Вие сте тук:

Начало Други Статии КЕФИР ПЛЮС ПЪПЕШ-ЕФЕКТИВНАТА КОМБИНАЦИЯ ПРОТИВ ЗАПЕК

КЕФИР ПЛЮС ПЪПЕШ-ЕФЕКТИВНАТА КОМБИНАЦИЯ ПРОТИВ ЗАПЕК

Пресният плод на пъпеша има и слабително действие, което го прави много подходящ при лечение на хемороиди.
Съдържащата се в него целулоза стимулира извеждането на лошия холестерол от организма. Затова консумацията на пъпеш се препоръчва при лечение и профилактика на атеросклерозата.
Целулозата способства за изчистването на кръвоносните съдове и в този смисъл ефикасно се прилага за заздравяване на кръвоносните съдове, при хипертония и сърдечни заболявания.

Много различни полезни бактерии и дрожди са открити в кефирните зърна, представляващи комплексни и променливи колонии от микроорганизми. Традиционно кефирът ферментира на стайна температура. След ферментирането на лактозата се получава леко кисела, газирана и слабо алкохолна напитка. Количеството алкохол е пренебрежимо малко - от 0.08% до 2%. Съдържанието на алкохол в кефир, ферментирал 24 часа е от 0.08% до 0.1%. Кефирът има консистенция на разредено кисело мляко (айрян).

Нетърпеливите пият кефир веднага след прецеждане и отстраняване на гъбата. Преобладава обаче мнението, че зреенето подобрява вкуса и увеличава количеството на някои определени витамини от B групата, както и количеството на въглеродния двуокис и алкохола. Препоръчва се след прецеждане и отстраняване на кефирните зърна така полученият кефир да се остави да узрее в хладилник или на стайна температура най-малко още 24 часа.

Допълнителното зреене на кефира след прецеждане и отделяне на кефирните зърна е особено полезно за хора, които искат да намалят лактозата поради лактозна непоносимост След втория ден на зреене количеството на фолиевата киселина се увеличава най-малко с 116 %.

В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност.

Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата,а отдолу се появява нещо прозрачно от рода на цвик.
След което буркана се затваря плътно и се разклаща силно за да се хомогенизира съдържанието му ,капачката се разхлабва за да влиза въздух.

Процедурата с разклащането се повтаря и през следващите дни и така цяла седмица ,по този начин се получава по-кисел и резлив краен продукт за консумация.

КАКВА Е КОМБИНАЦИЯТА

Сутрин на гладно се изпива кефира,един час след това се изяжда пъпеша.