Вие сте тук:

Начало Други Статии Гроздето-храна и лекарство

Гроздето-храна и лекарство

ВИНОГРАД

Хранителният и лечебен ефект на гроздето е бил известен още от древността. Гроздолечението (ампелотерапия) се споменава в трудовете на много известни личности. Диоскорид - съвременник на Нерон, е писал пръв за гроздолечението в своите пет книги "De materia medica". По-късно Плиний Стари публикува наблюденията си върху полезността на гроздовия сок в Naturalis Historia, книга 23. Още през V в. пр.н.е. Хипократ дава съвети гроздето да се използва даже и при лечението на очите. Гален през 164 г. пр. н.е. изброява ползата от гроздето при редица заболявания на човешкия организъм. През средните векове много медици се изказват похвално за ползата от гроздолечението.

От всички натурални сокове гроздовият е най-богат на хранителни и биологично активни съставки.
Съдържащите се значителни количества ферменти като инвертаза
Екстракт от семки и люспи на грозде

От всички натурални сокове гроздовият е най-богат на хранителни и биологично активни съставки. От 1 литър гроздов сок се получават 720 - 900 калории, което се дължи на високото съдържание на захари, но и на това, че захарите глюкоза и фруктоза са в съотношение 1:1. В него има значителни количества минерални соли и органични киселини: ябълчена, винена, лимонена и други. От минералните соли преобладават тези на калий, фосфор, магнезий, желязо, силиций, натрий и други.

Гроздовият сок е биологично уравновесена храна

Той съдържа витамините РР и Р, тези от групата В, които укрепват нервната система и капилярите. Сравнително по-оскъдно е съдържанието на витамини от групата А и С. Захарите се усвояват направо от човешкия организъм и са прекрасна храна за мускулите на тялото и сърцето. Съдържащите се значителни количества ферменти като инвертаза, протеаза, липаза, пектиназа оказват добро въздействие върху храносмилателните процеси и в болния, и в здравия човешки организъм. Пепсинът улеснява усвояването на белтъците. Органичните киселини оказват благоприятно въздействие на апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Те утоляват жаждата, подобряват перисталтиката на червата и подпомагат отделителната способност на бъбреците. Водата в гроздовия сок има повишена биологична и хранителна стойност.
Според Ласаблиер гроздето (гроздовият сок) може да се прилага при следните групи заболявания:
- болести на черния дроб и жлъчните пътища като остър и хроничен хепатит или цироза, жлъчно-каменна болест;
- бъбречни заболявания - остри и хронични нефрити, бъбречни камъни и пиелонефрит;
- болести на сърцето в най-различни стадии.
Много полезно е гроздето за лечение на слаби, изтощени организми и влияе особено благоприятно върху здравето и работоспособността на спортистите и хората на тежкия физически труд.

http://more.info.bg/article.asp?

Екстракт от семки и люспи на грозде

Най-важните действащи вещества на екстракта са флавоноидите (проантоцианиди или левкоантоцианиди), а също така високоефективният антиоксидант - резвератрол. Тези съединения имат широк спектър на фармакологична активност, в основата на която лежи изразен антиоксидантен ефект, превъзхождащ този на аскорбиновата киселина и витамин Е. Комплексът от биологичноактивни вещества на екстракта ефективно неутрализира свободните радикали, подтиска синтеза на липидните прекиси, инхибира ензимите участващи в образуването на свободните форми на кислорода (напр. ксантиноксидазата), а също лизозомалните ензими, способни да увреждат субклетъчните структури, в т.ч. съединителната тъкан.
С изброените по-горе свойства на екстракта е свързана важна област в използването му за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, в т.ч. инфаркт на миокарда, увреждане на съдовия ендотел, намаляване нивото на холестерина в кръвта. Екстрактът подобрява микроциркулацията, ефективен е при лечение на ангиопатии, ретинопатии, а също така при възпалителни заболявания за сметка инхибирането на биосинтеза на противовъзпалителните левкотриени.

Още...

ГРОЗДЕТО ПОДДЪРЖА СЪРДЕЧНИЯ РИТЪМ, ПРЕМАХВА ЗАДУШАВАНЕТО, ПОНИЖАВА КРЪВНОТО

Гроздето извежда вредния холестерол от организма. Внушителните дози витамин В и витамин Р са само една малка част от полезните вещества в този плод.
Още гърците и римляните са препоръчвали гроздето на тези, които са прекарали тежка болест, а легендарният Авицена е лекувал с грозде простуда, главоболие и малокръвие. Само една чаша гроздов сок ще снабди организма ви с дневната доза витамини от групата В. Това не само помага на човек да устои на безкрайните стресове, но прави косите блестящи, а ноктите - здрави. Но това е само началото на специалните лечебни свойства на този прекрасен есенен плод.

Гроздето съдържа много аскорбинова киселина, а това значи, че микробите и бактериите ще ви подминават. А кожата - тя ще си остане гладка и еластична, докато се пенсионирате. Всяко гроздово зърно съдържа внушителна доза витамин Р, който помага на организма да усвои и натрупа аскорбинова киселина. Този плод съдържа и желязо, и калий, и натрий, и магнезий, и прочие микроелементи. Разбира се, и калций - знаем ползата от него. И не на последно място - гроздовите зърна съдържат вещества, които се залепват по бактериите в устната кухина и затрудняват образуването на зъбен камък.

Медиците препоръчват грозде на хората, страдащи от заболявания на бронхите, бъбреците, чернят дроб, както и при анемия. То изкарва от организма пикочната киселина, а знаем, че тя води до подагра. Но препоръчват белите сортове грозде, тъй като тъмните могат да предизвикат алергия.

Гроздовият сок изкарва от организма вредния холестерол и пречи за запушване на кръвоносните съдове. Ако обичате грозде, вие имате всички шансове да избегнете атеросклерозата и да запазите отлична памет до дълбока старост.
Сокът от недоузряло грозде понижава температурата при простуда - може да се използва за изплакване на гърлото.

С лечебна цел се приемат и настойки от сухи лозови листа. Те се пият при ангина, фарингит, ларингит - по половин чаша 2-3 пъти на ден.
По принцип, винотерапията е много древен метод при сърдечносъдови заболявания. Гроздето нормализира сърдечния ритъм, премахва задъхването, снема отоците, понижава повишеното кръвно налягане. Ако решите да се възползвате от тази методика, ще се наложи да изяждате по два килограма грозде на ден. Най-добре е да го приемате един-два часа след ядене. Първият, вторият и третият ден - по 100 г, пет пъти на ден. На четвъртия ден можете да повишите дозата до един килограм на ден, а към седмия ден вече можете да изядете цели два килограма от този лечебен плод.

ВНИМАНИЕ!
По време на винотерапията избягвайте мазните и солените ястия, айрана, киселото мляко, суровите зеленчуци и плодове, а също и спиртните напитки, бирата, газираното. Това може да разстрои стомаха. С една дума, не ви препоръчваме самостоятелно да се лекувате с грозде, трябва да ви наблюдава специалист.

И независимо от всички полезни свойства, които изредихме, някои хора трябва да се въздържат от този полезен и вкусен плод. Той е противопоказен на болните с диабет, язвена болест, хроничен колит.

ДОМАШНИТЕ КОЗМЕТИЧНИ МАСКИ ЩЕ НАПРАВЯТ КОЖАТА ВИ БЛЕСТЯЩА И ГЛАДКА

Разрежете няколко гроздови зърна наполовина и ги наложете откъм меката им част в долната част на лицето си. Меката плодова киселина ще премахне отмрелите частички кожа и ще я направи гладка и нежна.

Маска от гроздов сок с мед и извара е полезна за тънка и чувствителна кожа: смесете една чаена лъжичка извара с една чаена лъжичка мед и добавете две чаени лъжички гроздов сок. Намажете лицето си с тази смес, а след 10-15 минути измийте със студена вода.
Размачкайте шепа червено грозде заедно със сметана и нанесете на лицето си. Подръжте 10 минути и измийте маската с тампон, натопен в прохладно мляко. Такава маска подхранва, освежава и изглажда кожата.
Маска за мазна кожа можете да си приготвите, като смесите разбит яйчен белтък с половин чаша растително масло и две лъжички гроздов сок. Така ще се стегнат порите, кожата ви ще се изчисти и леко ще се избели.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

ВЕЩЕСТВА ОТ КОЖАТА НА ЧЕРВЕНОТО ГРОЗДЕ ЛЕКУВАТ ТУМОР И ГРИП

Италиански учени провели изследване и установили, че в кожата на червеното грозде се съдържат вещества, оказващи противотуморно и противогрипно действие. Тези вещества могат да се използват за създаване на лекарства против тези коварни болести. Освен това червеното грозде съдържа и антистресови вещества.
На тяхна основа учените вече са произвели антидепресанти, които засега са тествани само на мишки. Но резултатите са положителни и учените пристъпват към клинични изпитания на лекарствата.

http://www.blitz.bg/


«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

ИНАБ — ВИНОГРАД

ВЫБОР.
Белый виноград достохвальнее черного, когда все их качества — крепость, мягкость, сладость и прочее — одинаковы. Виноград, оставленный [лежать] на два или три дня после сбора, лучше только что собранного.

ЕСТЕСТВО.
Кожура винограда — холодная, сухая и медленно переваривается; мякоть его горячая, влажная, а косточки — холодные и сухие.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.
Только что собранный виноград пучит, а [сорванный и] оставленный висеть, пока кожура у него пожелтеет — хорошо питает и укрепляет тело. Питательные [свойства] винограда сходны со свойствами инжира в отношении безвредности и большой питательности, хотя питательность винограда [все-таки] меньше, чем у инжира. Спелый виноград приносит меньше вреда, чем неспелый, и если виноград не переваривается, его питательное вещество [оказывается] сырым и незрелым. Виноград, как он есть, питательнее виноградного сока, но виноградный сок скорее проходит и спускается. Вяжущий виноград можно надеяться изменить путем подвешивания, но незрелый виноград не таков. А изюм — верный друг печени и желудка.

ОРГАНЫ ИЗВЕРЖЕНИЯ.
Виноград и изюм с косточками хороши от болей в кишках. Изюм полезен для почек и для мочевого пузыря, а свежесобранный виноград вызывает движение в желудке и пучит. Всякий виноград вреден для мочевого пузыря.

1 Плоды Vitis viniferi L. См. №379

http://bibliotekar.ru


Още...

Изюм из винограда

Целебные свойства и использование.
Изюм является источником витаминов, минеральных веществ, микроэлементов, минеральных солей, органических кислот и углеводов.

Свойства изюма значительно отличаются от свойств свежего винограда. Лакомясь изюмом вы можете укрепить легкие, сердце, нервную систему и даже «подавить гнев» (а это так нужно сегодня...). Словом, изюм — незаменимая еда для всех нервновозбудимых людей.

Изюм очень полезен тем, кто страдает низким давлением, анемией, пониженным содержанием гемоглобина в крови.

Особенно изюм полезен беременным женщинам. Поскольку беременные ЖЕНЩИНЫ часто страдают анемией (дефицитом железа), что негативно сказывается на питании и энергоснабжении ребёнка, изюм, особенно в сочетании с курагой и орехами повышает содержание железа в организме будущей матери. Как известно, потребность в кальции в период беременности почти удваивается, а изюм содержит и это минеральное вещество. Уменьшить отеки и снизить артериальное давление (явления, с которыми часто сталкиваются будущие мамы), помогает калий, который присутствует в простом изюме. Так что польза изюма для беременных женщин очевидна. Кормящие мамы могут увеличить количество молока включив в свой рацион бдлюдо из изюма и небольшого количества любых орешек.

На радость сладкоежкам и не только, в изюме есть вещества, которые останавливают рост бактерий вызывающих кариес и заболевания десен.
Отвар изюма с небольшим количеством лукового сока в народной медицине применяется как надежное средство при кашле, охриплости. При кашле и бронхите, йоги советуют: 30 г изюма размачивать в воде в течение 45 мин и есть с молоком по вечерам.

http://www.dikorosi.lv/ru/

Още...

В косточках красного винограда кроется мучение, а в мякоти лечение.

Мухаммед Юсиф Ширвани в “Тиббнаме” писал: “В косточках красного винограда кроется мучение, а в мякоти лечение. Если кто-либо будет каждый день есть двадцать одну штуку очищенного от косточек красного винограда, то он избавится от всех мучительных болезней и недугов, имеющихся в его теле, и не подвергнется более другим”.

Тысяча и один секрет Востока
Още...

ТАКОЙ ПОЛЕЗНЫЙ ВИНОГРАД
-Ольга Кожевникова

Ни одна пора не может сравниться таким изобилием фруктов и овощей, как ранняя осень. И из всего этого витаминного многообразия стоит особое внимание уделить винограду. Ведь недаром врачи сравнивают ампелотерапию (виноградолечение) с поездкой на курорт минеральных вод. А зачем куда-то ездить, когда можно устроить его у себя дома: это и несложно, и эффективно.

О целебных свойствах этой ягоды было известно давно. По Библии, первым растением, высаженным на склонах горы Арарат после потопа, был именно виноград. Еще греки и римляне, жившие до нашей эры, применяли лечение виноградом для восстановления сил и улучшения обмена веществ. Древние люди использовали виноград против ангины, язв во рту и кровохаркания. Виноград и его сок уже в те времена были известны как прекрасное мочегонное (в нем до 70-80 процентов воды, содержащей растворенные сахара, кислоты витамины и соли), слабительное (благодаря содержанию глюкозы), общеукрепляющее и отхаркивающее средство.


Кстати, последнее свойство винограда объясняется кислотами, содержащимися в ягодах. Они слегка раздражают дыхательные пути, из-за чего облегчается отделение мокроты и смягчается кашель. Так, сорт «Изабелла» рекомендуют для лечения катаров дыхательных путей, а мускат александрийский – при воспалениях горла. А сушеный виноград, то есть изюм, служил вкусной таблеткой при заболеваниях легких, печени и почек.


В этой уникальной ягоде содержится большое количество микроэлементов и легкоусвояемых минеральных солей (цинк, кальций, железо, медь, марганец, магний). Особенно много в ней калия, поэтому пройти курс лечения виноградом нужно прежде всего сердечникам. Он рекомендуется и людям, страдающим малокровием, поскольку увеличивает количество эритроцитов и повышает уровень гемоглобина, а также нормализует соотношение между клетками крови и стимулирует кроветворную функцию костного мозга.


В медицинских целях используется у этой ягоды практически все: начиная от кожуры и заканчивая листьями. Например, очень полезен и питателен сок винограда. Так, 1 л такого сока по калорийности не уступает 1,5 кг яблок или персиков, 650 г говядины или 1 кг рыбы. А энергия, которую получает человек из 1 кг винограда, составляет 700-850 ккал. Получается, что 4 кг свежего винограда или 1 кг изюма могут обеспечить вас таким запасом энергии, что вам хватит ее на весь день.

Полезен и сок неспелых ягод винограда – в качестве прекрасного жаропонижающего средства.


Предметом пристального изучения стала и виноградная косточка. В ней было обнаружено много активных веществ (полифенолов), которые обладают уникальной способностью связывать свободные радикалы. Последние, как известно, являются одной из причин старения и возникновения онкологических заболеваний. Сегодня стали разрабатываться даже пищевые добавки на основе виноградных косточек, которые укрепляют стенки сосудов и уменьшают риск возникновения сердечно-сосудистых заболеваний. В народной медицине виноградные косточки используют при аллергии.


Прекрасным сырьем служат они и для косметологов. Например, шампунь с маслом виноградных косточек способствует укреплению и восстановлению волос, а массаж с использованием того же масла приведет вашу кожу в порядок – она станет нежной и гладкой. К тому же оно способно усилить вашу чувственность. Если вы хотите попробовать, тогда смешайте 2 ст л. этого масла с 4 каплями розового, 6 – жасминного и добавьте по 2 капли масла бергамота, кориандра и сандала.


Богаты аскорбиновой кислотой и листья винограда, которые являются ценной добавкой к любым салатам. Более того, в кавказской кухне они очень широко используются, что способствует крепкому здоровью на долгие годы.


Но главный секрет пользы этой ягоды кроется именно в содержании глюкозы и фруктозы. Сахара виноградной ягоды не претерпевают в процессе пищеварения значительных превращений и сразу поступают в кровь, что благоприятно действует на мышечный тонус, усиливая сокращение сердечной мышцы и повышая обмен веществ, а также расширяя кровеносные сосуды.


Весьма полезна и кожура винограда, но не всякий желудок с ней справится. Поэтому во время курса ампелотерапии врачи советуют людям, страдающим гастритом или язвенной болезнью, выплевывать плотную кожуру вместе с семенами или не есть ягоды, а пить свежеотжатый сок.ТЕПЕРЬ НЕПОСРЕДСТВЕННО О САМОМ МЕТОДЕ ЛЕЧЕНИЯ ВИНОГРАДОМ.

Доза для первого приема должна быть небольшой – 400 г ягод в день. Постепенно увеличивайте количество винограда так, чтобы к концу четвертой недели вы смогли осилить 3 кг ягод за сутки. Распределите прием винограда на 3 раза в день: один – утром натощак, второй – за два часа перед обедом и третий – часа через три после обеда. Некоторые диетологи советуют: прекращая лечение виноградом, постепенно уменьшайте количество его на один прием.

Еда в дни, когда вы придерживаетесь виноградолечения, должна быть особой. Во-первых, в такие дни нельзя ни в коем случае переедать – ведь виноград сам по себе достаточно калориен. Во-вторых, не рекомендуется пить сладкие газированные напитки, есть копчености, маринады, соленья, жирные блюда, грубые овощи (сырую капусту, свеклу, редьку). В-третьих, придется отказаться от других ягод, фруктов и зелени.

Плохой союзник винограду – молочные продукты. Дело в том, что виноград сквашивает их, делая в животе «революцию». Если все-таки возникло легкое расстройство желудка, сделайте перерыв в лечении на 2-3 дня.

Единственное правило, которое вам придется учитывать, раз уж вы взялись за виноградолечение, заключается в том, что предварительно   нужно подлечить зубы, потому что кислоты и сахара виноградных ягод, попадая на зубы, пораженные кариесом, вызывают боль и ускоряют их разрушение. Поэтому дантисты советуют после приема винограда обязательно полоскать рот.

ВЫБИРАЯ ВИНОГРАД,

имейте в виду, что коричневые точки и пигментация на нем совсем не означают, что он плохого качества. Следите только за тем, чтобы ягоды не были повреждены. У свежих виноградин на поверхности кожицы - беловатый налет. Сорта с толстой кожицей и плотной мякотью, а также имеющие рыхлые кисти сохраняются лучше. При этом темный виноград хранится дольше светлых. Он, кстати, и более полезен для здоровья.

В домашних условиях свежий виноград не может долго храниться, так как для этого требуется прохладное, хорошо вентилируемое помещение. Для непродолжительного хранения (15-20 дней) грозди винограда можно раскладывать на полках в неотапливаемом помещении. Можно хранить ягоды, уложив грозди в невысокие деревянные ящики и пересыпая виноград опилками. Небольшое количество ягод можно хранить в морозильной камере холодильника в закрытых полиэтиленовых мешочках или картонных коробках.

http://health.passion.ru/
Последна промяна ( Понеделник, 25 Ноември 2013 16:52 )