другите; благото, което желаете за себе си, трябва да желаете и за другите. Всеки има право да развива своя ум, своето сърце, да работи за усилване на волята си, независимо от това дали той е прост или учен, слуга или господар, беден или богат. Благата на едного са блага за всички; правата на едного са права за всички. Различието седи в това кой как ще използва и приложи тия блага и права в живота си.
Като се говори за Кармичния Закон, подразбираме различни видове отношения. Например ученици и учители, братя и сестри, майки и бащи, това са все Кармични отношения. Майката и бащата са едно от смекчаващите положения на Кармата. Според този Закон, всички хора се намират в близки или в далечни отношения, с цел да се разплатят. Съвременните хора трябва да знаят този Закон, за да изчистят своята Карма. Иначе, ако не знаят, какъв е този Закон и какво той изисква, те ще създадат помежду си нови кармични отношения, които в бъдеще трябва да се изправят. Например, ако някой господар третира зле своите слуги в бъдеще той ще стане слуга, а те -негови господари. Дълго време ще трябва да им слугува той, за да се изплати. Тъй щото, когато някой се запита трябва ли да слугува на хората, ще знае, че причината за това се крие в неговото минало, когато той е искал да подчини съзнанието на някои хора, да ги направи свои слуги. А това е абсолютно забранено! Да подчиниш съзнанието на някой човек, това значи да подчиниш Божественото в този човек на себе си, да го направиш твой слуга. Единственото невъзможно нещо в света е това, а именно, да подчините Божественото на човешкото.
За да ликвидира Кармата си, човек трябва да работи върху себе си, да трансформира своите мисли и чувства, да ги преобрази.
Сега запишете си още няколко правила за живота, а именно: вложете Истината в душата си, Светлината в умовете си, Чистотата в сърцата си. И тъй запишете тези правила и всяка вечер преди да си легнете запитайте се дали Истината е в душата ви, Светлината - в ума ви, а Чистотата - в сърцето ви. Как ще познаете дали истината е в душата ви? Ако Истината е в душата ви, Тя ще ви направи свободни. Ако Истината е в душата ви, ще имате широк замах в действията си и ще дадете свобода на себе си и на окръжаващите. Ако Светлината е в ума ви, Тя ще ви даде знание. Светлината е проводник на знанието. Ако Чистотата е в сърцето ви, вие ще бъдете силни във всяко отношение. Някога вие виждате в близките си някакво криво чувство или някаква погрешка, за което сте готови да го съдите. Не, според Закона на Кармата, каквато погрешка видите в близките си, вие сами трябва да се заемете да я изправите.
С Кармата игра не бива. - Защо? - Кармата е кредитор. Тя не допуща никакво закъснение, нито с половин ден. Тя не прощава нищо: точно ще платите, даже с лихвите. Значи, Тя и от лихвите не отстъпва. Строг е Кармичният Закон. Той отстъпва само след като всичко се изплати.
И вие, като водата, сте изложени на пречистване по два метода. Като се филтрирате вие първо скърбите, а после се радвате. Като се изпарявате, първо се радвате, а после скърбите. Следователно, когато започнете да скърбите, при изпа-ряването си, не пресичайте скръбта си, а продължете нататък: влезте дълбоко в Земята да се пречистите. И после излезте на другия край, т.е. на повърхността на Земята, дето ви очаква радост и веселие. Тъй щото като съедините двата края на страданието и двата края на радостта ще образувате един кръг, в който животът ще протече. Който не разбира Закона той вижда, че скърбите се сменят с радости и радостите със скърби, но няма да знае защо става това. Питам: кой от двата метода ще изберете за себе си? филтрирането е метод за сърцето, а изпаряването - за ума. Обаче от време на време, тия два метода ще се кръстосат, а именно умът ще се пречиства чрез филтриране, а сърцето - чрез изпаряване. Но умът се пречиства главно чрез изпаряване. Затова хората казват: тия мисли трябва да се изпарят от главата на човек, да излязат навън, за да се образува между чувстват и ума му един непреривен кръг на движение. Когато се подложи на един от тия два метода човек започва вече да проглежда. Опасно е обаче, когато той дойде в застой, дето не става нито филтриране, нито изпаряване. В обществото този процес се нарича индеферентност. Някой казва, че е индеферентен, че не иска да знае какво ще му се случи. Не, човек трябва да се интересува от това, което става вън и вътре в него; Той даже трябва да знае да предвижда какво може да му се случи.
Сега като говоря за Кармата има няколко положения, които човек трябва да знае. Например има кармични страдания, които идат като последствия на миналото. Обаче има страдания, които днес по непредвиждане на известни положения човек сам си създава.
Кармата на човека не би се явила ако в най-близкия момент на настоящето не се създаде за това някаква причина. Казвате: коя е причината да дойде Кармата в живота на човека? Когато човек изгуби Любовта си, Кармата дохожда на нейно място. Когато човек изгуби Радостта си, скръбта дохожда на нейно място. Когато човек изгуби Правдата, безправието дохожда на нейно място. Когато човек изгуби Милосърдието си, страхът и насилието дохождат на негово място. Следователно недъзите в човека показват какво му липсва, т.е. какво е изгубил той в живота си. И тогава приложи ли човек безправието, насилието, жестокостта, веднага Кармата се явява. Забелязано е, че всеки който изгубва Любовта си иска да я завладее чрез насилие. Обаче закон е: всеки, който се опитва да завладее Любовта или да наложи нещо на душата на някого чрез насилие, той налага същото и върху себе си. - Защо? - Защото формите на насилието, на ограничението, които някой налага на своите ближни са затвори, в които един ден и той сам ще попадне.
Казвам: Не поставяйте никакви капани за умовете и сърцата на хората, защото сами ще попаднете в тях? Хиляди години могат да минат от създаването на този капан, но няма да го избегнете. Той ще ви чака векове, но ще ви издебне някъде. Колкото високо да се издигнете ще дойде ден когато ще ви върнат от това положение и като муха, като мишка: като микроб даже, вие ще изпитате капана. Ще ви затворят в него, докато научите урока си. Вие мислите, че в Еволюцията няма връщане. Не си правете илюзии, не се залъгвайте да мислите, че можете да избегнете Закона на Кармата. В каквото положение и да сте, додето и да сте стигнали, ще ви върнат да изплатите дълговете си и пак ще продължите. Каквито мисли и чувства сте създали и изпратили в пространството, един ден ще ги изпитате. Те ще се върнат пак към вас и ще проверите техните добри и лоши резултати. Това подразбира българската пословица: Каквото посееш, това ще пожънеш. Всеки ще пожъне това, което някога е посял. Тъй щото не мислете, че няма връщане, т.е. деградиране. Ако ангелите, които бяха толкова по-високо от хората при съгрешаването си паднаха и изгубиха светлината си, какво остава за хората? Този Закон се отнася до всички живи същества - от най-малките до най-големите. В него няма никакви изключения. Затова именно, ако искате да ликвидирате със Закона на Кармата, дръжте се за Божествения Закон, за Закона на Божествената Любов. С Кармата си не се борете, нито мислете за Нея, за да Я предизвикате. Мислете за Любовта и работете с Нея, като единствено средство, като единствено условие чрез което можете да ликвидирате с Кармата си. Някой казва, че сам може да ликвидира със своята Карма. Всеки може да ликвидира с Кармата си, при условие че приложи Любовта в живота си. За тази цел той трябва да се запита обича ли всички същества еднакво. Това може да се постигне когато гледате на хората като на същества, в които Божественото се проявява.
Всяка външна погрешка е преди всичко погрешка в съзнанието на човека. Който разбира законите той ще изправи погрешките си чрез трансформиране на съзнанието. Този е един от най-мъчните методи за приложение. Всичко се крие в съзнанието на човека. Затова именно оттам трябва да започнете работата върху себе си. Чистене на съзнанието - тази е задачата на ученика. За тази цел са посочени два главни метода - чрез филтриране и чрез дестилация. Да чистите съзнанието си това значи да трансформирате съзнанието си да мине от по-ниско в по-високо състояние.
6. Начин на живот съобразно законите на живата природа
(Профилактика)
6.1. Човекът и неговата среда
Човек трябва да живее според законите на природата. Не спазва ли тия закони доброволно, природата ще го застави насила да ги прилага. Три източника има, чрез които Божественият свят ни влияе: чрез храната, която иде от растителното царство, чрез въздуха, в който влизат светлината, топлината, магнетизмът и електричеството, и чрез мисълта и чувствата. Следователно тези са трите най-важни притоци, които постоянно идат от Божествения свят. Ако затворите кой и да е от тези притоци, вие ще се намерите в голямо противоречие. Значи, човек може да възприема Божественото чрез храната, чрез светлината, топлината, електричеството и магнетизма и най-после и чрез всички останали сили, които действат в природата. Човек може да възприема Божественото и чрез най-възвишената и чиста мисъл.
Грамадна енергия е заключена в камъните, моретата, Космоса, а човекът още не е използвал докрай възможностите на своя мозък, нито се ползва от тези необикновени източници на енергия.
Когато се говори за здравословен, за нормален живот, това подразбира правилно изразходване на енергиите от външния свят, от разумната природа.
Всички, които се занимават умствено, имат излишна енергия, която ако не трансформират чрез физически труд, ще си създадат големи злини. Онези пък, които се занимават с физически труд, често страдат от преумора, която създава други злини. Ние не сме за преумората, не сме и за безделието.
Високите върхове са динамични центрове. Те представляват резервоар на сили, които ще се използват в бъдеще. Планинските върхове са свързани с центъра на Слънцето. Същевременно те са помпи, които изтеглят нечистотиите. Например, ако сте неразположени и се изкачвате на някой планински връх, неразположението ви ще изчезне и вие ще се върнете освежен, обновен. В долината човек се чувства неразположен, угнетен, напрегнат. Щом се качи на планината, неразположението изчезва.
Добре е да правите екскурзии всеки път, когато ви се отдаде случай, от 14 януари до 14 юни, защото през това време природата е наситена най-много с жизнена прана.
Природата никога не позволява да се обсеби това, което ти е дала.. Тя дава нещо, за да го употребиш, но не и да го обсебиш - тя всякога в случая противодейства. Ако ти искаш да завладееш това, което тя е създала, ще си създадеш болезнено състояние.
Имаш право да обичаш, но нямаш право да обсебиш. Имаш право да ядеш, но нямаш право да преяждаш. Имаш право да плачеш, но не и да ревеш с глас, да се тръшкаш, да пищиш.
Нормален и здравословен живот имаме тогава, когато правилно се изразходват енергиите на даден организъм и правилно се възприемат енергиите от външния свят, от разумната природа. У човека има нещо, което е склонно да греши, вследствие на което природата е вложила в материята качеството да се видоизменя. Учените казват, че човешкото тяло се преустройва през седем години, на всеки седем години костната, мускулната, нервната и мозъчната тъкан се обновяват. Други пък казват, че в три месеца човек може да се обнови - това зависи от неговите мисли и чувства. Достатъчно е човек да извърши едно престъпление, за да се опетни материята на тялото. За да преустрои тялото си, от човека с иска живот чист като извор, който постоянно да блика и да чисти.
От половината на май, юни, половината на юли, ако всяка сутрин, преди изгряване на слънцето, работите само по половин час в градината си, щяхте да бъдете здрави. Тогава има една земна енергия, която идва от южното полушарие и отива към северното, прави цял кръг, после се връща пак към южното полушарие. Растежът, разцъфтяването, създаването на формите, плодовете зависят от тази енергия. Всички хора страдат от недоимък на тази енергия, защото не искат да имат общение със земята, а една обмяна между човека и земята е нужна. Нечистотиите, калта, бурените от вашия организъм трябва да слязат долу в земята, за да се покачат пресни сили у вас.
Колкото повече слънчева енергия приемате в себе си, толкова по-голяма мекота и магнетичност ще се развие у вас, и тогава, в който дом влезете, всички ще ви обичат.
Излагайте се на слънчевите лъчи, за да се свържете с Бога.
В програмата на всички религиозни системи като метод на работа се препоръчва отглеждането на растения. Чрез тях човек се лекува. Като ги обработва, човек познава тяхната магическа сила. Всеки човек трябва да има в градината си по няколко лехи с чесън, лук, магданоз, които да отглежда грижливо и с любов.
Сутрин слънчевата енергия представлява майчината любов, а след обяд, когато мине меридиана, енергията се изражда, става лоша, а привечер и вечер - още по-зле.
Боси трябва да ходите лятно време, особено в началото на месец май, за да може краката ви да са във връзка със земята, да може да премине у вас електричество и земен магнетизъм. Онези от вас, които не са свикнали да ходят боси, трябва да ходят боси само 1 -2 часа, след като изгрее Слънцето. Това е хубаво. Аз бих препоръчал и на мъже, и на жени да излизат боси при изгрев Слънце, но извън града, на някоя хубава местност.
Който иска да бъде здрав, да не страда, нека отглежда цветя. Те лекуват, съживяват и подмладяват човека.
Обичайте растенията и горите, за да се свързвате със силите, които действат в тях. Те са склад на сили, отдето човек може да черпи това, което е нужно за организма му.
За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му.
Не отивайте при своя приятел, когато сте болен, разгневен, озлобен. Идете в гората, викайте на дърветата, на камъните, оплаквайте се на тях. Когато умът ви е спокоен, сърцето свободно, тогава посетете приятеля си.
Всяка лоша дума или мисъл, отправена към вас, е една психическа бомба, която избухва у вас и предизвиква известно разрушаване. За да не стават физически или психически разрушавания, вие трябва да държите в ума и в сърцето си добри мисли и чувства както за себе си, така и за ближните си.
Съвременните хора почнаха да страдат от не-излизане на разходка сред природата. Ние живеем като затворници. Мислите ли, че едно здание от 4-5 или 10 етажа е здравословно?
Като ходите по планините вървете бавно, спокойно, без бързане. На всеки сто метра се спирайте на кратка почивка около 30 секунди на крак. Колкото по-високо се качвате, толкова по-бавно ще вървите. По този начин ще се приспособите към силите на природата и ще ги използвате разумно.
Здравето се обуславя от хигиената, която човек пази във физическия, в сърдечния и в умствения живот. Хигиената във физическия свят изисква от човека да знае как да яде, да пие вода и да диша, и най-после да знае как да спи.
За да спазите хигиената на физическия свят, обърнете внимание на трите елемента - жилище, храна и облекло; за да спазите хигиената на духовния свят, обърнете внимание на другите три елемента - мисли, чувства и постъпки.
Божественият живот не се заключава в пост, в измъчване на тялото, в изопачаване на ума и сърцето, но в абсолютната хармония. Ще ядеш, без да преяждаш, ще спиш, без да се успиваш; ще се обличаш без излишъци.
Най-здравословните жилища са ония, които са направени от дървета, след това направените от тухли и най-после каменните здания. Най-здравословни ще бъдат жилищата направени от стъкло.
Казвам на българите да не се страхуват, защото те представляват черния дроб на човечеството. Изчезнат ли българите, с тях ще изчезне и черният дроб. Изчезне ли черният дроб и жлъчката, и храносмилането не може да се извършва. Всеки народ изпълнява специална работа в общия Божествен организъм.
На Небето болни хора не приемат. Там ще ви запитат: „Защо сте болни? Пари ли нямахте, храна ли нямахте, въздух ли нямахте, вода ли нямахте? Всичко това ви е дадено в изобилие, но вие не сте го използвали, както трябва. Хайде сега, идете отново на земята, да се научите правилно да ползвате благата." Духовните хора трябва да бъдат абсолютно здрави по тяло, по сърце и по ум.
6.2. Духовен живот
За да не боледува, човек трябва да се храни с плодовете на Духа: Любов, мир, радост, дълго търпение, кротост, въздържание, милосърдие. Не се ли храни с тях, натъква се на отрицателните сили на природата, преживява омраза, подозрение, мъчи се, боледува.
Щом се повдига умствено и духовно, човек става и физически здрав. Като знаете това, работете върху себе си и станете вътрешно чисти - по ум, по сърце и по дела.
Силата на човека не седи в неговите мускули, а в онова деликатно и нежно чувство, което може да развие всички други сили. И Бог така е направил света, че природата се подчинява на една най-слаба наглед сила - Любовта.
Любовта е в състояние да регулира топлината и светлината в нашия вътрешен живот, да регулира и силите, които действат в човешкия организъм.
Ако вървите по пътя на Любовта, Мъдростта и Истината, ще бъдете господари на смъртта, ще бъдете господари на сиромашията, на болестите, на всичко.
Искате да бъдете здрави, научете се да не виждате отрицателните и кривите прояви на хората. Затворете очите си за всичко, което ви се вижда неправилно. И да виждате кривите неща, не ги критикувайте.
Молитвата повишава вибрациите на човешката аура, а чрез това човек става неуязвим за по-нисшите околни влияния.
При молитва човек получава енергия от Божествения свят. Законът за молитвата е същият, както закона за храненето. Когато се лишава от храна, човек усеща някаква липса. Когато душата се лишава от молитва, също усеща, че нещо му липсва.
Няма нищо, което човек да е поискал от Бога, и да не е изпълнено желанието му. И то точно когато трябва.
Алфата и Омегата на нещата е да благодарите.
Застани пред Бога като дете и кажи: „Господи, благослови ме. Благодаря Ти за всичко, което си ми дал. Помогни ми да се увеличи свободата на моята душа, силата на моя дух, светлината на моя ум и доброто на моето сърце."
Който може да се свърже с Божествения свят, той ще се ползва от здравословните енергии на природата, които повдигат и подмладяват човешкия организъм.
Лъжата, гневът, лицемерието, подозрението носят в себе си такова взривно вещество, което руши човешкия организъм. Това са силите, които втвърдяват и състаряват човека.
Всеки човек може да бъде напълно здрав, когато има единство между неговите мисли, чувства и постъпки. Има ли някакви противоречия, да си каже: „В името Божие всички тези противоречия и препятствия, сложени на пътя ми да ме спъват, да отидат по местата си!"
Онзи, който лъже, внася отрова в организма си, по-силна и от материалната отрова; тя се предава в кръвта на бъдещите поколения и те постепенно се израждат.
Когато човек е доволен от живота си, винаги разположен и благодарен, той е отворен за небето и затворен за злото. Като има Вяра и Любов към Бога, ще бъде във връзка с възвишения свят, отдето ще получава всичко необходимо за своето развитие.
6.3. Мисъл
Ако не мисли правилно, човек не може да бъде здрав.
Чрез мисълта си човек събира енергия, от която съгражда своето умствено тяло, което отнася със себе си в другия свят. Безсмъртието е умственото тяло на човека.
Силата на човека седи в неговата мисъл; мисълта храни човека, както и хлябът. Ако мислите не са здравословни, колкото и да яде, той ще линее. Който живее по законите на любовта, вярата и надеждата, той и със сухи корички хляб само може да бъде здрав и весел. Словото Божие е живият хляб, за който Христос е говорил - той представлява сгъстена Божествена енергия.
Това, което човек постоянно мисли, ще дойде, и това, което постоянно отрича, и то ще дойде. Ако помислите, че ще забогатеете, ще забогатеете, ако помислите, че ще загазите, ще загазите. Ако мислите, че ще се разболеете, болестта ще дойде.
Човек не създава мислите. Той само ги възприема и предава. Мислите, които минават през човешкия ум, идат от разумни същества в умствения свят. Техните мисли изпълват цялото пространство. Всеки човек възприема такива мисли, които вибрират еднакво с неговия умствен апарат.
Каквито мисли имате, с такива същества се свързвате.
Една светла и възвишена мисъл, често повтаряна чистосърдечно и безкористно, предава нещо на човека. Природата възнаграждава за всяка добра дума, за всяка добра мисъл, отправена към някого. Така може човек да си помага и при различни заболявания. Здравият човек мисли за болестта и я привлича. Правете точно обратното -мислете за здравето, за да го привлечете и усилите.
Всяка мисъл произвежда особен цвят.
Ако човек допуща отрицателни мисли в ума си, около него ще се образува една аура на отрицателни, противоположни сили и мисли. Тогава ще се образуват тежки състояния, а това е натрупване на излишна енергия, която не е естествена, и трябва да се намери начин да се трансформира. Тази енергия не е Божествена. На отрицателните мисли веднага ще противопоставиш Божествени, светли, чисти мисли.
Има известни думи, които произвеждат студени вълни, има други думи, които произвеждат топлота в човека, а други - светлина. Има думи, които произвеждат в нас тъмнина.
Пази се както от своите лоши мисли и чувства, така и от тези на окръжаващите.
Как ще се справите със своите отрицателни, мрачни състояния? Седнете спокойно на едно място 5-10 минути, отпуснете мускулите си, да няма никакво напрежение, и започнете да мислите за хубави, красиви неща. Представете си красиви картини, образи, докато придобиете добро разположение на духа.
Една лоша и една добра мисъл могат да уравновесят енергиите си. Следователно, ако една лоша мисъл влезе в ума ви, не се борете да я изхвърлите навън, но веднага поставете срещу нея една добра мисъл. Ако употребите насилие или зло срещу нея, тя ще удвои енергиите си и ще причини по-големи пакости. На лошото и на злото отговаряйте с добро. Това подразбира стихът, който Христос е казал: „Не противи се на злото."
Разнообразявайте вашите мисли. Няма нищо по-лошо от еднообразната мисъл. Тя е като чук, който удря само на едно място.
По-добра ограда от мисълта няма. Ако мислите лошо за един добър човек, то голяма опасност има за вас. Никога не мислете лошо за добрите хора. Българите за лошите си мисли към богомилите 500 години бяха под робство. И евреите за лошите си мисли за Христа две хиляди години не могат да намерят спокойствие. Щом започнете да мислите нещо лошо за един добър човек, изменете веднага мисълта си.
Ако не допущаш нито една отрицателна мисъл в ума, за три месеца можеш да се подмладиш. Когато се влива в организма нова енергия, той се обновява. Обновяването не е механичен процес. То има отношение към духовното естество на човека.
6.4. Енергии
Всяка физическа енергия е проявление на Бога.
Енергията на нашия физически, умствен и морален живот идва от Слънцето. Аз не говоря за физическото слънце, за този диск, който виждаме, а за другото слънце, което е невидимо (зад физическото), то произвежда всички невидими резултати.
Живите същества са врати, проводници на енергии. През човека, като през най-висша форма, минават най-висши енергии.
Много от съществата, които живеят на физическия свят, се намират на ниска степен на развитие, вследствие на което черпят сила от ония същества, които стоят на по-високо стъпало от тях. Попаднете ли на пътя им, те непременно ще черпят от вас и вие ще се чувствате обезсилени. За да си набавите изразходваната сила, трябва да се свързвате с възвишения свят, оттам да черпите енергия. Каквото и да правите, вие не можете да се освободите от влиянието на нисшия свят. Следователно, от едно място ще черпят от вас, от друго място пък вие ще черпите. С други думи казано, докато е свързан със земята, човек постоянно губи енергиите си. Свърже ли се със Слънцето, той черпи от неговите енергии и се възобновява.
Човек черпи жизнени сили от няколко източника: от храната, от въздуха, от водата и от светлината. Той черпи енергии още и от мисълта, чувствата и постъпките си.
Човек може да черпи енергия за поддържане на своя организъм от светлината, ако знае нейните закони, от живота, ако го разбира, и от любовта, ако се стреми към нея. Това са три източника, от които човек може да черпи сила, живот и здраве.
Никакъв излишък от енергия не трябва да има в организма, а точно толкова, колкото е необходимо. Излишната енергия трябва да се върне в природата.
Магнетизмът и електричеството са сили, които изтичат от Бога (не говоря за механичните сили). Когато слизат тези две сили от Бога, магнетизмът влиза в сърцето, а електричеството в ума и посредством тях човек може много препятствия да премахне от пътя си.
Засега още не е открита тази жизнена енергия, която се съдържа в природата, както и във всички елементи, и се нарича прана от индусите, или животворно електричество. Такива енергии се съдържат в нашия организъм в елементите водород и кислород, но не са водород и кислород; последните са само носители на тези енергии.
Праната има различни състояния: тя бива физическа, сърдечна, умствена или ментална. Без прана, мисъл не може да се образува, без прана чувствата не могат да се проявят и без прана волята не може да действа. Праната е причина за създаване и проявяване на мислите, чувствата и действията в човека. Това не значи, че всички хора трябва да имат еднакви мисли и чувства. Всеки човек според развитието си ще приеме това, от което се нуждае, и ще изрази това, което може.
Праната е необходима за човешкия организъм. От нея зависи здравето на човека. Затова именно се препоръчва на хората да излизат сутрин рано, да възприемат по-голямо количество прана. След това те трябва да обработват енергията, която са възприели, да я използват разумно. Не я ли използвате, тя ще ви причини пакости.
Планините са складове на енергии, които помагат на хората да трансформират състоянието си.
Ако се събере повече енергия в дясното полушарие, човек става нервен, не може да си намери място. Ако се събере повече енергия в лявото полушарие, човек става активен.
Човек трябва да работи и с лявата, и с дясната страна на мозъка си, за да разпределя еднакво неговите енергии.
Колкото по-високо стои човек, толкова повече светлина излиза от него. За такъв човек се казва, че е магнетичен, действа върху ума и сърцето на окръжаващите го. В негово присъствие и най-възбуденият и нервен човек се успокоява. Магнетизмът е течение, което изтича свободно и независимо от човека. Това течение не трябва да се прекъсва. Кой може да прекъсне магнетичното течение в човека? Лошият и зъл човек.
Как можем да познаем дали имаме магнетизъм? Разположен ли сте - имате магнетизъм, неразположен ли сте, нервирай ли сте, нямате. Магнетизмът дава разположението.
По-магнетични от мъничките деца няма. Затова така ни привличат.
Гръбнакът е най-нежното място: там стават най-големите сътресения. По гръбнака тече магнетична жизнена енергия.
В човека има две течения. Едното от тях е от пъпа нагоре и се образува в главата, а другото от пъпа надолу. Второто течение води към центъра на Земята, а първото - към центъра на Слънцето. Най-после има трето течение, което съединява първите две течения. Третото течение се нарича аура на човека.
Второто течение, т.е. това, което води към центъра на Земята, включва всички нисши енергии на човека, които той е добил в своето животинско състояние. Като изучаваме строежа на човешкото тяло, ще видим, че първите две течения включват в себе си още две течения. Всички тия течения са съчетани едно в друго. Те се забелязват и в мисълта, и в чувствата на човека.
От пръстите излиза такава енергия, каквато от среброто и златото не може да излезе, даже и от светлината такава енергия не може да излезе.
От първия пръст (палеца) изтича най-мощната енергия, а останалите пръсти са като тил.
Всеки пръст от човешката ръка е свързан с известен център или орган на мозъка. Всеки орган е свързан със специфични сили. Тия сили пък са свързани с разумни области и светове. Достатъчно е човек да повдигне един от пръстите си, за да се свърже със съответния орган, през който текат енергии от разумния свят.
През всеки пръст трябва да минава толкова енергия, колкото е необходимо за развитието на човека.
Значи, пръстите възприемат енергията, която иде от възвишения свят. Понеже всичко в природата е точно определено, всеки пръст, всяка ръка, трябва да приеме толкова енергия, колкото е предвидено. Вземе ли повече, отколкото трябва, тя ще ви застави да платите. Как ще върнете излишната енергия, която сте приели от природата? Чрез болести, чрез кризи, чрез изпитания.
В средата на човешкия мозък се намира т.нар. летящо око на душата, или вътрешното слънце на човека. Ако това слънце не грее в човека, нищо не става от него. То играе роля на трансформатор в човешкия организъм. Когато външната енергия прониква в мозъка на човека, този възел, или окото на душата, препраща тази енергия по целия организъм. То има и други свойства освен това да трансформира слънчевата енергия. В мозъка има и друг трансформатор, който поглъща слънчевата енергия от цялото тяло. От правилното трансформиране на тия енергии зависи здравословното състояние както на организма, така и на чувствата. Значи, това око е трансформатор на Божествената енергия в човека и създава условия за неговото проявление.
Човек, ако много яде, голяма част от мозъчните енергии отиват в стомаха, а с това намалява дейността на мозъка. Мозъкът е акумулатор на електричество и магнетизъм - едва успее да събере тази енергия, храната отива в стомаха, дето се поглъща; излиза, че той работи само за стомаха. Затова всеки трябва да знае колко, каква храна и кога да яде.
Гневът, меланхолията и неразположението -това е все излишна енергия, която може да се трансформира, като вземеш мотиката и покопа-еш 10-15 минути.
Да трансформираме енергиите си, това значи нисшите енергии да трансформираме във висши.
Понеже мозъкът е свързан с всички части на тялото, поляризирането в някои негови центрове веднага се отразява в съответните органи на тялото, които по такъв начин вземат участие в натрупване на енергия. Като знаете това, вие трябва да търсите начин да пренасяте излишната енергия в организма си от един център в друг.
Вие сте един фокус, през който минават както слънчевите, така и земните енергии. От сутрин до обед през вас минават слънчевите енергии, които слизат отгоре и отиват към центъра на земята. Следобед движението е обратно - земните енергии от центъра на земята минават през краката ви и отиват към Слънцето. Следователно, ако правите известни движения сутрин или вечер, ще имате различни резултати. Въобще у някои хора неразположението иде следобед, понеже тогава през^тях минават теченията на земята.
Трябва да знаете как да поляризирате и концентрирате тия сили. Не ги спирайте. Ако ги спрете, ще се подпушите и с това може да създадете цяла катастрофа в себе си. Препращайте тия сили нагоре.
Всеки човек черпи енергия от духовния свят. Ако не е така, той не би могъл да живее във физическия свят, дето постоянно го смучат и отравят.
Различните елементи внасят различни енергии в организма. Например златото внася един вид енергия, среброто - друг вид, а желязото - трети вид. Оттук можем да кажем, че хората се различават според различните видове материя и енергия и от различното им количество.
Хората са свързани помежду си с нещо невидимо, което оказва известно влияние върху тях. Тази е причината, дето хората съзнателно или несъзнателно си влияят. Човек излъчва особена, динамична енергия, която се отразява и върху окръжаващите.
Здравият предава енергия, а болният - взема.
Аурата на човека представлява кръг, различно оцветен, с различна големина и дебелина. Аурата на човека определя неговия манталитет. Видима ли е аурата? За едни е видима, за други - невидима. В средата на аурата има един център, отдето изтичат енергиите: горните енергии са свързани с умствените способности на човека, а долните - с енергиите на неговите чувства. Горните енергии са господарите, а долните - слугите.
Аурата на човека е естествена преграда. Щом е така, никой няма право да влиза без позволение в аурата на когото и да е. Дойде ли някой човек, той трябва да седи на 50-70 см от вас. Наруши ли това разстояние, приближи ли се много до вас, той създава дисхармония в отношенията. Тази дисхармония се дължи на неправилна обмяна между енергиите на двамата. Който е чувствителен, той възприема тази неправилност в обмяната и започва да страда.
Задачата на животните е да събират магнетизъм. Докато животните са здрави, и хората ще бъдат здрави; щом животните почнат да боледуват, и хората ще боледуват. Ето защо ние трябва да бъдем приятелски разположени спрямо животните, за да можем да се ползваме от магнетичните сили, които те складират в себе си.
Човек остарява, понеже в организма му престава да се влива енергия. В организма на младия става постоянно втичане на енергия от природата; който може да съгласува в себе си енергиите на втичането и изтичането, той може да се подмлади.
Когато човек е боледувал известно време, той изгубва част от своята жизнена енергия. Ето какво може да направи човек в този случай. Нека от време на време хваща с два пръста долната, месестата част на ухото си и леко да я подръпва надолу. След това да разтрива подутината зад ухото и да следи за промените, които настъпват в неговия организъм. Правете тия опити не само когато сте болни, но и при неразположение на духа.
Космите служат за регулиране на енергиите в човешкия организъм. Всеки косъм е антена. Всеки косъм е проводник на светлината.
6.5. Музика
Музиката е сила. С музикалността в чувствата, мислите и постъпките всичко може да постигнете. Там, където умът, сърцето и волята вземат участие, музиката се проявява като една мощна сила.
С музиката човек свършва една работа с най-малките разноски по най-лесния път и с най-добрите резултати.
Музиката е най-добрият проводник на Божествените сили.
Музиката като изкуство на ангелите е съединително звено между ангелския и човешкия свят.
Всяка хармонична мисъл се приема добре от клетките. Музикално трябва да се говори на тялото. Нито здраве, нито растене може да има без Музика. Сърцето без музика не бие правилно, нито мозъкът може да е хармонично направен без музика.
Когато музиката завладее света, няма да има болести; дори и да има болести, чрез музиката лесно ще се освобождавате от тях. Когато пеете, Божественият свят се отваря и вие приемате Божественият живот. Ако не пеете - губите. Каквото и да ви се случи - пейте.
Трябва човек да пее. Тези класически песни, тези мантри, които индусите имат, европейските псалми, те всички са връзка за минаване от един свят в друг - физическия, духовния и умствения свят.
Пейте, за да сте здрави. Доброто здраве се познава по разположението на човека да пее.
Мажорната гама е умът, минорната гама е сърцето, хармоничната - волята.
Човекът е музикално направен. И сега трябва да се върнете към онази музика, с която сте направени. Господ поставя всичките ноти на място в човешкото тяло. Човек трябва да започне да мисли, да чувства, да пее тъй, както Господ го е направил, за да може песента на цветята да се чува - уханието е тяхното пеене. Песента на звездите, на целия всемир. Сега схваща само статичната, определената музика, но цветята по съвременната музика не пеят, нито водите, нито звездите, нито ангелите пеят така, както днес се пее. Сега и ушите ни не са пригодени за друга музика, но за в бъдеще тази музика ще я слушате.
Докато човек има музика в себе си, той мисли правилно, защото всяка права мисъл, всяко право чувство представляват правилно съчетание на тонове.
Тоновете са свързани с планетите, с всички небесни тела. Целият свят е една музикална композиция. Всички планети имат особен тон. Всички безбройни светове пеят на разни гами. Възвишените същества и всички висши йерархии пеят. Без музика изключено е да бъдете щастливи. Без музика не можете да разберете християнството. Първите песни на християните бяха обикновени и тъжни, понеже ги гонеха и музиката не беше така достъпна. Има същества в природата, които не позволяват да се пее. Българите също мислят, че един стар човек не бива да пее.
Всички стари мантри от най-дълбока древност са вложени в песните, които съм ви дал. Ако ги пеете, както трябва, ще се ползвате. Тези песни са създадени по законите на бъдещата музика. Това са песни, които не умират. Сега ли мислите се създават те?
Изпейте една песен на Господа. Ако сте направили погрешки в пеенето, не се смущавайте. Песента, като мине през ангелите, те ще я поправят и като стигне до Господа, Той вече така я коригира, че тя става най-хубавата симфония и тогава ви я връща обратно.
6.6. Сън
За да бъде здрав, човек трябва да знае кога да ляга и кога да става. Като легнете навреме, тялото ви ще почива, а духът ще се учи.
Сънят е физиоастрален живот на земята. Яденето е чисто физически живот на земята.
Работата е умственият живот на земята. Само по време на сън човек добива своите енергии. Яденето е процес, при който енергиите се турят в действие, а работата е използване на придобитите вече енергии.
Ще дойде ден, когато човек ще може и без сън. Сънят е почивка само за онези, върху които разумните същества работят. По този начин тяхното съзнание ще се повдигне. За да дойде до по-високо съзнание, човек трябва да придобие равновесие между ума и сърцето си. Щом дойде до това равновесие, процесите в неговия организъм ще стават правилно.
Сънят се е наложил на хората поради нарушаване на Божествените закони. Сънят и смъртта не са били предвидени.
Колкото по-рано ляга човек, толкова е по-добре за него. Защо? Които рано лягат, те поглъщат всичката събрана прана, т.е. жизнената енергия в атмосферата. Които късно лягат, мъчно заспиват, защото за тях няма вече нужното количество прана за организма им. По-късно от 12 ч вечерта не лягайте. Изобщо часовете, определени за лягане са 20, 22 или 24.
Съвременните хора трябва да лягат вечер най-късно в 22 часа и да стават най-късно в 5 часа. Който иска да живее хигиенично, да бъде здрав, трябва да ляга и да става рано.
Злото расте механически, а доброто расте органически. Никога не оставяйте една лоша мисъл да работи във вашето съзнание.
Вечерно време преди да заспите, прегледайте сметките си и не оставяйте в съзнанието си лоша мисъл да работи, защото тази лоша мисъл ще спре вашия прогрес и ще напакости и на другите също.
Преди да легнете да спите, ще се съблечете и ще кажете: „Господи, благодаря Ти за живота и за всичко, което ми даде."
Светиите спят малко - един-два часа за тях са достатъчни, но за обикновените хора пет часа сън са достатъчни.
Засега 7 часа сън са необходими за вас. И 5 часа сън могат да ви задоволят, но при условие да спите непробудно.
За онзи, който знае кога да спи, колко време да спи и как да спи, сънят е благословение. Не може ли да спазва известни правила при спането, човек спи, без да се ползва от съня.
За да бъде човек в хармония с космическите течения, главата при спане трябва да бъде към север или към изток.
Прозявката показва, че в известни сили и енергии на човека има застой. Прозявката като природен процес има предвид да възстанови известен ред и порядък на нещата. При всяка прозявка в човек се влива нова енергия.
Вечер, като си ляга, човек трябва да се огради добре - къщата си, леглото си, тялото си, както и всички части на организма си. Това са правили хората от най-старите времена, било с молитви, било с песни. Днес вие си лягате и казвате формулата: „Няма Любов като Божията Любов. Само Божията Любов е Любов."
В планински места може да лежите, но да не заспивате. Ще избирате по възможност южните и източните склонове, те са здравословни, има повече събрана енергия от синия цвят.
Хора, които се упражняват в окултната наука, се обновяват и развиват духовното си тяло, като вечер оставят физическото си тяло на земята, а с духовното излизат извън земната зона на планинска разходка. Там се обновяват и после се връщат отново в тялото си. Този случай представлява един метод за почивка. Хората отиват на курорт, на разходка, но ако биха знаели този начин на обновяване, биха го използвали. Този метод може и през деня да се използва: отиваш при някое дърво, ще се облегнеш на него, ще излезеш извън тялото си и след като направиш разходката си, ще се върнеш пак назад, но вече обновен, с пресни сили и здраве.
6.7. Дишане
Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. Като се научи да диша правилно, човек трябва да пристъпи към правилното хранене.
Щом има въздух, има и умствен живот. Въздухът е свързан с ума. На физическия свят човек приема въздух чрез дробовете. Има хора, които са постигнали и вътрешно дишане - чрез астралното и умственото си тяло.
Всички хора дишат въздух, но не го възприемат еднакво, затова и резултатите са различни. Повечето хора дишат с горната част на дробовете. Ние наричаме това дишане плитко. За да бъде здрав, човек трябва да диша дълбоко, да поема въздух с целите си дробове. Колкото по-дълбоко е дишането, толкова по-голямо количество енергия влиза в дробовете, която заедно с въздуха обхваща всички белодробни клетки и помага за доброто пречистване на кръвта.
Всичко зависи от правилното дишане, а то подразбира да извадиш всичката енергия, която се съдържа във въздуха.
Когато човек не възприема достатъчно храна от въздуха, той всякога се усеща слаб, измъчен, без живот и сили в себе си.
Ще ви дам един метод за дишане: приемете въздуха и го задръжте около 20 секунди и си кажете през това време: „Господи, заради голямото благо, което ми даваш, аз съм готов да изпълня Твоята воля." Тези думи излизат чрез въздуха, отиват в пространството и се хроникират. Също и това, което си приел от въздуха, се нагажда много добре в организма. И съществата от другия свят, като ви слушат, и те ще възприемат тази формула, която за тях е едно благо. Едновременно с вас и те ще приемат благото от въздуха. Не само един път тези думи ще изговаряте, а колкото пъти правите дихателни упражнения през деня. С дишането, придружено с формули, може да се освободите от всякакви тягостни състояния.
Ще помните: когато дишате, обикновено ще правите 10-12 вдишвания в минута; когато се упражнявате, ще правите от 4 до 1 вдишвания в минута. Ще започнете от 4 и постепенно ще слизате. Ако стигнете до 1 вдишване и издишване в минута, вие сте придобили много неща.
Има връзка между слабата памет и дишането. При слабото, неправилно дишане много малко прониква прана в мозъка.
6.8. Вода
Елексирът на новия живот е топлата вода.
За да бъде здрав, човек трябва да употребява определено количество вода, която от една страна е нужна за смекчаване на храната, а от друга - за промиване на вътрешните органи. Никаква реакция не може да стане без вода.
Водата съдържа жизнена сила, необходима за човешкия организъм, а сиропите, колкото и да са хубави, са човешки изобретения, те не могат да утолят жаждата.
Ако знаете как да пиете врялата вода, тя ще внесе у вас такива елементи, че 90% от съвременните кризи, които разяждат обществото, ще изчезнат.
Пиенето и миенето с вода за вас трябва да бъде свещен акт. Ще се миете бавно, съсредоточено, с мисъл и изговаряне на формули ще приемате водата. Изучавайте къде има най-хубава вода, от най-чистите извори ще си носите вода.
Пиете ли студена вода, съзнанието ви трябва да бъде будно. Много болести се раждат от бързото пиене на студена вода. Когато човек пие студена вода, той трябва да мисли, съзнанието му трябва да взема пълно участие в сладостта на водата и в нейната температура. Бързате ли, когато пиете вода, вие ще изгубите повече време, докато се излекувате от последствията, отколкото ако бяхте употребили една-две минути, докато изпиете водата.
След топло никога не пийте студено, защото от резките промени зъбите се развалят. Природата не обича резките промени, пък и какво добро ще донесе свиването и разширяването глечта на зъбите?
Ще пиете вода, и то на гладно сърце от 100 до 150 грама на глътки, на ден ще изпивате по половин-един литър вода, от която ще може да извадите храна за вашите артерии.
Никога не пийте студена вода, за да не свивате прекомерно капилярните съдове на гърлото и на стомаха.
Да се къпе човек не е удоволствие, а необходимост, наложена от нуждата на организма да отвори порите на кожата си, чрез които дишането и храненето стават правилно. При това във водата трябва да се седи от 5 до 15 минути, не повече.
Вода, която съдържа органически примеси, се отразява вредно на организма. Дестилираната вода подобрява здравословното състояние. На ден човек трябва да пие най-малко литър, литър и половина вода.
Студените компреси и душове са за силни хора, на които кръвообращението е правилно. Някой отива на гореща баня, окъпе се, след това влиза в студен басейн. После се чуди защо състоянието му се е влошило. Резките промени на температурата не се отразяват добре върху човешкия организъм.
Ако е въпрос за студени бани, аз бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месец май, юни, юли и най-много до половината на август. Дъждовните капки през тези месеци са топли и пълни с електричество и магнетизъм. Дъждовни бани през останалите месеци не препоръчвам.
Когато не можете да правите дъждовни бани, добре е да правите бани с вода, която е нагрята най-много до 35-40о С - близо до естествената топлина на тялото. Такива са и много от естествените извори.
Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, но през някаква тънка дреха. Така правени, баните, дъждовните капки развиват особена енергия, която се отразява върху организма благоприятно.
Човек трябва поне два пъти през седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода. Ще изпие няколко чаши гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимонов сок. Като се изпоти добре, ще изтрие тялото си с влажна кърпа и ще се преоблече. След това нека изпие още половин или една чаша гореща вода.Чистата гореща вода помага за освобождаването на кръвта от натрупаните в нея млечна и пикочна киселина. За да бъде здрав, човек трябва да има абсолютно чиста кръв. Щом човек подобри кръвообращението си, и праната се възприема правилно от организма.
За да бъде дишането ви пълно, вие трябва да отворите порите на тялото си. Това се постига чрез употребата на вода. Пълното дишане подразбира да диша човек не само с дробовете си, но и с кожата на тялото си. Всяка клетка в човека трябва да диша. Който диша по този начин, може да се нарече здрав човек.
Ръцете най-малко по три пъти на ден да ги измивате. Краката, лицето, подмишниците ще измивате по няколко пъти на ден, като оставяте кожата малко влажна, за да може тази влага да се всмукне от организма и да ви даде бодрост и свежест. Леко, с мека кърпа се избършете, ще се преоблечете, ще благодарите на Бога и чак тогава ще ядете или ще отидете на работа.
Лятно време топлете вода на слънце и се измивайте със слънчева вода. Ще правите най-много по две-три бани в седмицата. Частично можете да се миете всеки ден, а именно лицето, врата, ръцете, краката. Като се изпотявате, веднага ще се преобличате.
Никога не пийте вода, когато сте изморени и запотени. Спрете се малко при извора, почакайте 10-15 минути и след това пийте.
Ако виното беше необходимост за човека, природата щеше да го достави. Водата чисти организма, а виното внася утайки, от които човек трябва да се чисти, за да влезе Божествената енергия в него. Тази енергия влиза през мозъка, през сърцето и през тялото. Влезе ли тази енергия в тялото на човека, тя започва да го преустройва.
Росната капка крие в себе си електричество и магнетизъм, които трябва да се използват разумно. Като знаете това, не изтърсвайте дъждовните капки от дрехите си. Чистата росна капка носи благословение. Оня, който има силно обоняние, усеща уханието на росните капки.
Когато излизате на разходка или екскурзия, избирайте за пиене води, които имат южно изложение, защото изворите на води, поставени в такова положение, са пълни с творческа енергия, те са здравословни. Никога не пийте води, изложени на север, защото енергията им е положителна.
От май до половината на юли, всеки ден, когато вали дъжд, ще се излагате на дъжда, докато добре ви намокри. Чиновниците ще използват онези часове, когато не са на работа. Тези дъждовни бани струват повече от всякакви минерални; те се отразяват благотворно върху нервната система и върху много хронически болести. Аз наричам дъждовните бани „бани на ангелите" . Като правите баните си, ще се молите на Бога да ви очисти чрез тях и ще благодарите за благословението, което Той ви праща от небето. Който умее правилно да възприема енергиите на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили. Като правите тези бани, ще видите какъв здрав сън ще имате.
След банята ще изтриете тялото си с чиста, суха кърпа, ще се преоблечете, ще изпиете една-две чаши гореща вода. Що се отнася до простуда, да нямате такъв страх; май, юни, юли са пълни с живот.
6.9. Хранене и пост
Храненето е свещен акт, от него зависи здравословното състояние на организма.
Храненето не е само физически процес, но и духовен.
Когато човек се научи да яде правилно и да си избира съответна храна, той е научил вече законите на физическия свят, които постепенно ще приложи и към своя вътрешен живот.
Виждате, че един човек се храни, но в това време мисълта му е заета с други неща, не мисли за храната, която приема, не благодари за благото, което му се дава в момента. Яжте и мислете за това, което ядете, и благодарете. Разумният свят следи човека как се храни. Ако яде бавно, дъвче добре, благодари, те му помагат във всички работи. Ако човек не може да разбере смисъла на храненето, на дишането и на мисленето, животът сам по себе си ще остане неразбран. Както мисълта, чувстването и действието са неразривно свързани, така трябва да бъдат свързани мисленето, дишането и храненето.
Яденето е наука за трансформирането на енергиите от едно състояние в друго. Яденето е трансформиране на грубата енергия в умствена.
След като се наядеш, ще почнеш да пееш, по този начин да превърнеш умствената енергия в духовна. А що е молитвата? И тя е закон за трансформиране на умствените енергии.
Идеята, че с малко храна не може да се поддържа организма, не е права: малкото количество храна, добре асимилирана, дава повече енергия, отколкото много, но не добре обработена.
Има един закон, на който се основава правилното хранене. И ако човек спазва този закон, той ще може да се ползва от храната, която употребява. Този закон гласи: човек може всичко да яде, но ако яде с любов, съзнателно.
Като дъвчете храната, животворната енергия минава през езика и се складира в нервната система. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече енергия внасяте в нервната система. От устата храната отива в стомаха, дето се извършва друг процес. Колкото повече енергия иде от мозъка, толкова по-лесно се смила храната. Дъвчете дълго време, да може да се възприеме повече мозъчна енергия. Така ще може да се използва и онази енергия, потребна за мускулите и костите.
Само тази храна е полезна, която е добре смляна и възприета от организма.
Човек трябва да гледа на храненето като на свещен акт. За сутринната закуска трябва да употребява половин час, за обяд-около 40-50 минути, и за вечеря пак половин час. Който се храни бавно, с разположение и съзнателно, той всякога ще бъде здрав.
Имате някакъв плод. Круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея, нека се зароди към този плод любов у вас. Вижте какво е написано в нея. Всеки плод е едно написано писмо от невидимия свят. Върху този плод са падали слънчевите лъчи. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате задачата да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.
След плодове никога не пий нито студена, нито топла вода. Преди ядене може да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява.
Добре е, когато човек се храни, да слуша музика. Във време на ядене човек се нуждае от весела, но не игрива музика. Игривата и тъжна музика еднакво нарушават ритъма на яденето.
Не е въпросът да не ядем, а каква храна трябва да избираме. И следователно според тази програма духовният човек трябва да яде най-здравословната храна и никога да не преяжда. Това са две правила: да яде най-здравословната храна и никога да не преяжда. Ако спазваш двете правила в яденето, ще имаш един отличен живот.
Човек може да развие у себе си таланта да познава кои храни са най-добри. Всеки организъм се нуждае от специфична храна, която, ако човек познава, може да помогне на развитието си, не само физически, но и умствено, сърдечно и духовно. Това показва, че не е достатъчно човек само да яде, за да задоволи глада си, но от голямо значение за него е каква храна ще употребява.
В понеделник човек ще яде такива храни, които ще развиват неговото въображение: зеле, лапад, лобуда, зелен фасул, маруля, краставици, зелена царевица, бакла, печурки.
Във вторник ще яде храни, които ще му дадат енергия: коприва, червени чушки, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички, спанак - храни, които съдържат лютивина и желязо.
В сряда ще яде храни, които ще развият неговата интелигентност: моркови, леща, зряла царевица, магданоз, чубрица, круши и други жълто обагрени плодове.
В четвъртък ще яде храни, които ще усилят вярата му, ще поддържат неговото достойнство и достолепие: праскови, картофи, тикви, бамя, фъстъци, орехи, бадеми, маслини, жито, растително масло, мляко.
Петък - ден свързан с красотата на идеала и с вътрешния подтик на Любовта. Храни: череши, вишни, ябълки, сини сливи, смокини, ягоди, малини, дини, грах, сусам, мащерка.
Събота - ден за служене на всички добродетели. Храни: орехи, бадеми, лешници, кестени, патладжани, зрял боб, черна ряпа, маслини, боровинки, шипки, кафе, какао и други черупкови плодове и зеленчуци.
Неделя - ден на ума, на идеите, на космическото съзнание в човека. Храни: грозде, стафиди, портокали, мандарини, ориз, леща, слънчоглед, овес, ръж, ечемик.
Красиво лице е това, по което Бог пише, а грозно - по което човек пише и задрасква.
Всичко, в което има еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето е също опасно.
Един от начините за възстановяване на умствените и на физическите сили на човека е храненето. Има специална храна, чрез която човек може да възстанови паметта си; има храна, чрез която може да възстанови центъра за възприемане на красивото, за развиване на изкуството, поезията, музиката, науката и др. За да дойде до ония храни, чрез които може да възстанови онова, което е загубил, преди всичко човек трябва да развие съответните мисли и чувства. Например какви мисли отговарят на черешата, на сливата, на ябълката, на крушата? Всеки плод е свързан с една Божествена мисъл. Знае ли мислите, които са свързани с плодовете, човек може да се ползва от силата на тия плодове.
Ние се храним със светлина, но за сега тази светлина е много сгъстена, трябва да я поразредим малко. Плодовете, растенията - всичко е кондензирана енергия.
Една храна е полезна и достатъчна, ако съдържа сила и живот в себе си, ако носи органическа топлина и ако съдържа светлина. Ако храната не съдържа светлина, умът остава неразвит; ако съдържа по-малко топлина, сърцето остава недоразвито; ако има по-малко сила, волята остава недоразвита.
Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които храни остават по възможност най-малките излишъци.
Здравословната храна е онази, от която човек дълго време изпитва радост и разположение. Ако след ядене изпитва тежест и неразположение, това показва, че храната не е хигиенична.. Същото се отнася и до жилището. Само онова жилище е хигиенично, в което човек през целия ден изпитва радост.
Хубаво изпечете хляба, но не го прегаряйте. Хубаво сгответе яденето, нека ври на слаб огън. След завирането огънят да е слаб, така да ври около час най-много.
Който иска да бъде здрав, не трябва да смесва храната. Ще ядеш една храна и като се смели, тогава ще приемеш втора.
Не яжте много гореща храна. Не яжте и много студена храна. Спазвайте тези правила, за да бъдете здрави, бодри и силни.
Не яжте различни плодове по едно и също време. Най-малко по един час трябва да мине, след като сте яли един плод, после друг може спокойно да ядете, но не едновременно.
Като промените режима на храненето и на живота си, правете опити да видите как ще ви се отрази промяната. Ако се отрази добре, следвайте я. В противен случай, върнете се към стария начин на живот и хранене. Трябва да се прибягва до такъв режим, който да внесе подобрение в нервната система.
Силата на храната е в качеството, а не в количеството, също и в начина на употреблението й.
В природата има един закон, според който е определено всекиму колко трябва да яде. И ако ние, съвременните хора, познаваме този велик закон на хранене, всички щяхме да бъдем здрави.
Пазете се от преяждане. То носи всички нещастия и злини в живота. Като знае това, човек не трябва да преяжда нито на физическия, нито в духовния, нито в умствения свят.
Докато живее, човек трябва да яде, но умерено; като приеме 15-20 хапки, той трябва да спре. Не спази ли този закон, човек дохожда до пресищане, което се отразява вредно върху организма. Природата е щедра, но разумна и взискателна.
Съвременната култура страда от излишък. Тя има консерви, има брашна, риби в тенекии. Всичко това е един излишък, за който днес бялата раса скъпо плаща и още по-скъпо ще плати. Консерви природата не търпи. Доматите няма да пържиш и вариш, може малко семената да извадиш. Нашите угощения често са спънка в еволюцията на други същества. Ето защо във всички религии, в окултната наука всякога се препоръчва въздържание. Под въздържание не се разбира абсолютен пост, но да няма никакъв излишък. Колкото и малко да ядеш, в душата си трябва да благодариш на Бога.
Грехът не се заключава в яденето, а в чрезмерното ядене. Когато човек претоварва стомаха си повече, отколкото трябва, в стомаха и в червата остава необработена част от храната, която започва да се разлага и образува отровни газове. Храносмилателната система трябва да се държи в изправност.
Хората на шестата раса ще се хранят с по-чиста и здравословна храна от сегашната, ще изхвърлят от употреба вилиците и ножовете, медните съдове ще заменят със съдове от по-благороден метал. Засега в човешкия организъм трябва да влязат такива елементи, които да повдигнат вибрациите на неговите енергии.
Месоядство и вегетарианство
Първата храна на човека е плодната. Останалите храни - месо, риба - това са резултат от човешки тълкувания и човешки морал.
Хората на новата - шестата раса - ще се хранят с растителна и плодова храна. Месото е силна храна, но вредна и изобщо няма да се споменава за в бъдеще. Месоядството е една от причините за жестокостта и грубостта на хората и за неврастенията. Чрез храната ще се пресъздаде организмът. Ако човек не приема плодовете за основна храна, още дълго ще живее с подбудите на животните.
Месоядството е престъпване на Божия закон.
Плодоядството сте го учили при ангелите, а Месоядството сте го учили при падналите духове. Месоядството влезе в света, когато се прекъсна връзката на човешката душа с Бога, с Любовта.
Рибата има особена магнетична сила, от която човешкият организъм се нуждае. Същата магнетична сила се намира и в растенията, дори в по-голямо количество, отколкото в рибите. При изключителни случаи човек може да яде риба.
Никога не преяждай, не давай на стомаха си това, което иска, не всичко е хубаво и полезно. Само когато си вегетарианец по убеждение, храната правилно се асимилира.
Ако се храни изключително с месо, човек огрубява. С какво може да се замени месото? С боб. За да бъде лесносмилаем, трябва да се хвърлят люспите му. Тогава той е отлична храна. Добре е поне един път в седмицата да се яде боб.
За предпочитане е да се туря по-малко сол в яденето, а който се нуждае от повече сол, той сам си добавя нужното количество. Водата е носителка на живота, не и солта.
Старите българи са изхвърляли първата вода на боба, като нездравословна, а с втората варят боба. Бих желал българите да се върнат към старите народни обичаи, които са почивали на много важни психологически закони и имат добри резултати.
Като варите боб, не го солете.
Засега най-чиста и хигиенична храна е растителната. Ще дойде ден, когато и растенията в стремежа да пазят живота си ще започнат да отделят от себе си отрови, с които ще пакостят на хората. И днес има растения, които отделят вещества, вредни за човешкия организъм. Хората употребяват тия отрови в ограничено количество
като лекарства.
Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли, чувства и постъпки.
Растителната храна още не е толкова чиста, за да внесе елементите на безсмъртието.
Ще дойде ден, когато хората няма да ядат месо. Ще дойде ден, когато хората няма да се хранят и с растителна храна. Тогава те ще се хранят като ангелите, с чистия нектар на природата.
Жито и хляб
Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. В него има сила, възможност, дух на самоотричане, с която сила то храни себе си и другите. То е една велика загадка.
Житното зърно е едно от възлюбените деца на ангелите. Колкото повече се дъвче то, толкова повече придобива човек.
Най-чиста храна е житото. Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй, както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят.
Много нещо от Слънцето е вложено в житното зърно и ако можехте да извличате от него това ценно съдържание, нямаше да имате нужда от друга храна. Всички други храни идват като допълнение на житото и хляба.
Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важното е да се дъвче много добре и да се яде с любов, благодарност и разположение. Хората направо се осакатяват, като си угаждат в яденето и като набързо се нагълтат, без да дъвчат. Да ядат не знаят, да спят не знаят, да дишат не знаят, а искат да са здрави.
Пост
За да бъде здрав и силен човек, от време на време да се подлага на глад доброволно. Гладът усилва организма. Има смисъл човек да гладува, но не и да прегладнява. Природата си служи с глада като велик, мощен двигател. Всички химически реакции се основават на глада. Стремежът на елементите да се насищат не е нищо друго, освен задоволяване на глада им. Съзнателният глад продължава живота.
Истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората. Постът не се заключава само в неядене и непиене, в неядене на мазнини и месо, но през цялото време на поста човек трябва да се храни с възвишени мисли и чувства, да е готов да се примири с всички свои врагове и да изплати всичките си дългове.
Ако искате да изпълните всички ваши задължения, да премахнете всички нещастия, постете 5-10-15-20 дни, но ако сърцето и умът ви подскажат това.
В известен момент на живота, когато трябва да усилим нашата воля и да я съединим с волята Божия, трябва да постим.
Усетите ли някакво анормално състояние на организма си, прекарайте един-два дни на пост, пийте повече гореща вода, дишайте въздух и се излагайте на светлина.
Преди да започнете пост, трябва да вземете очистително, да се пречисти добре стомахът. Има смисъл да пости човек, но ако може да пречисти мислите и чувствата си. Не постигне ли това, постът няма смисъл. От друга страна, постът е нужен за почивка на организма - външна и вътрешна. Постът се препоръчва и като средство за лекуване. Във време на пост горенето в организма е по-силно, вследствие на което става изгаряне на всички вещества, които са причина за различни болести, неразположения и недоволства.
В петъчен ден няма да готвите и да ядете готвено. Може само хлебец с малко маслини или хлебец с малко плод. Може да изберете един от петъците в месеца, в който нищо да не ядете. Ако някому се наложи, че не може да пости един петък, тогава следващия месец ще пости два петъка. Никога няма да съобщавате кога ще постите или кога постите или сте постили. Някои от вас, които могат, нека постят 40 часа, но най-малко 24 часа пълни. Всеки да пости. Един ден в месеца никак не е много. Това са колко петъци в годината?
Онзи, който ходи на екскурзия, не трябва да пости: да си носи хлебец, да пие вода и да благодари на Бога. На екскурзия всички ще бъдете сити. Главната идея в поста е да събужда скритата енергия в клетките и да обнови организма. Ако ти определиш пост, без да знаеш за какво ти е, той не полезен. И после, трябва да се спазва времето, дните, когато ще се пости. Ако започнете поста в понеделник, ще имате един резултат; във вторник - друг и т.н. при това ако го почнете на обяд, сутринта или вечерта, пак ще имате различни резултати. Ако не се спазват известни правила, ще имаме криви опити. В Библията се говори, че пророк Илия е постил 40 дни, за да се магнетизира. Постът е едно средство да се махне страхът, да се контролират кръвообращението и мозъкът; винаги да е нащрек човек, защото тогава става много чувствителен, привлича динамически сили от природата и трябва да знае как да се справя с тях.
Не само физическият пост и глад лекуват, но и духовният. Като постиш, повече ще дишаш. Чрез поста калявате волята си и така издържате на повече работа, учене, мислене.
Според мен 24 часа съзнателен пост се равнява на 10 дни механически пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си. Постете 24 часа и бъдете весели и радостни. Пейте и благодарете на Бога за всичко. Като минат 24 часа, нахранете се и пак благодарете за хляба, за водата. Числото 24 е хармонично, то свидетелства на завъртането на Земята около оста й, то ще ви постави в хармония със Земята.
Постът не е да измъчвате тялото си, а диета за хармонизиране на душевните сили; да регулирате теченията у вас и да ги използвате. Крайният пост, крайното въздържание е родило обратния процес - лакомството.
6.10. Облекло
Всяка дреха е проводник на известна енергия. Човек трябва да знае каква енергия му е нужна и чрез каква дреха може да си я достави, кои дрехи са проводници на светлината и топлината и кои не са.
Ленените дрехи са най-добрите проводници на електрическата и магнетичната енергия. Вълнените дрехи при сегашните условия са най-хигиенични, после идат памучните, но най-добри са конопените и ленените.
Облеклото трябва да бъде широко, за да става постоянно проветряване на тялото и да протичат свободно електрическите и магнетичните течения. Облеклото трябва да е леко.
Никога не обличайте нови дрехи върху стари.
Носете едноцветни светли дрехи, не шарени; най-много може на райета или точки; носете се хубаво, скромно.
При сегашното развитие на човечеството, най-добре е хората да се обличат с дрехи, които имат меки, приятни цветове, за да се смекчават чувствата им. Мнозина носят връзки или дрехи с ярки, неподходящи за тях цветове, които се отразяват вредно върху тяхната нервна система.
Старите дрехи са напоени със заразителни микроби, с лоши мисли и чувства, с отрицателни състояния; хвърляйте ги или ги изгаряйте.
Когато човек е болен, да се облича в бели дрехи. Здравият да сменя цветовете. Цветовете предизвикват движение, живот, затова трябва човек да ги сменя.
Между обувката и крака трябва да има празно пространство по половин милиметър, токът да не по-висок от 3-4 сантиметъра.
7. За родителите
Първото влияние на човека иде от майката и бащата. Майката влияе на детето си, докато е още в утробата, и чрез своите мисли, чувства и постъпки. Не по-малко влияние върху развитието на детето оказва храната на бременната жена, както и тази, която дава на детето си след раждането му. От духовния живот на майката зависи какво ще бъде детето.
Майка, която иска да роди добро, разумно и здраво дете, непрекъснато трябва да държи тази идея в ума си. Каквото дете желае майката, такова ще роди. От майката зависи какви да бъдат децата й.
Всяка жена, която иска да стане майка, да има дете, което да служи на Бога, не трябва да допуща нито едно лошо чувство в сърцето си, нито една лоша мисъл в ума си, нито едно лошо действие, в душата си никога да не се съблазнява.
През. време на бременността си жената е крайно впечатлителна, поради което всичко се отразява върху детето. Като знае това, тя трябва да избягва срещи с хора, които имат физически или психически недостатъци.
Пороците на майката и бащата се предават на детето чрез кръвта. Докато живеете на този свят, има ред условия да се предадат недъзите на този свят и вие да ги приемете.
Мъж и жена, които са живели в любов и чистота, раждат здрави деца, жизнеспособни, пълни с любов.
Жените, които искат да се освободят от бременност, не знаят, че всяко насилие върху себе си носи освен физически, още и духовни последствия.
След раждането вътрешната връзка между децата и майката продължава, макар и по друг начин. Дете, което майка му не го е носила на ръце и не го е кърмила, губи нещо изключително ценно. Има връзка между етерните двойници на майката и детето. Затова детето не трябва да живее далеч от майка си до 14-годишната си възраст. Майчиното мляко е от голямо значение за детето. Когато детето се допира до гърдите на майка си, върху него оказва влияние не само млякото, което поглъща, но и магнетичната сила, която изтича ту от лявата, ту от дясната гръд на майката. Друга жена ако го храни, не ще произведе същия ефект. От майката излиза сила, която облагородява детето. Когато майката кърми детето си, тя трябва да има най-добро разположение, да не се гневи.
Всяка майка трябва да знае как да лекува децата си. Майката трябва да даде първа помощ. Първата работа на майката е да даде рициново масло на болното дете. После то да изпие няколко чаши гореща вода, а след това да му направи постна картофена чорба. Тази е първата помощ за всеки болен. Питате защо трябва да се пие гореща вода. Много просто. При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата.
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши и краставици да яде. Ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки. Ако му липсват благородни качества, хранете го с череши. Давайте на децата си само прясна храна, предимно плодове.
Бъдещото възпитание на децата ще има като първа задача да следи за състоянието на храносмилателната система. Здрава храносмилателна система осигурява и нормална мозъчна система. Щом двете системи са в изправност, и дихателната система действа добре. Това са трите главни системи, които регулират човешките мисли и чувства. Щом те работят добре, мислите и чувствата на човека се изявяват правилно.
Когато децата ви боледуват, добре е да разтривате костта зад ушите им - там е жизненият център. Тези разтривки правят организма еластичен и издръжлив.
Ако детето е боледувало няколко месеца, първата работа след оздравяването му е да се окъпе и облече в нови дрехи. Старите дрехи, с които е боледувало, да се изгорят. Старите дрехи са напоени с отрицателни състояния и затова трябва да се изгорят, а не да се дават на бедните. На бедните ще давате нови дрехи.
Ако някое дете е своенравно, упорито, майката трябва да му даде два ореха. Числото две е магнетически метод, а ако детето е неуравновесено по характер, дайте му три ореха или ябълки. Числото три е закон на равновесие. Понякога орехите могат да се отразят зле върху организма (когато се взимат в голямо количество), понеже съдържат много йод. Значи и орехът е в състояние да отрови човека. Ако искате да развиете у детето чувство на справедливост, давайте му по четири ореха. Чувствата въобще - пет ореха, религиозните чувства - седем ореха, критически и философски ум - седем ореха. Повече от девет ореха не давайте на детето си.